Οι δοκιμές έχουν ξεκινήσει, τον Σεπτέμβριο τα αποτελέσματα για το εμβόλιο του κορονοϊού

Οι δοκιμές έχουν ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου σε Βρετανία και Βραζιλία – Τον Σεπτέμβριο θα υπάρχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Τον Σεπτέμβριο αναμένονται τα αποτελέσματα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για το οποίο εργάζονται το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ο AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε ο βρετανικός φαρμακευτικός όμιλος.

Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να ξέρουμε αν έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο ή όχι», δήλωσε σήμερα στο BBC ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης Πασκάλ Σοριό.

Οι δοκιμές στον άνθρωπο ξεκίνησαν στα τέλη Απριλίου

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το πρόγραμμα του οποίου χρηματοδοτείται και από τη βρετανική κυβέρνηση, δημιούργησε μια σύμπραξη με το φαρμακευτικό εργαστήριο για την παρασκευή και τη διανομή σ' ολόκληρο τον κόσμο του εμβολίου που αναπτύσσεται.

Οι δοκιμές στον άνθρωπο ξεκίνησαν στα τέλη Απριλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στη Βραζιλία, που πλέον αποτελεί «το επίκεντρο της επιδημίας», δήλωσε ο Σοριό.

Γίνεται ήδη παραγωγή του εμβολίου

Οι αρμόδιοι αποφάσισαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες παραγωγής του εμβολίου, πριν τα αποτελέσματα. «Αρχίζουμε να παράγουμε αυτό το εμβόλιο από τώρα, πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Σοριό. Η επιλογή αυτή αντιπροσωπεύει έναν «οικονομικό κίνδυνο», «όμως είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε διαθέσιμο ένα εμβόλιο, αν λειτουργεί», πρόσθεσε.

Η AstraZeneca συνήψε συμφωνίες για να δημιουργήσει παράλληλες αλυσίδες προμήθειας, μία εκ των οποίων με το Serum institute of India (SII) για ένα δισεκατομμύριο δόσεις με προορισμό χώρες με μέσα ή χαμηλά εισοδήματα, ώστε να διπλασιάσει τις δυνατότητες παραγωγής και να φθάσει τα δύο δισεκατομμύρια δόσεις.

Συμφωνία $750 εκατ. για την παραγωγή και τη διανομή 300 εκατομμυρίων δόσεων

Χθες, Πέμπτη, ο όμιλος ανακοίνωσε μια συμφωνία 750 εκατομμυρίων δολαρίων με δύο εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς, τους Cepi και Gavi, για την παραγωγή και τη διανομή 300 εκατομμυρίων δόσεων, η παράδοση των οποίων αναμάνεται να αρχίσει στο τέλος του χρόνου.

Συνολικά μια δεκαριά εργασίες πάνω σε διάφορα εμβόλια ανά τον κόσμο έχουν φθάσει στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

 

protothema

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα