Κορονοϊός: Μυστικός διπλωματικός πόλεμος για την προμήθεια υγειονομικού υλικού

Κορονοϊός: Μυστικός διπλωματικός πόλεμος για την προμήθεια υγειονομικού υλικού

Ένας μυστικός διπλωματικός πόλεμος διεξάγεται παγκοσμίως για την προμήθεια υλικών που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Στο Ισραήλ, που πλήττεται από την πανδημία, ήταν η μυστική υπηρεσία της χώρας (σ.σ. Μοσάντ) που κατάφερε να εξασφαλίσει 100.000 διαγνωστικά τεστ και άλλο υγειονομικό υλικό για τα νοσοκομεία τής χώρας. Σύμφωνα με αποκαλύψεις των τοπικών ΜΜΕ, η προμήθεια έγινε από δύο χώρες με τις οποίες το Ισραήλ δεν έχει διπλωματικές σχέσεις, σε μια «περίπλοκη», όπως χαρακτηρίστηκε, επιχείρηση. Στον διπλωματικό πόλεμο συμμετέχει και η Ελλάδα, έχοντας ολοκληρώσει προμήθειες υλικών από την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποκαλύπτουν ότι ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι τέτοιος, που κατά τη μεταφορά των υλικών με ειδικές πτήσεις λαμβάνονται υπόψη παράμετροι όπως η πιθανότητα δέσμευσης του φορτίου από τις χώρες – ενδιάμεσους σταθμούς των αεροσκαφών.

Πριν από μερικές ημέρες, το υπουργείο Υγείας ματαίωσε πτήση μεταφοράς υγειονομικού υλικού με αεροσκάφος των τουρκικών αερογραμμών. Τι συνέβη; Σύμφωνα τον προγραμματισμό της εταιρείας, το αεροπλάνο της επιστρέφοντας από Κίνα προς Ελλάδα θα πραγματοποιούσε ενδιάμεσο σταθμό στην Κωνσταντινούπολη, μολονότι ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους διέθετε αυτονομία στα καύσιμα. Το θέμα συζητήθηκε σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο και τελικά αποφασίστηκε η ματαίωση της συμφωνίας, υπό τον φόβο οι Αρχές της Τουρκίας, που επίσης πλήττεται από την πανδημία, να προχωρούσαν σε δέσμευση του υγειονομικού υλικού.

Ελεγχος

Σε άλλη περίπτωση Ελληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενεργοποιώντας «συνδέσμους» που διαθέτουν στη Λατινική Αμερική προχώρησαν στον έλεγχο ενός μεγάλου φορτίου με χειρουργικές μάσκες στις αποθήκες εταιρείας στο Μεξικό πριν ολοκληρώσουν τη συμφωνία αγοράς του. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οι μάσκες είχαν μεν πιστοποίηση από τις τοπικές υγειονομικές αρχές, όχι όμως και από τις αντίστοιχες αρχές των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Η προμήθεια αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ ματαιώθηκε.

Στην αρχή της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης η Ελλάδα είχε συμφωνήσει με τη Σαουδική Αραβία για την προμήθεια 13 εκατομμυρίων χειρουργικών μασκών και μάλιστα είχε προκαταβάλει τα 2 από τα συνολικά 7 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρις ότου να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά της συμφωνίας, όμως, η κυβέρνηση του Ριάντ υπαναχώρησε και ματαίωσε τη συμφωνία θορυβημένη από τα κρούσματα κορωνοϊού στη Μέκκα και όχι μόνο.

Από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί επτά πτήσεις μεταφοράς υγειονομικού υλικού. Ενα μέρος του υλικού παραχωρήθηκε με τη μορφή δωρεάς από την κυβέρνηση της Κίνας. Το υπόλοιπο αγοράστηκε με χρήματα Ελλήνων δωρητών (π.χ. Ιδρυμα Ωνάση, Ιδρυμα Λασκαρίδη, οικογένεια Προκοπίου) και τη διαμεσολάβηση κυβερνητικών αξιωματούχων που έχουν αναλάβει τον συντονισμό της επιχείρησης, όπως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο γενικός γραμματέας Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δημητριάδης και ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης.

Σε δωρεά χειρουργικών μασκών και άλλων ειδών ατομικής προστασίας για το προσωπικό των νοσοκομείων προχώρησαν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου σημειωτέον είχε ταξιδέψει αρχές Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός, ενώ σε συνεννόηση με τα στελέχη ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας η Ελλάδα ολοκλήρωσε την προμήθεια ποσότητας χλωροκίνης από την Ινδία, πριν οι Αρχές της χώρας απαγορεύσουν την εξαγωγή της συγκεκριμένης φαρμακευτικής ουσίας.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι προγραμματισμένες ακόμα επτά πτήσεις μεταφοράς υλικών από την Κίνα. Πρόκειται για εισαγωγές ειδικών προστατευτικών μασκών καθώς και αναπνευστήρων που χρησιμοποιούνται στις ΜΕΘ. Στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία ότι και αυτές οι πτήσεις (πραγματοποιούνται με ειδικά διαμορφωμένα αεροσκάφη της Aegean) θα ολοκληρωθούν δίχως απρόοπτα. Αλλες πηγές ενημέρωσης, ωστόσο, εκφράζουν ανησυχία επισημαίνοντας ότι οι κινεζικές αρχές σταμάτησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα να χορηγούν άδειες προσγείωσης στα αεροσκάφη που προσεγγίζουν για τη μεταφορά υγειονομικών υλικών.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η αλλαγή στάσης της κινεζικής κυβέρνησης έγινε στο πλαίσιο αυστηροποίησης των ελέγχων που υπαγορεύτηκε από καταγγελίες χωρών, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ισπανία σύμφωνα με τις οποίες ορισμένα από τα υλικά που είχαν προμηθευτεί από εργοστάσια και εταιρείες στην Κίνα ήταν ακατάλληλα προς χρήση.

kathimerini

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα