Πιστοποιητικό διευκόλυνσης ταξιδιών, όχι διαβατήριο εμβολιασμού η πρόταση της Κομισιόν. Τρία τα δεδομένα

Πιστοποιητικό διευκόλυνσης ταξιδιών, όχι διαβατήριο εμβολιασμού η πρόταση της Κομισιόν. Τρία τα δεδομένα

Πιστοποιητικό διευκόλυνσης ταξιδιών, όχι διαβατήριο εμβολιασμού  θα προτείνει στις 17 Μαρτίου στα  τα κράτη μέλη με στόχο να χρησιμοποιηθεί  το καλοκαίρι και το οποίο θα περιέχει τρία είδη δεδομένων:

το εάν κάποιος έχει νοσήσει, το εάν είναι εμβολιασμένος ή διαθέτει PCR τεστ, δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Didier Reynders σε εκπομπή του δημόσιου γαλλόφωνου βελγικού δικτύου RTBF.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίoυ“Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνουν διακρίσεις. Το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, επίσης δεν έχουν καταφέρει να εμβολιαστούν όλοι όσοι το θέλουν και δε θέλουμε να περιπλέξουμε την κατάσταση”, τόνισε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης. 

 
Η γενική ιδέα είναι η σταδιακή διευκόλυνση των μετακινήσεων εντός της ΕΕ, αλλά και εκτός στο μέλλον σημείωσε.
“Με το πιστοποιητικό αυτό θέλουμε κυρίως να διευκολύνουμε την οργάνωση ταξιδιών σε καλές συνθήκες”, εξήγησε ο Reynders, συμπληρώνοντας ότι δε θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί κανείς για να μπορέσει να ταξιδέψει. “Δε θα πρόκειται για διαβατήριο, αλλά για ένα πιστοποιητικό στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων”.

Αναφερόμενος στην έρευνα και παραγωγή εμβολίων, υποστήριξε ότι το μέλλον σε αυτά τα πεδία βρίσκεται σε Ευρώπη και Αμερική, υπενθυμίζοντας ότι η Κομισιόν “εφευρίσκει” μία πολιτική υγείας, η οποία παραμένει εθνική αρμοδιότητα. “Η απόφαση που ελήφθη είναι μία απόφαση αλληλεγγύης: το να διασφαλιστεί ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη θα λάβουν ταυτόχρονα έναν αριθμό εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Έχουμε υπογράψει συμβόλαια για περισσότερες από 2 δισ. δόσεις, επειδή θέλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με άλλες χώρες”, σημείωσε, αναγνωρίζοντας ότι “τώρα πρέπει να εργαστούμε στην κατεύθυνση αύξησης της παραγωγής. Εκεί εντοπίζονται τα προβλήματα με ορισμένα συμβόλαια. Και σημειώνουμε πρόοδο. Στο Βέλγιο, το ένα τρίτο των δόσεων βρίσκεται ακόμα στα ψυγεία”.

Σε ό,τι αφορά την αμφιλεγόμενη απόφαση του Βελγίου, αλλά και άλλων κρατών μελών, να επιβάλουν απαγόρευση των μη αναγκαίων ταξιδιών για ένα διάστημα, την οποία η Κομισιόν θεωρεί δυσανάλογη, ο Reynders εξηγεί ότι “αυτό που ζητάμε είναι τα ΚΜ να εφαρμόσουν τις συστάσεις, που έχουν υιοθετήσει τα ίδια. Αντί να απαγορεύουν τα μη αναγκαία ταξίδια, τα ΚΜ μπορούν να τα αποθαρρύνουν επιβάλλοντας περιορισμούς και ελέγχους, όπως τεστ και καραντίνα, για ταξίδια προς και από συγκεκριμένες περιοχές που εμφανίζουν υψηλά επίπεδα μολύνσεων». Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης εξέφρασε την ελπίδα η απαγόρευση αυτή να αρθεί σύντομα και βεβαίως να μην υπάρξει παράτασή της.

Το μήνυμα της Φον Ντερ Λάιεν στους «27» για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ζήτησε από τα κράτη μέλη την προετοιμασία των εθνικών συστημάτων υγείας για την επικείμενη πρόταση της 17ης Μαρτίου για ένα “πράσινο ψηφιακό πάσο” το οποίο θα διευκολύνει τις μετακινήσεις όσων έχουν αρνητικό τεστ PCR, έχουν νοσήσει και έχουν αποκτήσει αντισώματα και όσων έχουν εμβολιαστεί. 

Στην επιστολή της η Πρόεδρος ζητά από τις 27 κυβερνήσεις να εφαρμόσουν σε εθνικό επίπεδο τις κατευθυντήριες γραμμές για την πιστοποίηση εμβολιασμού και την πιστοποίηση αποτελεσμάτων τεστ, όπως έχουν συμφωνηθεί στο Συμβούλιο και ζητά την υλοποίηση των προβλεπόμενων από τους οργανισμούς που διεξάγουν τα τεστ και τους εμβολιασμούς.

Η Πρόεδρος στην επιστολή της σημειώνει ότι “η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί” της υπόθεσης, και προς τον σκοπό αυτό εθνικές λίστες με τους φορείς που διεξάγουν εμβολιαμούς και τεστ πρέπει να εκπονηθούν και να δημοσιοποιηθούν. Ζητά δε από τις κυβερνήσεις θα φτιάξουν την υποδομή online επαλήθευσης με πρόσβαση σε εκδότες και ελεγκτές των σχετικών πιστοποιητικών.

Η Φον Ντερ Λάιεν ενημερώνει τους ηγέτες ότι η πρόταση της Κομισιόν για το “ψηφιακό πράσινο πάσο”, θα αφορά μόνο τη χρονική περίοδο όπου υπάρχουν περιορισμοί μετακινήσεων και “μόνο όπου δικαιολογείται και είναι απολύτως απαραίτητο”.

Η Πρόεδρος τονίζει ότι “οφείλουμε να αποτρέψουμε τις διακρίσεις μεταξύ των πολιτών”, και ειδικότερα όσων δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια, ή δεν ενέχουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία”. Καταλήγει εξηγώντας ότι το κοινό σύστημα θα μπορέσει να λειτουργήσει μόνο αν τα εθνικά συστήματα είναι εκ των προτέρων έτοιμα.

Υπενθυμίζεται ότι η επικείμενη πρόταση της 17ης Μαρτίου απευθύνεται προς το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο προς έγκριση.

Η Γαλλία, το Βέλγιο και 15 ακόμα κράτη μέλη δεν συμφωνούν προς το παρόν με την απόδοση ταξιδιωτικών διευκολύνσεων στους εμβολιασμένους. Η Γερμανία επιφυλάσσεται για την εξέταση των νομικών ζητημάτων που προκύπτουν. Το ψηφιακό πράσινο πάσο αφορά τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της ΕΕ. Για τις μετακινήσεις από τρίτες χώρες ισχύουν μέχρι νεοτέρας οι συστάσεις του Συμβουλίου, οι οποίες δεν περιέχουν τον εμβολιασμό ως κριτήριο εισόδου στην ΕΕ και θα πρέπει να τροποποιηθούν ή όχι από το Συμβούλιο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα