Ο Ερντογάν εκτός ελέγχου

Ο Ερντογάν εκτός ελέγχου

Το πολεμικό μέτωπο στη Βόρεια Συρία, με τα τουρκικά πυρά να προκαλούν ένα εφιαλτικό σκηνικό, είναι φανερό ότι διαταράσσει τις ισορροπίες στην περιοχή και πυροδοτεί ζωηρές ανησυχίες, ακόμα και για αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ερντογάν, παρά τη διεθνή καταδίκη για τις κινήσεις του και τις κυρώσεις που έχουν προαναγγείλει οι ΗΠΑ, συνεχίζει ακάθεκτος και αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», στέλνοντας το σαφές μήνυμα ότι επενδύει απόλυτα στην επεκτατική πολιτική.

Χθες, η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε καταρχάς την πράξη της τουρκικής εισβολής στη Συρία, η οποία υπονομεύει σοβαρά τη σταθερότητα και την ασφάλεια, με αποτέλεσμα περισσότεροι πολίτες να εγκαταλείπουν τις περιοχές τους, να παρεμποδίζεται η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και να περιορίζονται οι προοπτικές του ΟΗΕ για ειρήνη.
Είναι προφανές ότι μια απλή καταδίκη από την Ε.Ε. δεν αρκεί. Ο «σουλτάνος» Ερντογάν λειτουργεί ως ταραξίας στην περιοχή και εκμεταλλεύεται την αλλοπρόσαλλη στάση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο οποίος, αφού έκανε αρχικά νεύμα στον Ερντογάν να προχωρήσει, τώρα απειλεί την Τουρκία με κυρώσεις.

Πρόκειται για μια πολεμική σύρραξη η οποία αναμφίβολα αναζωπυρώνει το σκηνικό έντασης στην περιοχή και, παράλληλα, αποθρασύνει τον Ερντογάν. Ο ίδιος, άλλωστε, δεν δίστασε να συνδέσει την τουρκική εισβολή στη Συρία με τον «Αττίλα» του 1974 στην Κύπρο.

Από την πλευρά μας, χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση και θωράκιση των συνόρων μας, ώστε να περιοριστούν και οι προσφυγικές, μεταναστευτικές ροές, αλλά επίσης να αποτραπούν και άλλοι κίνδυνοι, καθώς ο Ερντογάν απειλεί και με απελάσεις τζιχαντιστών.

Θα πρέπει όμως και η Ευρώπη να αντιμετωπίσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο το πρόβλημα, αλλά και ο πρόεδρος των ΗΠΑ να συνειδητοποιήσει πως το να αλλάζει διάθεση από μέρα σε μέρα μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Από την έντυπη έκδοση

.eleftherostypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα