Συρία: Η εκεχειρία εκπνέει - Κρίσιμο τετ α τετ Πούτιν με Ερντογάν

Συρία: Η εκεχειρία εκπνέει - Κρίσιμο τετ α τετ Πούτιν με Ερντογάν

Αδειάζει σιγά – σιγά η κλεψύδρα των 120 ωρών της εκεχειρίας ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ, που είχε σκοπό την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, έως ότου απομακρυνθούν οι Κούρδοι μαχητές από τη ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Η εκεχειρία εκπνέει το βράδυ της Τρίτης, όταν, δηλαδή, θα έχει ολοκληρωθεί η συνάντηση του Τούρκου προέδρου, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας προβλέπει την αποχώρηση των Κούρδων του YPG μέσα σε 120 ώρες σε βάθος 30 χλμ. από τα σύνορα της Τουρκίας και σε μία ζώνη μήκους περίπου 120 χλμ. αποκλειστικά και μόνο στα ανατολικά του Ευφράτη.

Οι δηλώσεις, ωστόσο, του Τούρκου προέδρου προ ημερών, πως η Τουρκία θέλει να φτάσει έως τα 444 χλμ., από τα δυτικά του Ευφράτη μέχρι και το Ιράκ, ήρθαν να αλλάξουν τα δεδομένα πάνω στη γεωπολιτική σκακιέρα της Συρίας. Οι περιοχές που θα περιλαμβάνονται σε αυτή τη διευρυμένη ζώνη ασφαλείας περιέχουν το Μανμπίτς και το Κομπάνι. Πρόκειται για δύο περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο του Άσαντ.

Αυτός είναι και ο λόγος που η συνάντηση της Τρίτης ανάμεσα σε Πούτιν και Ερντογάν αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του την επέκταση που επιδιώκει. Ενδεχομένως, αν ο Ερντογάν δεν πάρει αυτό που θέλει από τη συνάντηση στο Σότσι, να χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία τη μη αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από την περιοχή, με σκοπό να συνεχίσει την επίθεση και να φτάσει μέχρι εκεί που θέλει.

Την ίδια στιγμή, με δηλώσεις τους, τόσο ο  Ερντογάν όσο και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ξεκαθάρισαν από τη μια πως είναι έτοιμοι να συνεχίσουν την επιχείρηση, ενώ αμφότεροι έστειλαν μήνυμα πως αν δεν έχουν συμβεί όλα όσα θέλουν μέχρι τη λήξη των 120 ωρών, τότε θα επιτεθούν εκ νέου.

Συνεχίζεται η υποχώρηση αλλά και οι επιθέσεις στη Συρία

Την ίδια στιγμή οι επιθέσεις από πλευράς του PKK συνεχίζονται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το PKK έχει ζητήσει από το YPG να μην υπακούσει στη συμφωνία. Έτσι οι δύο επόμενες μέρες αναμένονται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.

Την ίδια στιγμή, λίγο πριν την λήξη των 120 ωρών, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γνωστοποίησε πως οι Κούρδοι μαχητές ολοκλήρωσαν την αποχώρησή τους από την Ρας αλ-Άιν.

Ο επικεφαλής των SDF, Μαζλούμ Άμπντι, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις του θα αποσύρονταν από μια συνοριακή ζώνη βάθους 32 χλμ., από τη στιγμή που η Άγκυρα θα τις άφηνε να φύγουν από τη Ρας αλ-Άιν.

Την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ζητήσει την άδεια κανενός σε θέματα που άπτονται της ασφάλειας της χώρας του ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που οι Κούρδοι αποχωρούν μαζικά από την Ρας αλ-Άιν.

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι

Μιλώντας την Κυριακή σε αντικαπνιστική εκδήλωση, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στη στρατιωτική επιχείρηση που έχει ξεκινήσει η χώρα του στη βόρεια Συρία. Επανέλαβε πως οι δράσεις στρέφονται κατά των τρομοκρατών και προειδοποίησε πως αν οι δεσμεύσεις για την εκεχειρία δεν τηρηθούν, η Τουρκία θα συνεχίσει την επιχείρηση μετά το πέρας των 120 ωρών.

«Η Τουρκία δεν είναι το ίδιο έθνος που ήταν πριν από 17 χρόνια. Δεν αισθανόμαστε πως πρέπει να ζητήσουμε την έγκριση κάποιου για να δράσουμε, όταν πρόκειται για την επιβίωση και την ειρήνη στη χώρα μας. Λαμβάνουμε μόνοι μας τις αποφάσεις για την εθνική μας ασφάλεια. Μέσα σε 9, μόλις, ημέρες έχουμε εξουδετερώσει 765 τρομοκράτες και απελευθερώσαμε 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η στάση της χώρας μας σε αυτό είναι αδιαπραγμάτευτη» ανέφερε ο Ερντογάν.

Σε ότι αφορά στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, είπε: «Αν μετά τις 120 ώρες δεν τηρηθούν αυτά που συμφωνήσαμε, τότε θα συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Το πλάνο μας εξελίσσεται σωστά και ακολουθούμε τα βήματα, όπως τα έχουμε σχεδιάσει. Η συμφωνία μας ήταν με τις ΗΠΑ και όχι με τους τρομοκράτες. Περιμένουμε από τους Αμερικανούς συμμάχους μας να τηρήσουν τη συμφωνία αυτήν τη φορά».

Η στάση των ΗΠΑ 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είναι διατεθειμένος να διατάξει να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον της Τουρκίας εάν απαιτείται, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του που μεταδόθηκε χθες Δευτέρα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτιμά να λύνονται ειρηνικά οι διενέξεις, διαβεβαίωσε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ωστόσο ο Τραμπ είναι απολύτως διατεθειμένος να δώσει διαταγή να αναληφθεί οποιαδήποτε στρατιωτική δράση κριθεί πως είναι αναγκαία.

Ο Πομπέο απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες στη συνέντευξη αυτή για το ποια συγκεκριμένη ενέργεια από πλευράς της Άγκυρας θα πυροδοτούσε στρατιωτική δράση των Αμερικανών.

Η κυβέρνηση του Τραμπ δέχεται επικρίσεις από πολλούς διαμορφωτές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής μετά την απόφασή της να αποσύρει από τη συριακή επικράτεια τις μονάδες του στρατού των ΗΠΑ που επιχειρούσαν στο πλευρό των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία. Οι Σύροι Κούρδοι υπήρξαν η αιχμή του δόρατος στον αγώνα του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Πηγή: sigmalive.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα