Στην ταυτοποίηση ενός 46χρονου μελισσοκόμου, ο οποίος φέρεται να ευθύνεται για τη φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν από τις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης (04/06/2026) στο Άλσος Βεΐκου, στα όρια με τη Φιλοθέη, προχώρησαν οι διωκτικές αρχές.
Η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένη περιοχή, κινητοποίησε άμεσα τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες κατάφεραν να την οριοθετήσουν μέσα σε μόλις μισή ώρα χάρη στην άμεση επέμβαση από γη και αέρα.
Το καπνιστήρι, η προειδοποίηση του μάρτυρα και το «σημείο μηδέν»
Στο σημείο της πυρκαγιάς έσπευσε κλιμάκιο της Δίωξης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), το οποίο εντόπισε το «σημείο μηδέν» της εστίας ακριβώς δίπλα και πίσω από τις κυψέλες.
- Το χρονικό: Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο 46χρονος ιδιοκτήτης των μελισσιών μαζί με ακόμη ένα ή δύο άτομα βρίσκονταν στο σημείο και χρησιμοποιούσαν καπνιστήρι για να ηρεμήσουν τις μέλισσες. Λόγω των ισχυρών ανέμων, σπινθήρας ή θερμική πηγή από τη διαδικασία καπνίσματος μετέδωσε τη φωτιά στα ξερά χόρτα που περιέβαλλαν τις κυψέλες, με αποτέλεσμα οι φλόγες να επεκταθούν γρήγορα προς την πλευρά της Φιλοθέης.
- Η μαρτυρία-κλειδί: Χαρακτηριστική είναι η δήλωση αυτόπτη μάρτυρα στο ΕΡΤnews, ο οποίος ανέφερε: «Είχα πει στον μελισσοκόμο να προσέχει για να μην πιάσει φωτιά, αλλά με αγνόησε».
- Η ταυτοποίηση: Οι αρχές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τον μελισσοκόμο, ο οποίος είναι κάτοικος της Ανατολικής Αττικής, μέσω του αριθμού μητρώου που έφεραν οι κυψέλες του. Μέχρι στιγμής, ο 46χρονος δεν ανταποκρίνεται στις τηλεφωνικές κλήσεις των αρχών και αναζητείται.
Βίντεο-ντοκουμέντο: Η απομάκρυνση από το σημείο
Βίντεο-ντοκουμέντο που εξασφάλισε και πρόβαλε η ΕΡΤ καταγράφει τον 46χρονο μελισσοκόμο να απομακρύνεται από το σημείο των κυψελών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι μελισσοκόμοι αποχώρησαν από την περιοχή την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη και είχαν αρχίσει να θέτουν υπό έλεγχο το μέτωπο της φωτιάς.
Καθοριστική η τεχνολογία: Τα drones σήμαναν συναγερμό στο Μαρούσι
Στην αποτροπή των χειροτέρων συνέβαλε καθοριστικά η χρήση της τεχνολογίας. Drone της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που περιπολούσε στην περιοχή κατέγραψε σε πραγματικό χρόνο τη στιγμή ακριβώς της εκδήλωσης της πυρκαγιάς.
Η ζωντανή εικόνα μεταφέρθηκε αμέσως στο Ενιαίο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (ΕΣΚΕΔΙΚ) στο Μαρούσι, σημαίνοντας άμεσα συναγερμό. Η έγκαιρη αυτή αποτύπωση της κατάστασης επέτρεψε την ακαριαία ανάπτυξη των επίγειων και εναέριων δυνάμεων, προτού οι φλόγες επεκταθούν στους παρακείμενους λόφους και τις κατοικίες.
Διαβάστε ακόμα: Athens Pride 2026: Η Αθήνα φωνάζει για ισότητα και υπερηφάνεια




