Εμφύλιος στη Facebook, στον απόηχο της σκληρής κόντρας του Ντόναλντ Τραμπ με το Twitter

Εμφύλιος στη Facebook, στον απόηχο της σκληρής κόντρας του Ντόναλντ Τραμπ με το Twitter

Εμφύλιος έχει ξεσπάσει στη Facebook, στον απόηχο της σκληρής κόντρας του Ντόναλντ Τραμπ με το Twitter. Στελέχη και υπάλληλοι της Facebook εκφράζουν ανοικτά την αποδοκιμασία τους για τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι τώρα ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, κατηγορώντας τον για ουδετερότητα σε σχέση με τις εμπρηστικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.

Η Facebook βρίσκεται σε δυσχερή θέση από την ώρα που ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αρνήθηκε να αποδοκιμάσει τις θέσεις που διατυπώνει ο Τραμπ στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του κολοσσού να αντιμετωπίζει την αποδοκιμασία των υπαλλήλων του, γεγονός σπάνιο στην Σίλικον Βάλεϊ.

«Ο Μαρκ έχει άδικο και θα προσπαθήσω να τον κάνω να αλλάξει γνώμη κάνοντας πολύ θόρυβο», έγραψε χθες στο Twitter Ράιαν Φρέιτας, διευθυντής Σχεδιαστικού του News Feed του Facebook. Και διευκρινίζει ότι υπάρχουν περίπου 50 άτομα στην εταιρεία που συμμερίζονται τις απόψεις του.

Η αρχή έγινε με δύο πρωτοφανείς παρεμβάσεις του Twitter την περασμένη εβδομάδα. Αρχικά, η πλατφόρμα επεσήμανε δύο tweet του Ντόναλντ Τραμπ με θέμα την επιστολική ψήφο με την σημείωση «επαληθεύστε τα γεγονότα». Ο Τραμπ είχε γράψει ότι η επιστολική ψήφος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εκλογική νοθεία. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δήλωσε τότε στο Fox News ότι οι πλατφόρμες, κατά την άποψή του, δεν πρέπει να παίζουν τον ρόλο του διαιτητή για την αλήθεια στο Ιντερνετ. Ο Τραμπ τον επιδοκίμασε κάνοντας retweet τις δηλώσεις του.

Την Παρασκευή, το Twitter κάλυψε άλλη ανάρτηση του ενοίκου του Λευκού Οίκου με θέμα τις ταραχές στην Μινεάπολις για παραβίαση των κανόνων της πλατφόρμας περί εκθείασης της βίας. Ο Τραμπ είχε γράψει "when the looting starts, the shooting starts" (όταν αρχίζουν οι λεηλασίες, έρχονται σφαίρες), μία φορτισμένη φράση που είχε χρησιμοποιήσει ένας λευκός αστυνομικός διευθυντής και ένας υπέρμαχος των φυλετικών διακρίσεων πολιτικός στην περίοδο της διεκδίκησης των ατομικών δικαιωμάτων για τους μαύρους στις ΗΠΑ.

Αυτές οι αναρτήσεις εμφανίζονται και στο Facebook, αλλά ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αποφάσισε να τις διατηρήσει ορατές στην πλατφόρμα, «αφού το σκεφτόταν όλη μέρα». Σε ανάρτηση στο δικό του προφίλ έγραψε ότι καταδικάζει σε προσωπική βάση «την διχαστική και εμπρηστική ρητορική» του προέδρου, αλλά δεν προτίθεται να καλύψει αυτά τα μηνύματα, στο όνομα «της ελευθερίας της έκφρασης και του δημόσιου συμφέροντος στην πληροφόρηση».

Twitter και Facebook έχουν εφαρμόσει συστήματα αντιμετώπισης επικίνδυνου περιεχομένου και κατά της παραπληροφόρησης. Ομως η Facebook εξαιρεί προσωπικότητες και πολιτικούς υποψήφιους από τα μέτρα αυτά. «Δεν ξέρω τι θα κάνω, αλλά ξέρω ότι δεν είναι αποδεκτό να μην κάνω τίποτε. Είμαι υπάλληλος της Facebook σε απόλυτη διαφωνία με την απόφαση του Μαρκ να μην κάνουμε τίποτε για τις πρόσφατες αναρτήσεις του Τραμπ, που υποκινούν ξεκάθαρα την βία», έγραψε στο Twitter ο Τζέισον Στίρμαν, υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης της Facebook. «Δεν είμαι μόνος στην Facebook. Δεν υπάρχει ουδέτερη στάση απέναντι στον ρατσισμό». Και άλλοι εργαζόμενοι της Facebook πήραν χθες τον λόγο.

«Πιστεύω ότι το tweet του Τραμπ (για τις λεηλασίες) ενθαρρύνει την εξωθεσμική βία και υποκινεί τον ρατσισμό. Respect στην ομάδα του Twitter», γράφει ο Ντέιβιντ γκίλις, σχεδιαστής στην Facebook. «Το να μην κάνει τίποτε δεν δείχνει τόλμη. Αυτό αισθάνονται πολλοί ανάμεσά μας», έγραψε ο Νέιτ Μπάτλερ, που εργάζεται στο τμήμα Ανάπτυξης.

Αποκαλύψεις για τηλεφώνημα Τραμπ- Ζάκερμπεργκ

Και σαν να μην έφτασαν αυτά, αμερικανικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι την Παρασκευή ο Μαρκ και ο Ντόναλντ Τραμπ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Η συζήτηση ήταν «εποικοδομητική», σύμφωνα με πηγές που δεν κατονομάζονται του site Axios και του δικτύου CNBC. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε, ούτε όμως διαψεύσθηκε. Το τηλεφώνημα με τον πρόεδρο απαξιώνει την ιδέα της υποτιθέμενης «ουδετερότητας», σύμφωνα με την Evelyn Douek, ερευνήτρια της Νομικής σχολής του Harvard. Οπως και άλλοι ειδικοί, αναρωτιέται για την ικανότητα του νεόκοπου «Ανωτάτου Συμβουλίου» της Facebook να παρέμβει.

Σημειώνεται πως ο Τραμπ υπέγραψε την Πέμπτη διάταγμα που αποτελεί επίθεση κατά θεμελιώδους νόμου του αμερικανικού Ιντερνετ, της Παραγράφου 230, που προσφέρει στις ψηφιακές πλατφόρμες ασυλία κατά οποιασδήποτε δικαστικής δίωξης από τρίτους που συνδέεται με το περιεχόμενο. Και τους δίνει την ελευθερία να επεμβαίνουν κατά την κρίση τους για να αμβλύνουν τις ακραίες αναρτήσεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα