Συμβούλιο Κρατών Μελών: Σε ποιες ακόμη χώρες ανοίγουν τα σύνορα της ΕΕ

Συμβούλιο Κρατών Μελών: Σε ποιες ακόμη χώρες ανοίγουν τα σύνορα της ΕΕ

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ επικαιροποίησε τον κατάλογο των χωρών για τις οποίες τα Κράτη Μέλη μπορούν να άρουν σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ. 

Αυτή η λίστα θα συνεχίσει να αναθεωρείται και, ανάλογα με την περίπτωση, να ενημερώνεται κάθε δύο εβδομάδες. Εκτός καταλόγου βρέθηκαν η Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Με βάση τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στη σύσταση, από τις 16 Ιουλίου τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταργήσουν σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στα εξωτερικά σύνορα για τους κατοίκους των ακόλουθων τρίτων χωρών:

Αλγερία

Αυστραλία

Καναδάς

Γεωργία

Ιαπωνία

Μαρόκο

Νέα Ζηλανδία

Ρουάντα

Νότια Κορέα

Ταϊλάνδη

Τυνησία

Ουρουγουάη

Κίνα, (υπόκειται σε επιβεβαίωση αμοιβαιότητας)

Οι κάτοικοι της Ανδόρας, του Μονακό, του Αγίου Μαρίνου και του Βατικανού θα πρέπει να θεωρούνται ως κάτοικοι της ΕΕ για τους σκοπούς της παρούσας σύστασης.

Τα κριτήρια για τον καθορισμό των τρίτων χωρών για τις οποίες πρέπει να αρθεί ο τρέχων περιορισμός ταξιδίων καλύπτουν ιδίως την επιδημιολογική κατάσταση και τα μέτρα περιορισμού, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής απόστασης, καθώς και οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα και εφαρμόζονται σωρευτικά, αναφέρει το Συμβούλιο

Όσον αφορά την επιδημιολογική κατάσταση, οι τρίτες χώρες που αναφέρονται πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια, ιδίως:

- αριθμός νέων κρουσμάτων COVID-19 τις τελευταίες 14 ημέρες και ανά 100.000 κατοίκους κοντά ή κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (όπως ήταν στις 15 Ιουνίου 2020)

- σταθερή ή φθίνουσα τάση νέων περιπτώσεων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σε σύγκριση με τις προηγούμενες 14 ημέρες

- συνολική ανταπόκριση στο COVID-19 λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων πτυχών όπως δοκιμές, επιτήρηση, εντοπισμός επαφών, περιορισμός, θεραπεία και αναφορά, καθώς και την αξιοπιστία των πληροφοριών και, εάν χρειαστεί, τη συνολική μέση βαθμολογία για τη Διεθνή Υγεία (Κανονισμοί IHR). Οι πληροφορίες που παρέχονται από αντιπροσωπείες της ΕΕ σχετικά με αυτές τις πτυχές πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη.

Η αμοιβαιότητα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη τακτικά και κατά περίπτωση. Για χώρες όπου οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν, οι ακόλουθες κατηγορίες ατόμων πρέπει να εξαιρούνται από τους περιορισμούς:

- πολίτες της ΕΕ και τα μέλη της οικογένειάς τους

- επί μακρόν κάτοικοι της ΕΕ και τα μέλη της οικογένειάς τους

- ταξιδιώτες με βασική λειτουργία ή ανάγκη, όπως αναφέρονται στη σύσταση.

Οι συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία) συμμετέχουν επίσης σε αυτήν τη σύσταση.

Η σύσταση του Συμβουλίου δεν είναι νομικά δεσμευτικό μέσο. Οι αρχές των κρατών μελών παραμένουν υπεύθυνες για την εφαρμογή του περιεχομένου της σύστασης. Μπορούν, με πλήρη διαφάνεια, να αρθούν μόνο σταδιακά οι περιορισμοί ταξιδιού προς τις χώρες που αναφέρονται.

Ένα κράτος μέλος δεν θα πρέπει να αποφασίσει να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τρίτες χώρες που δεν είναι εισηγμένες πριν αυτό αποφασιστεί με συντονισμένο τρόπο, αναφέρει το Συμβούλιο.

Αυτός ο κατάλογος τρίτων χωρών θα πρέπει να συνεχίζει να αναθεωρείται κάθε δύο εβδομάδες και μπορεί να ενημερώνεται περαιτέρω από το Συμβούλιο, ανάλογα με την περίπτωση, μετά από στενές διαβουλεύσεις με την Κομισιόν και τους αρμόδιους οργανισμούς και υπηρεσίες της ΕΕ μετά από συνολική αξιολόγηση βάσει των ανωτέρω κριτηρίων. .

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μπορεί να αρθούν πλήρως ή εν μέρει ή να εισαχθούν εκ νέου για μια συγκεκριμένη τρίτη χώρα που έχει ήδη αναφερθεί σύμφωνα με αλλαγές σε ορισμένες από τις συνθήκες και, κατά συνέπεια, στην εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης. Εάν η κατάσταση σε μια τρίτη χώρα που έχει καταχωριστεί επιδεινωθεί γρήγορα, θα πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορη λήψη αποφάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαρτίου 2020, η Κομισιόν εξέδωσε ανακοίνωση που προτείνει προσωρινό περιορισμό όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών από τρίτες χώρες στην ΕΕ για ένα μήνα. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν να εφαρμόσουν αυτόν τον περιορισμό στις 17 Μαρτίου. Ο περιορισμός παρατάθηκε για έναν ακόμη μήνα αντίστοιχα στις 8 Απριλίου 2020 και στις 8 Μαΐου 2020.

Στις 11 Ιουνίου, η Κομισιόν εξέδωσε ανακοίνωση που προτείνει την περαιτέρω παράταση του περιορισμού έως τις 30 Ιουνίου 2020 και καθορίζει μια προσέγγιση για τη σταδιακή άρση του περιορισμού των μη απαραίτητων ταξιδιών στην ΕΕ από την 1η Ιουλίου 2020.

Στις 30 Ιουνίου, το Συμβούλιο εξέδωσε σύσταση για τη σταδιακή άρση των προσωρινών περιορισμών για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου ενός αρχικού καταλόγου χωρών για τις οποίες τα κράτη μέλη πρέπει να αρχίσουν να άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στα εξωτερικά σύνορα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα