Αύριο πιθανότατα η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ για το αν θα μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί

Αύριο πιθανότατα η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ για το αν θα μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας είναι πιθανό να ανακοινώσει αύριο, Παρασκευή, ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο το 1934 ήταν παράνομη, δήλωσαν στο Ρόιτερς τούρκοι αξιωματούχοι, και να ανοίξει έτσι τον δρόμο για την μετατροπή της σε τζαμί, παρά τις διεθνείς ανησυχίες.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, του ναού του έκτου αιώνα που έχει περιληφθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομίας της UNESCO και είναι σήμερα ένα από τα μνημεία που δέχονται τις περισσότερες επισκέψεις. Η προοπτική μιας τέτοιας ενέργειας έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ αμερικανών, ρώσων και ελλήνων αξιωματούχων πριν από την ετυμηγορία του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας, το οποίο πραγματοποίησε ακροαματική συνεδρίαση για το θέμα την περασμένη Πέμπτη.

Αυτό που εξετάζει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας είναι η νομιμότητα της απόφασης που ελήφθη το 1934, δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία της σύγχρονης λαϊκής Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ, για τη μετατροπή σε μουσείο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιουνίου, έπειτα από μια σύντομη συνεδρίαση 17 λεπτών, ενδεικτική της απόστασης που ήθελαν να πάρουν οι Τούρκοι δικαστές από το αίτημα των τουρκικών ενώσεων οι οποίες είχαν προσφύγει κατά του εν λόγω νόμου, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ανακοινώσει ότι μια απόφαση για εκ νέου αλλαγή του καθεστώτος του κτιρίου «αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργικού συμβουλίου και της προεδρίας».

Οι δικαστές αποφάσισαν, επιπλέον, ότι η προηγούμενη απόφαση για προστασία του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ως μουσείου (2008) είναι σύμφωνη με το πνεύμα του νόμου του 1934. Εν ολίγοις, η τελικά απόφαση επί της ουσίας παραπέμφθηκε στον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα