Τουρκία: Facebook και Twitter θα διαγράφουν ανεπίσημες ειδήσεις για τον κορονοϊό

Τουρκία: Facebook και Twitter θα διαγράφουν ανεπίσημες ειδήσεις για τον κορονοϊό

Μέσω νομοσχεδίου θα ελέγχεται οτιδήποτε δεν βγαίνει από τα επίσημα χείλη της κυβέρνησης – Ηδη έχουν πέσει τα πρώτα πρόστιμα

Στην αύξηση του ελέγχου του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προχωρά η Τουρκία με νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να εμποδίσει την εξάπλωση… ειδήσεων για τον κορονοϊό που δεν βγαίνουν από τα επίσημα χείλη της κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο θα υποχρεώνει διεθνείς ιστοσελίδες, όπως το twitter και το facebook, να επικοινωνήσουν τα ονόματα των εκπροσώπων τους στην Τουρκία, ώστε να έρχεται σε επαφή η αρμόδια τουρκική αρχή, που θα οριστεί, για να διαγράφουν μέσα σε 72 ώρες περιεχόμενα που δεν ευσταθούν κατά την κυβέρνηση. Μάλιστα, θα προβλέπεται και «ποινή» προς τις ιστοσελίδες που δεν συμμορφώνονται με περιορισμό της εισόδου σε αυτές.
Πρόστιμο σε τουρκικό κανάλι λόγω κορονοϊού

Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας πάντως ήδη ελέγχει το περιεχόμενο των εγχώριων τηλεοπτικών προγραμμάτων σχετικά με τον κορονοϊό και επέβαλε ένα τσουχτερό πρόστιμο στο τουρκικό κανάλι Halk TV για είδηση που αργότερα βέβαια ο ίδιος ο σταθμός διέψευσε.

Το κανάλι που πρόσκειται στην αντιπολίτευση είχε μεταδώσει λανθασμένα ότι 601 άτομα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας είχαν χάσει τη ζωή τους λόγω του κορονοϊού, αν και η είδηση του Τούρκου υπουργού Υγείας έκανε λόγο για 601 κρούσματα κι όχι νεκρούς.
Πολλά κρούσματα στον τομέα υγείας, σύμφωνα με Ιατρικό Σύλλογο Κωνσταντινούπολης

Την ίδια ώρα πάντως, ο Ιατρικός Σύλλογος της Κωνσταντινούπολης καταγγέλλει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται στον τομέα της υγείας κι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που ανακοινώνεται. Ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι 601 άτομα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έχουν διαγνωστεί θετικά στον κορονοϊό σε όλη την Τουρκία.

Ωστόσο, στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης καταδεικνύουν ότι μόνο στην Κωνσταντινούπολη 1.000 άτομα στον τομέα της υγείας έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό. Οι γιατροί στην Κωνσταντινούπολη αποδίδουν τη μεγάλη διάδοση του κορονοϊού στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού, καθώς υποχρεώνονται να ακουμπούν ασθενείς ακόμη και με χωρίς γάντια ή μάσκες.
5 νεκροί από έναν άνθρωπο φορέα του ιού

Σοκαριστικό πάντως είναι το γεγονός που αποκάλυψε το τουρκικό κανάλι Tele1 TV και, σύμφωνα με τις πληροφορίες του, στο Ικόνιο της Τουρκίας ένας από τους προσκυνητές που επέστρεψαν από τη Μέκκα τον περασμένο μήνα φέροντας τον ιό, μόλυνε 262 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 5 πέθαναν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα