Επιφυλακτική η Κομισιόν για την αποχώρηση του Oruc Reis: Δεν είναι αρκετή

Επιφυλακτική η Κομισιόν για την αποχώρηση του Oruc Reis: Δεν είναι αρκετή

Δεν θεωρεί αρκετή η Κομισιόν την αποχώρηση του Oruc Reis και την επιστροφή του ερευνητικού σκάφους στην Αττάλεια ως κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία. 

«Αυτό που χρειάζεται η ΕΕ είναι να δει ότι σταματούν οι μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων ερωτηθείς για την αποχώρηση του Oruc Reis κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, ο Πήτερ Στάνο τόνισε ότι «δεν αλλάζει τίποτα από το βασικό μήνυμα το οποίο τέθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών όταν συναντήθηκαν ανεπίσημα στο Βερολίνο. Η ΕΕ χρειάζεται να δει το τέλος των μονομερών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες εκλαμβάνονται ως προκλήσεις από κάποια από τα κράτη-μέλη μας, εκλαμβάνονται ως ενόχληση στις σχέσεις μας. Ακολουθεί συζήτηση για την Τουρκία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών στο Συμβούλιο την επόμενη Δευτέρα και εν συνεχεία οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα συζητήσουν επίσης το ζήτημα της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής. Και αυτή θα είναι ευκαιρία για τα κράτη-μέλη να έχουν πλήρη συζήτηση όλων των πτυχών της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και να δούμε πώς θέλουμε να προχωρήσει υπό το πρίσμα των πρόσφατων και των επόμενων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Να μην χαθεί η ευκαιρία που δόθηκε στην διπλωματία

O εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, εξέδωσε ανακοίνωση σχολιάζοντας την αποχώρηση του Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο που ίσως φωτίζει την νέα φάση στην ελληνοτουρκική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα περίπου μήνα.

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει μεν τα κλασικά, ότι δηλαδή "η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της", αλλά προσθέτει ότι αυτό που ζητάει η γειτονική χώρα είναι "ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο". Και σημειώνει με νόημα ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία που δόθηκε στη διπλωματία.

Η ανακοίνωση του Ιμπραχίμ Καλίν

"Η Τουρκία, υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ισχυρός παίκτης, θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία που δόθηκε στη διπλωματία και πρέπει να κάνουν αμοιβαία βήματα.

Είναι εφικτή ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Θα συμβάλλουν θετικά οι δίκαιες, ολοκληρωμένες και λογικές προσεγγίσεις,

Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη κανενός, όμως έχει την αποφασιστικότητα να μην επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματα της".

Αν και είναι πρόωρο να κάνει κανείς εκτιμήσεις για το τι πραγματικά θέλει η Αγκυρα και αν η σημερινή αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί- παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις που συνεχίζονται από πλευράς ορισμένων εκπροσώπων της κυβέρνησης Ερντογάν- ενδεχομένως η δήλωση αυτή από τον στενό συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν να συνιστά μια στροφή της Αγκυρας, που πλέον θεωρεί ότι έχει κερδίσει στα σημεία με την απειλή του θερμού επεισοδίου και τώρα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποδεχθεί τον διάλογο που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τσαβούσογλου: Η επιστροφή του Oruc Reis δεν σημαίνει οπισθοχώρηση

Η Άγκυρα διαβεβαίωσε σήμερα πως η επιστροφή στο λιμάνι του πλοίου ερευνών, που είχε αναπτύξει στην ανατολική Μεσόγειο, δεν αποτελεί οπισθοχώρηση και κάλεσε την Αθήνα να κάνει κι αυτή σε αντάλλαγμα κάποια κίνηση.

«Το Oruc Reis αγκυροβόλησε κοντά στο λιμάνι της Αττάλειας για εργασίες συντήρησης και εφοδιασμό», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξής του το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, θα ήταν «λάθος» να ερμηνεύσει κανείς αυτές τις εργασίες «ρουτίνας» ως «ένα βήμα οπισθοχώρησης».

Συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας-ΝΑΤΟ σε στρατιωτικό επίπεδο, αύριο στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες θα γίνει, αύριο, η συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και ΝΑΤΟ για να συνεχιστεί η συζήτηση ως προς τις προτάσεις του γγ ΝΑΤΟ με τις ελληνικές παρατηρήσεις, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας, καθώς χθες Σάββατο δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε το διάστημα 2 έως 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφακ, η απόφαση ελήφθη λόγω των συνομιλιών των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας αποδίδει την επιστροφή του «Ορούτς Ρέις» στη συντήρηση του σεισμογραφικού σκάφους και όχι σε βήμα αποκλιμάκωσης.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «το ερευνητικό αποσύρθηκε για συντήρηση και ανεφοδιασμό», επαναλαμβάνοντας τη θέση που εξέφρασε και ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Πέτσας: Περιμένουμε από την Τουρκία να δείξει συνέπεια στην αποκλιμάκωση της έντασης

Στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Είναι γεγονός ότι η πατρίδα μας, εδώ και μήνες – από το Νοέμβριο που η Άγκυρα υπέγραψε το άκυρο μνημόνιο με τη διοίκηση της Τρίπολης έως και τώρα – αντιμετωπίζει μια ρητορική, αλλά και έμπρακτη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Είναι θετικό το γεγονός ότι δεν προχώρησε στην έκδοση νέας ναυτικής αγγελίας και απέσυρε το Ορούτς Ρέις από την Αν. Μεσόγειο. Απομένει να αποδείξει συνέπεια και συνέχεια, έτσι ώστε – μακριά από εντάσεις και εκβιασμούς – να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από το σημείο που διακόπηκαν – με υπαιτιότητα της Τουρκίας – τον Μάρτιο του 2016», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Πρόσθεσε, επίσης, πως «σε όλο αυτό το διάστημα η Ελλάδα επέδειξε ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, επαγρύπνηση και εθνική αυτοπεποίθηση. Προβάλαμε με σταθερότητα και καθαρότητα τη θέση μας, συμπυκνώνοντάς την στη φράση “σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις”. Κινητοποιήσαμε τους εταίρους μας και τους συμμάχους μας, με αποτέλεσμα να βρεθεί η Άγκυρα μπροστά στο δίλημμα “αποκλιμάκωση, ή κυρώσεις”.

Αποδείξαμε ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους στο πλευρό μας, αλλά και τη βούληση να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων»

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα