Σκληρή απάντηση στον Ερντογάν από το Παρίσι: Περιμένουμε πράξεις, δεν μας αρκούν τα λόγια

Σκληρή απάντηση στον Ερντογάν από το Παρίσι: Περιμένουμε πράξεις, δεν μας αρκούν τα λόγια

Το Παρίσι περιμένει πράξεις από την Τουρκία δεν του αρκούν οι δηλώσεις κατευνασμού δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Υβ Λε Ντριάν.

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ouest-france με AFP, δημοσιεύεται άρθρο, με τίτλο: «Το Παρίσι αναμένει "πράξεις" από την Τουρκία, "οι κατευναστικές δηλώσεις δεν αρκούν"» και υπότιτλο: Το Παρίσι αναμένει «πράξεις» από την Τουρκία πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, το οποίο θα ασχοληθεί με το ζήτημα των νέων κυρώσεων κατά της Άγκυρας, δήλωσε την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Jean-Yves Le Drian.

«Δεν αρκεί ότι εδώ και δύο ή τρεις ημέρες, υπήρξαν κατευναστικές δηλώσεις από τον Πρόεδρο (Recep Tayyip) Erdogan, χρειαζόμαστε πράξεις», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Jean-Yves Le Drian στην εκπομπή «Le Grand Jury των RTL, Le Figaro, LCI», ενώ ο Τούρκος ηγέτης κάλεσε το Σάββατο την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάλογο.

Ο Jean-Yves Le Drian προειδοποιεί ότι το Παρίσι αναμένει πράξεις από την Τουρκία πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Δεκεμβρίου, το οποίο θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των νέων κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Μεταξύ αυτών των αναμενόμενων πράξεων, «υπάρχουν κάποιες που είναι εύκολο να γίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, όπως επίσης, πράξεις που είναι εύκολο να γίνουν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», είπε.

«Έχουμε πολλές διαφωνίες» με την Άγκυρα, υπενθύμισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, κάνοντας αναφορά στην «επεκτατική βούληση» της Άγκυρας, σε μια «πολιτική δημιουργίας τετελεσμένων» στη Λιβύη, το Ιράκ και την ανατολική Μεσόγειο, «όπου στην πραγματικότητα επιτίθενται σε δύο χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα και την Κύπρο », ή« στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου στέλνουν επίσης Σύρους  μισθοφόρους».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα εξετάσει τη στάση της Τουρκίας σχετικά με αυτά τα διάφορα θέματα κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου σε λίγες ημέρες. Τότε θα ελέγξουμε  τις δεσμεύσεις », κατέληξε.

Η Τουρκία επέκτεινε την αποστολή του Oruc Reis σε μια θαλάσσια περιοχή διαφιλονικούμενη με την Ελλάδα, το Σάββατο, έως τις 29 Νοεμβρίου, καθώς η ανακάλυψη μεγάλων πεδίων φυσικού αερίου έχει προκαλέσει τις ορέξεις. Η παρουσία αυτού του πλοίου έχει δημιουργήσει για αρκετούς μήνες εντάσεις με την ΕΕ, η οποία τον μήνα αυτό ανανέωσε τις κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας για ένα έτος και σχεδιάζει να τις αυστηροποιήσει.

Με φιλοευρωπαϊκό μανδύα ξανά ο Ερντογάν: Πρώτη επιλογή μας η Δύση

Στενότερη συνεργασία και τήρηση των δεσμεύσεων προς την Άγκυρα ζήτησε από την ΕΕ ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας την Κυριακή σε συνέδριο του κόμματός του.

«Καλούμε την ΕΕ να κρατήσει τις δεσμεύσεις που έχει δώσει στη χώρα μας από την πλήρη ένταξη μέχρι τη μετανάστευση, ώστε να στήσουμε μια πιο στενή και πιο αποτελεσματική συνεργασία», δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Τόνισε επίσης ότι η Άγκυρα επιθυμεί να βελτιώσει τη συνεργασία της και με τις ΗΠΑ.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε ακόμη αρκετή δουλειά να κάνουμε σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο με τις ΗΠΑ και με σεβασμό στην ευαισθησία που δείχνει η Τουρκία στη συνοριακή της ασφάλεια και τις αμυντικές της ανάγκες», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία έχει υπάρξει το ισχυρότερο μέλος της των δυτικών συμμάχων, ειδικά στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι οι χώρες της Δύσης είναι πάντα η πρώτη επιλογή της Άγκυρας από τα θέματα άμυνας έως και τα ζητήματα εμπορίου.

«Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποκύψουμε σε ξεκάθαρες επιθέσεις εναντίον της χώρας και του έθνους μας, αδικίες επιβάλλονται με διαφορετικές μεταμφιέσεις και με δύο μέτρα και δύο σταθμά», προειδοποίησε.

Ο Μακρόν θα πιέσει κι άλλο την Τουρκία

Χθες ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Φρανκ Ριστέρ είχε δηλώσει ότι στο επόμενο ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει το θέμα της Τουρκίας και ενδέχεται να την πιέσει «πολύ περισσότερο» λόγω της «απαράδεκτης» συμπεριφοράς της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο France Inter, ο Ριστέρ κατήγγειλε τη στάση της Άγκυρας σχετικά με τις προτροπές για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων σε ορισμένες μουσουλμανικές χώρες, με φόντο την αντιπαράθεση για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

«Η Τουρκία διαδραματίζει έναν καταδικαστέο ρόλο σε ό,τι αφορά την εργαλειοποίηση της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας ή τις θέσεις της Γαλλίας, προκειμένου να βλάψει τη Γαλλία και να βλάψει τις αξίες που πρεσβεύει η Γαλλία», είπε ο Γάλλος υπουργός.

«Ευχόμαστε η Τουρκία να αλλάξει, ευχόμαστε αυτή η συμπεριφορά να αλλάξει, αυτή η επεκτατική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο με αυτές τις έρευνες που πλήττουν την κυπριακή και ελληνική κυριαρχία».

Ο Ριστέρ κάλεσε επίσης την Τουρκία «να σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά κυρίως στη Βόρεια Αφρική με τις διακινήσεις όπλων» και να «σταματήσει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό ζήτημα σε σχέση με την Ευρώπη».

«Η Τουρκία είναι ένας σπουδαίος λαός, μια σπουδαία χώρα με την οποία επιθυμούμε να έχουμε διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις, όμως πρέπει να έχουμε έναν διάλογο αλήθειας, διότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», επισήμανε.

«Είναι ένας λόγος που φέρει η Ευρώπη κι όχι απλά η Γαλλία και είναι ο λόγος για τον οποίο, για μία ακόμη φορά στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτό το τουρκικό ζήτημα θα αναφερθεί για να δούμε με ποιον τρόπο θα πιέσουμε ίσως λίγο περισσότερο, ή πολύ περισσότερο, την Τουρκία, διότι η συμπεριφορά της, ιδίως στην κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είναι απαράδεκτη», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα