Σάρατζ σε Αίγυπτο: Πάρτε τα χέρια σας από πάνω μας

Σάρατζ σε Αίγυπτο: Πάρτε τα χέρια σας από πάνω μας

Απάντηση στην Αίγυπτο και στον πρόεδρο Σίσι για τα περί επέμβασης στη Λιβύη σε περίπτωση που δυνάμεις της Τρίπολης επιτεθούν στη Σύρτη, έδωσε μέσω εκπροσώπου της η πλευρά Σάρατζ.

Σύμφωνα με το trtworld.com, ο Αμπντουλραχμάν Σατέρ, μέλος της λιβυκής Βουλής, με μήνυμά του στο Twitter απευθύνθηκε προς τον Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι: "Πάρε τα χέρια σου από επάνω μας, μην επαναλάβετε την τραγωδία της Υεμένης”. Παράλληλα, ο Λίβυος αξιωματούχος κατηγόρησε το Κάιρο ότι εδώ και τέσσερα χρόνια εμπλέκεται στις λιβυκές υποθέσεις. Ο εκπρόσωπος της πλευράς Σάρατζ επιτέθηκε και προσωπικά στον Αιγύπτιο πρόεδρο κατηγορώντας τον ότι "χτυπά τα τύμπανα του πολέμου”.

Την ένταση πυροδότησαν οι σαββατιάτικες δηλώσεις του αλ Σίσι, που έκαναν λόγο για την προοπτική αιγυπτιακών επιχειρήσεων στο έδαφος της Λιβύης όπου αυτό κριθεί απαραίτητο. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου πρόσθεσε ότι "η οποιαδήποτε απευθείας εμπλοκή στη Λιβύη, πλέον έχει γίνει διεθνώς νόμιμη”.

Παράλληλα ο Αιγύπτιος ηγέτης απευθυνόμενος προς τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του τους ζήτησε να είναι έτοιμες να επιτελέσουν το έργο τους εντός των συνόρων της Αιγύπτου, "αλλά αν κριθεί απαραίτητο και εκτός αυτών”, συμπλήρωσε.

Μάλιστα όπως κατέστησε σαφές, "η Σύρτη και Γιούφρα (στη Λιβύη) αποτελούν κόκκινη γραμμή”.

Με στήριξη από ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία

Αμέσως μετά από τις δηλώσεις του Σίσι για τη Λιβύη, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έτρεξαν να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην Αίγυπτο.

"Η Σαουδική Αραβία συντάσσεται και υποστηρίζει την Αίγυπτο στο δικαίωμα υπεράσπισης των συνόρων και του λαού της”, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στις ενέργειες της Αιγύπτου για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας.

Αλλά και το ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε και αυτό την υποστήριξη του στις δηλώσεις Σίσι, υπογραμμίζοντας ότι η Αίγυπτος έχει το δικαίωμα να υπερασπίσει τα δυτικά της σύνορα από την τρομοκρατία.

Μάλιστα το Βασίλειο καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ανταποκριθεί στην έκκληση του Αιγύπτιου προέδρου για ενέργειες που θα οδηγήσουν σε μια ουσιαστική λύση που θα διασφαλίσει την ασφάλεια στην επικράτεια της Λιβύης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα