Ερντογάν: Ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ θα είναι προσβολή προς έναν σημαντικό σύμμαχο

Ερντογάν: Ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ θα είναι προσβολή προς έναν σημαντικό σύμμαχο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 θα αποτελούσαν προσβολή προς έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, μετά τις δηλώσεις πηγών πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να κάνει αυτό το βήμα, το οποίο πιθανόν να επιδεινώσει τις διμερείς σχέσεις. Η ισοτιμία της λίρας έπεσε σχεδόν 2% αφού το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές, μετέδωσε πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ πρόκειται να ανακοινωθούν ακόμη και σήμερα και θα θέτουν στο στόχαστρο τη Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών. Θα επιβληθούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, και θα θέσουν σε δοκιμασία τη διπλωματία, που ήδη αντιμετωπίζει εντάσεις για θέματα από τη σύγκρουση στη Συρία έως έναν Τούρκο κληρικό που διαμένει εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Για την Αμερική, το να σηκωθεί και να αντιμετωπίσει την Τουρκία με ένα θέμα όπως ο CAATSA είναι προσβολή προς έναν πολύ σημαντικό εταίρο στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αναφερόμενος στις προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) που θέτουν στο στόχαστρο συμφωνίες όπλων με τη Μόσχα.

«Μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας που θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ, θα δούμε αναμφίβολα πολύ πιο καθαρά ποια είναι η τάση», πρόσθεσε ο Ερντογάν για την επερχόμενη προεδρία Μπάιντεν. «Άρα πρέπει να κάνουμε υπομονή και θα δούμε». Η Άγκυρα απέκτησε το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων S-400 στα μέσα του 2019 και υποστηρίζει πως δεν αποτελεί απειλή για τους συμμάχους και δεν θα ενσωματωθεί στα αμυντικά μέσα του ΝΑΤΟ. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως οι S-400 είναι απειλή και πέρυσι αφαίρεσε την Τουρκία από το πρόγραμμά της για την κατασκευή των αεριωθούμενων F-35. Δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, περιλαμβανομένου ενός αξιωματούχου των ΗΠΑ που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν στο Reuters πως ο Τραμπ έδωσε στους βοηθούς του την έγκρισή του για τις κυρώσεις. Θα πρέπει να επιλέξει από έναν κατάλογο 12 επιλογών CAATSA, που κυμαίνονται από ήπιες έως αυστηρές.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα