Βραζιλία: Ξεπέρασαν τις 100.000 οι νεκροί εξαιτίας της πανδημίας

Βραζιλία: Ξεπέρασαν τις 100.000 οι νεκροί εξαιτίας της πανδημίας

Τις 100.000 ξεπέρασαν οι νεκροί λόγω της πανδημίας στη Βραζιλία, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία δημοσιοποίησε το Σάββατο το υπουργείο Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Με 100.477 νεκρούς λόγω COVID-19 (+905 σε 24 ώρες) και 3.012.412 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (+49.970), η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας στον πλανήτη, πίσω από τις ΗΠΑ.

Η Βραζιλία, αντιμέτωπη με την πιο πολύνεκρη πανδημία από αυτήν της ισπανικής γρίπης πριν από έναν αιώνα, επιβεβαίωσε τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στα τέλη Φεβρουαρίου. Πέρασαν τρεις μήνες προτού οι νεκροί να φθάσουν τις 50.000. Αλλά μόλις 50 ημέρες αργότερα, οι θάνατοι διπλασιάστηκαν.

Ο πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου, υποβαθμίζει εξαρχής τη βαρύτητα της πανδημίας και αντιτιθεται στα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν οι κυβερνήτες των πολιτειών. 

«Θα έπρεπε να αισθανόμαστε απελπισία, διότι ζούμε μια τραγωδία που μοιάζει με παγκόσμιο πόλεμο», αλλά η Βραζιλία μοιάζει σαν να «έχει υποβληθεί σε συλλογική αναισθησία», έκρινε ο Δρ. Ζουζέ Ντάβι Ούρμπαες, στέλεχος της Βραζιλιάνικης Εταιρείας Λοιμωξιολογίας. Ο Ούρμπαες και άλλοι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου διότι, όπως εξηγούν, οι βραζιλιάνικες αρχές ακόμη δεν έχουν συνεκτικό και συντονισμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με πολλούς αξιωματούχους να δίνουν αντ’ αυτού την έμφαση στην επανεκκίνηση της οικονομίας, που το πιθανότερο είναι ότι θα συμβάλλει στην εξάπλωση του ιού.

Το Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο της Βραζιλίας, θεσμοί που έχουν επικρίνει με σφοδρότητα τον τρόπο που ο πρόεδρος Μπολσονάρου χειρίστηκε την πανδημία, κήρυξαν αντίστοιχα τρεις και τέσσερις ημέρες εθνικού πένθους για τους 100.000 νεκρούς. Ο πρόεδρος της χώρας δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο δημοσίως μέχρι στιγμής.

Δύο υπουργοί Υγείας, και οι δύο γιατροί, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους μέσα στους τελευταίους μήνες εξαιτίας των διαφωνιών τους με τον αρχηγό του κράτους. Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας είναι στρατηγός εν ενεργεία, ο οποίος προτίμησε να αφήσει κατά μέρος τη σύσταση να τηρείται η λεγόμενη κοινωνική απόσταση, αφού ο πρόεδρος εναντιώνεται στο μέτρο.

Ο Μπολσονάρου διατείνεται ότι ανέρρωσε από τον κορωνοϊό χάρη στην υδροξυχλωροκίνη, ένα ανθελονοσιακό σκεύασμα που όμως ειδικοί λένε ότι δεν έχει αποδειχθεί πως έχει επίπτωση σε ασθενείς με την COVID-19.

«Δεν ξέρουμε πού θα σταματήσουμε, στις 150.000 ή σε 200.000 θανάτους. Μόνο ο χρόνος θα δείξει τον πλήρη αντίκτυπο του COVID-19 εδώ», προειδοποιεί ο Αλεσάντρε Νάιμε, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στη σχολή ιατρικής του πανεπιστημίου της πολιτείας Σαν Πάουλου.

Για τον Ούρμπαες, η Βραζιλία μοιάζει σήμερα εξίσου παραιτημένη, σαν έχει αποδεχθεί ήδη τους θανάτους που θα έρθουν εξαιτίας του COVID-19. «Το μήνυμα της κυβέρνησης σήμερα είναι: ‘μολυνθείτε από τον κορωνοϊό και, αν είστε σοβαρά, υπάρχει η εντατική’. Αυτό συνοψίζει την πολιτική της χώρας μας σήμερα», τόνισε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα