Κορονοϊός: Απέτυχε η ανοσία της αγέλης στην Σουηδία σύμφωνα με το βασιλιά της χώρας

Κορονοϊός: Απέτυχε η ανοσία της αγέλης στην Σουηδία σύμφωνα με το βασιλιά της χώρας

Ο βασιλιάς της Σουηδίας, Καρλ Γκούσταφ ο 16ος, περιέγραψε το 2020 ως μια «φριχτή χρονιά» και χαρακτήρισε την σουηδική πολιτική για τον κορωνοϊό «αποτυχημένη».

Η Σουηδία έχει δεχθεί παγκόσμια κριτική για τον χαλαρό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πανδημία, ο οποίος βασίστηκε γύρω από την ιδέα της ανάπτυξης της λεγόμενης «ανοσίας της αγέλης».

Μέχρι στιγμής, η χώρα μετρά περίπου 350.000 κρούσματα και πάνω απο 7.800 θανάτους εξαιτίας του κορωνοϊού.

Ο μονάρχης εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση, σε εκπομπή με θέμα την αποτίμηση της χρονιάς που μας πέρασε.

«Νομίζω πως αποτύχαμε», σχολίασε. «Ο αριθμός των νεκρών μας είναι μεγάλος, είναι φριχτό».

«Ο λαός της Σουηδίας έχει υποφέρει πολύ μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς όσους δεν μπόρεσαν να αποχαιρετήσουν μέλη της οικογένειάς τους που χάθηκαν εξαιτίας του ιού. Νομίζω ότι είναι μια σκληρή και τραυματική εμπειρία το να μην μπορέσεις να αποχαιρετήσεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα όπως πρέπει», προσέθεσε.

Όταν ερωτήθηκε εάν φοβάται για την δική του υγεία, ο 74χρονος σουηδός βασιλιάς απάντησε πως «Είναι προφανές τελευταία ότι [ο ιός] μας πλησιάζει όλο και περισσότερο. Αυτό είναι κάτι που δεν θέλει κανείς».

Μέχρι στιγμής, στη Σουηδία δεν έχει υποβληθεί κανενός είδους lockdown και περιορίζεται σε συστάσεις προς τους πολίτες, χωρίς την επιβολή κυρώσεων εάν αυτοί δεν τηρήσουν τα προτεινόμενα μέτρα.

Ακόμα και η χρήση μάσκας δεν έχει καταστεί υποχρεωτική, ενώ οι χώροι εστίασης έχουν παραμείνει καθ’ όλο αυτό το διάστημα ανοιχτοί.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, και λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, ζητήθηκε από τα σχολεία της Σουηδίας να επιδιώκουν την τήρηση αποστάσεων μεταξύ των μαθητών, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η τηλεκπαίδευση για τους μαθητές άνω των 16 ετών.

ΠΗΓΗ: BBC 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα