ΟΗΕ: Στους 900.000 οι εκτοπισμένοι από τον Δεκέμβριο στο Ιντλίμπ

ΟΗΕ: Στους 900.000 οι εκτοπισμένοι από τον Δεκέμβριο στο Ιντλίμπ

Η εμπόλεμη σύρραξη στη βορειοδυτική Συρία «έχει φτάσει σε ένα φρικτό επίπεδο» προκαλώντας τη διαφυγή 900.000 ανθρώπων έπειτα από την έναρξη της επίθεσης του συριακού καθεστώτος τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Πλέον πιστεύουμε ότι 900.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την 1η Δεκεμβρίου, η συντριπτική πλειοψηφία εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ.

Η προηγούμενη εκτίμηση του Οργανισμού την περασμένη Πέμπτη έκανε λόγο για 800.000 εκτοπισμένους.

«Έχουν υποστεί τραυματικές εμπειρίες και εξαναγκάζονται να κοιμούνται έξω στην ύπαιθρο υπό θερμοκρασίες υπό το μηδέν καθώς τα κέντρα (προσφύγων) είναι γεμάτα από κόσμο. Οι μητέρες καίνε πλαστικά για να ζεστάνουν τα παιδιά τους. Μωρά και μικρά παιδιά πεθαίνουν από το κρύο», δήλωσε ο Λόουκοκ.

Η Δαμασκός εξαπέλυσε τον Δεκέμβριο, με την υποστήριξη της Μόσχας, την επίθεση της ενάντια στο ύστατο προπύργιο τζιχαντιστών και ανταρτών στην επαρχία αυτή και σε γύρω περιοχές.

«Η βία στη βορειοδυτική Συρία είναι τυφλή», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, ζητώντας μια κατάπαυση του πυρός την «μόνη επιλογή», σύμφωνα με τον ίδιο. «Παίρνουμε αναφορές ότι τα σημεία όπου βρίσκονται οι εκτοπισμένοι γίνονται τώρα στόχος, προκαλώντας θανάτους, τραυματισμούς και νέα διαφυγή».

«Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα εκτοπίζονται και σκοτώνονται», δήλωσε ο Λόουκοκ, προσθέτοντας ότι μια «τεράστια επιχείρηση αρωγής» βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τουρκία , αλλά «την ξεπερνά» το μέγεθος της τραγωδίας.

«Η μεγαλύτερη ανθρωπιστική τραγωδία του 21ου αιώνα θα αποφευχθεί μόνο εάν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (...) υπερβούν τα ατομικά τους συμφέροντα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα