Νεκροί Τούρκοι στρατιώτες από πλήγματα της ρωσικής αεροπορίας

Αντιμέτωποι με την ρωσική αεροπορία βρέθηκαν χιλιάδες αντάρτες που στηρίζει η άγκυρα, όταν προσπάθησαν να καταλάβουν θέσεις του συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι αντάρτες - μισθοφόροι και εντολοδόχοι της Άγκυρας - εξαπέλυσαν μαζική επίθεση κατά του συριακού στρατού όπως είχε απειλήσει ο Ερντογάν, νοτιοανατολικά της πόλης Ιντλίμπ, χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.

Τουρκικό πυροβολικό πήρε ενεργά μέρος στην επίθεση υποστηρίζοντας τους αντάρτες, όπως κατεγράφη από ρωσικά drones.

«Υποχώρηση»

Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι μετά από αίτημα της Δαμασκού, αεροσκάφη Su-24 έπληξαν τους επιτιθέμενους αντάρτες αναγκάζοντάς τους σε υποχώρηση, καταστρέφοντας ένα άρμα μάχης, έξι τεθωρακισμένα οχήματα και άλλο υλικό.

Το τουρκικό υπουργείο άμυνας ανέφερε ότι από τα πλήγματα σκοτώθηκαν δύο Τούρκοι στρατιώτες που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις και πέντε ακόμα τραυματίστηκαν.

Ναρκοθετημένο το κοντινό μέλλον

Οι σχέσεις Δαμασκού - Άγκυρας περνούν σοβαρή κρίση, με τον Ερντογάν να δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει την προέλαση στρατιωτών του Άσαντ στην επαρχία Ιντλίμπ που συνορεύει με την Τουρκία. Εκεί, ο σουλτάνος έχει ενισχύει τις δυνάμεις και τα φυλάκια του, ενώ ο Άσαντ με τη βοήθεια των Ρώσων προσπαθεί να «σκουπίσει» και τους τελευταίους αντάρτες και να αναδειχθεί τελικός νικητής στον συριακό εμφύλιο.

Με δεδομένη την ισχυρή και αποφασιστική ρωσική απάντηση στις απειλές Ερντογάν, περεταίρω Τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή μοιάζει απίθανη προς το παρόν.

Κατάπαυση πυρός ζητά η Ε.Ε. (κανείς δεν της δίνει σημασία)

Σε διπλωματική και ανθρωπιστική …γυμναστική επιδόθηκαν οι ηγέτες της Ε.Ε. ζητώντας τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγει ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία.

«Η νέα στρατιωτική επιχείρηση του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του στην Ιντλίμπ, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλα δεινά στους αμάχους, είναι απαράδεκτη», κατήγγειλαν σε κοινή τους ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται έκτακτη σύνοδος κορυφής.

«Η ΕΕ καλεί τις πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και ζητεί επίμονα από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιτρέψουν την άμεση και χωρίς εμπόδια πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Επιπλέον οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν «μόνιμη εκεχειρία» και «εγγυήσεις για την προστασία των αμάχων».

Τέλος, ζήτησαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ασχοληθεί με την κατάσταση στη Συρία προκειμένου οι υπεύθυνοι για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «να λογοδοτήσουν».

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα