Λονδίνο – Αθήνα: Η μέρα με τη νύχτα – Έλληνας φοιτητής περιγράφει πως ζει στις μέρες της πανδημίας

Εντύπωση προκάλεσαν τα μέτρα προστασίας κατά του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς και η οργάνωση στο αεροδρόμιο ”Ελευθέριος Βενιζέλος” σε Έλληνα φοιτητή που ταξίδεψε από το Λονδίνο στην Αθήνα. Στη χώρα του Μπόρις Τζόνσον η χρήση μάσκας αν και ήταν υποχρεωτική, οι περισσότεροι δεν τη φοράνε, δήλωσε ο ίδιος.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο νεαρός φοιτητής Πέτρος Πετρίδης η χώρα αν και μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου ζει σε κατάσταση lockdown με τα μοναδικά μαγαζιά που λειτουργούν να είναι μόνο τα take away, ωστόσο ο κόσμος κυκλοφορεί σε δρόμους και πλατείες.

«Αυτό που συμβαίνει στο Λονδίνο είναι τρομερό. Τα μαγαζιά όλα είναι κλειστά εκτός από κάποια εστιατόρια που δουλεύουν take away. Το παράξενο όμως είναι με την κυκλοφορία γιατί ενώ κανονικά θα έπρεπε να μην κυκλοφορεί άνθρωπος στους δρόμους ωστόσο συναντάς. Στην Αγγλία τα μέτρα δεν είναι όπως εδώ. Η μάσκα ναι μεν είναι υποχρεωτική, αλλά οι περισσότεροι δεν φοράνε γιατί οι αστυνομικοί δεν κάνουν ελέγχους. Ακόμα και στο σούπερ μάρκετ, αλλά και στο αεροδρόμιο είδα κόσμο που δεν φορούσε μάσκα. Εδώ θα πω πως αισθάνομαι περισσότερη ασφάλεια απ ότι εκεί».

Το αεροδρόμιο του Χίθροου υπολειτουργεί

«Πριν φύγω από το Λονδίνο έπρεπε να κάνω τεστ κορονοϊού και να συμπληρώσω το passenger locator form που ζητάει η Ελλάδα, όπου με email σου στέλνουν ένα QR code, το οποίο ορίζει αν θα χρειαστεί να υποβληθείς σε τεστ κατά την άφιξή σου ή όχι. Στο Λονδίνο με το τεστ υπάρχει ένα θέμα γιατί καθημερινά είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός αυτών που θέλουν να ταξιδέψουν, που δεν ξέρεις αν το αποτέλεσμα θα βγει την κατάλληλη ώρα. Η πτήση εξαιτίας της κατάστασης είχε αλλάξει τρεις με τέσσερις φορές. Το αεροδρόμιο του Χίθροου υπολειτουργούσε, τα πράγματα ήταν τραγικά. Εκτός από εμάς ταξίδευαν και Ασιάτες προς τις χώρες τους. Τρελάθηκα γιατί ήταν τόσοι πολλοί που ξαφνιάστηκα. Ο έλεγχος εξαιτίας του ότι δεν λειτουργούν όλα τα gate ήταν απίστευτος ζήσαμε καταστάσεις που όσα χρόνια πηγαινοέρχομαι εξαιτίας των σπουδών μου δεν είχα ξαναδεί».

Μπράβο στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”

«Όταν φτάσαμε στην Ελλάδα εντυπωσιαστήκαμε γιατί το δικό μας αεροδρόμιο ήταν μακράν πιο οργανωμένο. Πριν πάμε στις βαλίτσες περάσαμε τον πρώτο έλεγχο, όπου είδαν το locator form και το αρνητικό τεστ κορωνοϊού, πήραμε τις βαλίτσες μας χωρίς προβλήματα. Και το Σεπτέμβριο που ταξίδεψα από Ελλάδα προς Λονδίνο εδώ τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα από εκεί».

Δωρεάν το τεστ στην Αγγλία

«Το τεστ κορωνοϊού στην Αγγλία είναι δωρεάν τους λες τα συμπτώματα και σε κατευθύνουν ακόμα και για που πρέπει να πας να το κάνεις. Από την άλλη μόνο με το αποτέλεσμα από το τεστ του συστήματος υγείας του Λονδίνου δε μπορείς να ταξιδέψεις για Ελλάδα. Αν και μιλάμε ακριβώς για το ίδιο τεστ, ωστόσο σύμφωνα με την ταξιδιωτική οδηγία της χώρας μας πρέπει να έχεις αρνητικό αποτέλεσμα PCR το οποίο κοστίζει εγώ το πλήρωσα 140 λίρες κοντά 160 ευρώ. Δεν το λες και φθηνό».

Τον Σεπτέμβριο βρέθηκα θετικός στον ιό

«Εγώ νόσησα τέλος Σεπτεμβρίου, ένα από τα παιδιά που μένουμε μαζί στη Αγγλία βγήκε θετικός στο ιό, σε τεστ που έκανε στη δουλειά του και ήρθε και μας το είπε. Αμέσως κάναμε όλοι τεστ και τα αποτελέσματα έδειξαν πως ήμασταν όλοι θετικοί. Δεν είχα συμπτώματα, πέρα από μια κούραση και λίγο πυρετό, που έκανα για ένα βράδυ. Έμεινα δέκα μέρες καραντίνα κι όλα καλά. Ήμασταν τυχεροί δεν αρρωστήσαμε βαριά για μένα ήταν κάτι σαν ίωση».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα