Κουρτς: Η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι πλέον ζήτημα αξιοπιστίας της ΕΕ

Κουρτς: Η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι πλέον ζήτημα αξιοπιστίας της ΕΕ

Την πάγια θέση του ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει ένα σαφές μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις κατά της 'Αγκυρας, επανέλαβε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της αυστριακής Βουλής, πριν τη σημερινή και αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Όπως παρατήρησε ο καγκελάριος, μπορεί κατ' επανάληψη να έχει υπάρξει απειλή επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, δεδομένου, όμως, ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, αυτές αποτελούν πλέον ζήτημα αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισήμανε ότι η Αυστρία εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ του εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας όπως και υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Χαρακτηριστικό είναι, πως μετά την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 16 Οκτωβρίου, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε επισημάνει ότι σε αυτή είχε γίνει "η σαφής διαπίστωση πως πρέπει να υπάρξει αντίδραση με κυρώσεις κατά της Τουρκίας".

Είχε δηλώσει επίσης "χαρούμενος" για το γεγονός ότι και εκείνες οι χώρες, οι οποίες παραδοσιακά δείχνουν πολλή κατανόηση για την Τουρκία, αναγνωρίζουν σαφώς ότι "η Τουρκία αφήνει την μία πρόκληση να ακολουθήσει την άλλη".

Παραμονές εκείνης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Σεμπάστιαν Κουρτς καταδικάζοντας τόσο την εκ νέου αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους "Oruc Reis" στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και το άνοιγμα από την Τουρκία της παραλίας στα Βαρώσια της Κύπρου, είχε προειδοποιήσει με κάθε σαφήνεια την Τουρκία με επιβολή κυρώσεων. Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, η αποστολή του ερευνητικού σκάφους δείχνει "για μία ακόμη φορά, ότι η Τουρκία υπό τον πρόεδρο Ερντογάν αντιδρά μόνον σε πίεση από την πλευρά της ΕΕ, και αξιολογεί οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά ως δείγμα αδυναμίας".

"Επίσης και το άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια στην Κύπρο αποτελεί σαφή παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με μεσολάβηση του ΟΗΕ, προκαλεί μόνον περαιτέρω δυσπιστία και υπονομεύει τις προσπάθειες για μία ειρηνική λύση για την Κύπρο", είχε επισημάνει ο ίδιος στις δηλώσεις του. Και σε εκείνες τις δηλώσεις του, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας ζητούσε, για μία ακόμη φορά - όπως επανειλημμένα στο παρελθόν - την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία και τόνιζε ότι "η Τουρκία απομακρύνεται εδώ και χρόνια ολοένα και περισσότερο από τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως σαφώς διαπιστώνει και η πρόσφατη έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα