Reuters: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε πολίτες και εταιρείες τουρκικών συμφερόντων και όχι στην Τουρκία

Reuters: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε πολίτες και εταιρείες τουρκικών συμφερόντων και όχι στην Τουρκία

Σχέδιο κυρώσεων κατά Τούρκων πολιτών και όχι συνολικά κατά της Τουρκίας πρoωθείται στη Σύνοδο Kορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Όπως αναφέρει, τυχόν σοβαρότερες κυρώσεις αναβάλλονται σε πρώτη φάση για τον Μάρτιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο μοντέλο είχαν ακολουθήσει οι ηγέτες της ΕΕ στις πρόσφατες κυρώσεις που επιβλήθηκαν και στην Λευκορωσία.

Στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να επικυρώσουν το προσχέδιο συμφωνίας που προβλέπει κυρώσεις μόνο σε βάρος ατόμων και εταιριών τουρκικών συμφερόντων, παγώνοντας λογαριασμούς και άλλα περιουσιακά στοιχεία τους, ως αντίδραση στην τακτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε αντίθεση με την απειλή που είχε απευθύνει προς την Άγκυρα τον Οκτώβριο για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ετοιμάζεται (με βάση το προσχέδιο) να περιορίσει τη δράση του σε ατομικές κυρώσεις.

Προστίθεται ότι η ΕΕ θα συντονίσει περαιτέρω μέτρα με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που ορκίζεται στις 20 Ιανουαρίου.

Οι πολίτες και οι εταιρίες που θα υποστούν τις κυρώσεις θα τιμωρηθούν, κατά το σχέδιο απόφασης, για τη συμμετοχή τους σε «μη εξουσιοδοτημένη γεώτρηση ανοικτά της Κύπρου».

Το προσχέδιο δεν αναφέρει σε ποιους πολίτες ή εταιρίες αναφέρεται, αλλά θα προστεθούν στους δύο αξιωματούχους που περιλαμβάνονται ήδη στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ από τον Νοέμβριο του 2019.

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται

Την ίδια ώρα, ζήτημα αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσε, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα της Τουρκίας και τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν.

«Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. Pacta sunt servanda (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται)», τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα