Ο Τζόνσον αποδέχθηκε την 3μηνη παράταση του Brexit

Ο Τζόνσον αποδέχθηκε την 3μηνη παράταση του Brexit

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αποδέχεται επίσημα μια αναβολή του Brexit, ζητώντας, ωστόσο, από το μπλοκ να καταστήσει σαφές ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει περαιτέρω παράταση για το διαζύγιο πέραν της 31ης Ιανουαρίου.

"Δεν έχω καμία διακριτική ευχέρεια βάσει της πράξης νομοθετικού περιεχομένου European Union (Withdrawal) (No. 2) Act 2019, που επιβλήθηκε σε αυτήν την κυβέρνηση παρά τη θέλησή της, να κάνω κάτι άλλο παρά να επιβεβαιώσω την επίσημη συμφωνία της Βρετανίας στην παράταση" λέει ο Τζόνσον σε μια επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

"Αυτή η ανεπιθύμητη παράταση της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ είναι καταστροφική για τη δημοκρατία μας" υπογραμμίζει ο Τζόνσον, προσθέτοντας πως απευθύνει έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή πέραν της 31ης Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του, ένας εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης, επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ενημέρωσε την ΕΕ ότι αποδέχεται την αναβολή του Brexit έως την 31η Ιανουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι η ΕΕ ξεκινά μια διαδικασία 24 ωρών για να εγκρίνει τη νέα ημερομηνία για το διαξύγιο.

"Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε τώρα ότι η Βρετανία συμφωνεί για την αναβολή του Brexit σε μια επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ" είπε ο εκπρόσωπος τύπου του Τουσκ Πρέμπεν Άμαν.

Η Βρετανία αποφασίζει για εκλογές το Δεκέμβριο

Αργότερα το βράδυ της Δευτέρας, τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν επί της πρότασης του αρχηγού των Συντηρητικών και πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών την 12η Δεκεμβρίου.

Η αναβολή του Μπρέξιτ, την οποία ζήτησε πολύ διστακτικά ο ηγέτης των Συντηρητικών την περασμένη εβδομάδα, όπως ήταν υποχρεωμένος να πράξει βάσει νόμου, πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα από τους 27 και οι ενστάσεις που πρόβαλε η Γαλλία — επιμένοντας πως πρέπει να υπάρχει επαρκής «αιτιολόγηση» για αυτή — μέχρι σήμερα δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο.

Οι 27 συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι είναι απαραίτητη η τρίτη αναβολή του Μπρέξιτ, προκειμένου να αποφευχθεί η αποχώρηση χωρίς συμφωνία, το λεγόμενο σενάριο no-deal, και να πάρουν απόφαση για αυτή με γραπτή διαδικασία, χωρίς να απαιτείται η σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής.

Η Βρετανία φάνηκε να κάνει άλλο ένα βήμα χθες Κυριακή προς την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς δύο κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης υπέβαλαν πρόταση για αυτό, με προϋπόθεση την αναβολή του Μπρέξιτ μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου του 2020.

Τρία χρόνια και πλέον μετά το δημοψήφισμα στο οποίο το 52% του εκλογικού σώματος του Ηνωμένου Βασιλείου τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, οι βρετανοί βουλευτές ενέκριναν μεν επί της αρχής τη συμφωνία που κλείστηκε για το Μπρέξιτ ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τον Τζόνσον, αλλά απέρριψαν το χρονοδιάγραμμα που εννοούσε να τους επιβάλει.

Το ΗΒ υποτίθεται ότι θα αποχωρούσε από την ΕΕ την 29η Μαρτίου, κάτι που έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές: αρχικά ως την 12η Απριλίου, κατόπιν ως την 31η Οκτωβρίου. Αλλά η χώρα παραμένει βαθιά διχασμένη για το πώς, το πότε και ακόμη και το εάν θα αποχωρήσει και η πολιτική κρίση που προκαλεί το ζήτημα συνεχίζεται.

Για την ΕΕ, η άνευ προηγουμένου απώλεια ενός κράτους μέλους χαρακτηρίζεται ιστορικό πλήγμα. Οι 27 εξάλλου δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους για το πώς έχει εξελιχθεί το διαζύγιο, που τους αναγκάζει να σπαταλούν χρόνο, ενέργεια και πολιτικό κεφάλαιο που θα μπορούσαν να αφιερώσουν στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, την ασφάλεια ή άλλα ζητήματα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα