Coronavac: Το πειραματικό εμβόλιο που η Κίνα ετοιμάζει 100 εκατομμύρια δόσεις

Ένας ερευνητής στο Πεκίνο ελπίζει πως κρατά τις ελπίδες της ανθρωπότητας στα χέρια του: Και το όνομα είναι "Coronavac", ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Η Sinovac Biotech, η οποία διεξάγει μία από τις τέσσερις κλινικές δοκιμές που έχουν εγκριθεί στην Κίνα, έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στην έρευνά της με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα μεταξύ πιθήκων.

Ενώ οι δοκιμές σε ανθρώπους μόλις ξεκίνησαν, η εταιρεία λέει ότι είναι έτοιμη να παράγει 100 εκατομμύρια δόσεις ετησίως για την καταπολέμηση του ιού, ο οποίος εμφανίστηκε στην κεντρική Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους πριν εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Χιλιάδες δόσεις του εμβολίου, το οποίο βασίζεται σε ένα απενεργοποιημένο παθογόνο, έχουν ήδη παραχθεί και συσκευαστεί σε μια λευκή και πορτοκαλί θήκη με το όνομα Coronavac, αναφέρει το Channel News Asia.

Ενώ το φάρμακο έχει πολύ δρόμο να διανύσει πριν εγκριθεί, η εταιρεία πρέπει να δείξει ότι μπορεί να το παράγει σε μεγάλη κλίμακα και να υποβάλει παρτίδες για έλεγχο από τις αρχές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη ενός εμβολίου μπορεί να διαρκέσει 12 έως 18 μήνες και η Sinovac δεν γνωρίζει πότε η ένεση του μισού χιλιοστόλιτρου θα είναι έτοιμη για την αγορά.

"Είναι η ερώτηση που όλοι θέτουν στον εαυτό τους", δήλωσε ο διευθυντής της Sinovac, Liu Peicheng, στο AFP.

Από τότε η εταιρεία διεξήγαγε δοκιμές σε ανθρώπους, χορηγώντας τον ορό σε 144 εθελοντές τον Απρίλιο στην ανατολική επαρχία Jiangsu. Η Sinovac, η οποία απασχολεί περίπου 1.000 υπαλλήλους, ελπίζει να δει αποτελέσματα σχετικά με την ασφάλεια του προϊόντος της έως τα τέλη Ιουνίου μετά τις δύο πρώτες φάσεις των κλινικών δοκιμών.

Στη συνέχεια, η εταιρεία θα προχωρήσει στη φάση τρίτη των δοκιμών, η οποία θα καθορίσει εάν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό μεταξύ των φορέων του ιού.

Η εταιρεία έχει αρχίσει την κατασκευή μονάδας παραγωγής με ικανότητα παρασκευής 100 εκατομμυρίων δόσεων νότια του Πεκίνου. Θα μπορεί να λειτουργήσει πριν από το τέλος του έτους. "Δουλεύουμε μέρα-νύχτα, δεν χάνουμε λεπτό", λέει ο διευθυντής Διεθνών Υποθέσεων.

Σε κλίμακα παγκόσμιου πληθυσμού, πιθανό εμβόλιο της Sinovac δεν θα έφθανε για την προστασία του πλανήτη. Αλλά ο Meng Weining διαβεβαιώνει ότι η εταιρεία του, εισηγμένη στον Nasdaq, είναι έτοιμη για "συνεργασίες" με ξένους εταίρους, στους οποίους πωλεί τα υπάρχοντα εμβόλια για την γρίπη και την ηπατίτιδα.

Μία πρωτιά στην παρασκευή εμβολίου για τον SARS-COV-2 και την Covid-19 θα δώσει την ρεβάνς στην Κίνα, που θέλει να ξεχασθεί το γεγονός ότι ο νέος κορονοϊός εμφανίσθηκε στο έδαφός της καθώς και τα ερωτήματα που διατυπώνονται για την διαχείριση της επιδημίας από τις κινεζικές αρχές.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα