Μήνυμα ΕΕ στην Τουρκία: Οι ενέργειές σας μας ανησυχούν. Αναμένουμε ειρηνική λύση

Η ΕΕ περιμένει από την Τουρκία μία ειρηνική λύση στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πήτερ Στάνο, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων και υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας ανησυχούν ολόκληρη την ΕΕ.

Επιπροσθέτως, ο Πήτερ Στάνο σημείωσε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο των επαφών που έχουν, κάνοντας αναφορά παράλληλα σε παλαιότερες τηλεφωνικές επικοινωνίες και συναντήσεις των δύο ανδρών.

«Στην προκειμένη περίπτωση ο βασικός λόγος της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν να ενημερώσει για το αποτέλεσμα και τις συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο Πήτερ Στάνο και συμπλήρωσε ότι «η τουρκική πλευρά ενημερώθηκε τόσο δημόσια, μέσα από τα μηνύματα από το Γκίμνιχ και εν συνεχεία απευθείας και προσωπικά από τον Ύπατο Εκπρόσωπο, για τις προσδοκίες της ΕΕ από την Τουρκία για να βρεθεί λύση, ειρηνική και ήρεμη στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης ενημερώθηκε για το πώς η ΕΕ βλέπει το δρόμο προς την αποκλιμάκωση, καθώς και τα μέτρα που η ΕΕ είναι έτοιμη να πάρει - και ήδη λαμβάνει - για να αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά η οποία είναι, όπως ξεκάθαρα δήλωσαν οι υπουργοί, πηγή ανησυχίας για ολόκληρη της ΕΕ».

Η Κομισιόν ζήτησε εκ νέου από την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και να ανοίξει διάλογο με την Ελλάδα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters

«Σε περίπτωση που ο διάλογος αυτός δεν φέρει καρπούς, τότε η Ε.Ε. έχει ήδη κάνει βήματα προς ενδεχόμενες κυρώσεις» τόνισε εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν.

Η δήλωση αυτή έρχεται ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» έχουν ήδη θέσει στο «τραπέζι» τις εντάσεις που έχει προκαλέσει η Τουρκία με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ανώτατος Ευρωπαίους διπλωμάτης έλεγε την Παρασκευή: «Εκτός από μαστίγιο (οι κυρώσεις), θα υπάρχουν και καρότα για να συμμετάσχει σοβαρά σε διάλογο η Άγκυρα. Αυτά τα καρότα θα είναι η πρόοδος μιας νέας τελωνειακής ένωσης και περισσότερα χρήματα για το μεταναστευτικό πρόγραμμα».

Tηλεφωνική επικοινωνία Μπορέλ - Τσαβούσογλου - Τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις των ΥΠΕΞ

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χθες το βράδυ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Πήτερ Στάνο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ενημέρωσε τον Μ.Τσαβούσολγου επισήμως για τα αποτελέσματα του Gymnich (άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο).

Ουσιαστικά τον ενημέρωσε ότι η Τουρκία έχει προθεσμία ενός μήνα προκειμένου να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Αν δεν το πράξει, οι ηγέτες που θα συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αποφασίσουν σειρά κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, που θα οδηγήσουν ακόμη και σε οικονομικές κυρώσεις, κάτι που ο πρόεδρος Ερντογάν απεύχεται.

Πάντως, θεωρείται σίγουρο ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ θα πίεσε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και για την επανέναρξη του διαλόγου, κάτι που θέλει διακαώς η Κομισιόν, το Βερολίνο και οι άλλες πρωτεύουσες.

Η γεμάτη ένταση κατάσταση εξακολουθεί να ανησυχεί τις Βρυξέλλες που παρακολουθούν από κοντά και πιέζουν όσο μπορούν.

Απόψε, στις 8 ώρα Ελλάδας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα συναντηθεί με την Καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο, προκειμένου να συζητήσουν ξανά το θέμα της ανατολικής Μεσογείου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα