ΔΥΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για την πλατφόρμα του Κοινωνικού Τουρισμού – Οι δικαιούχοι του voucher για δωρεάν διακοπές

ΔΥΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για την πλατφόρμα του Κοινωνικού Τουρισμού – Οι δικαιούχοι του voucher για δωρεάν διακοπές

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ανοίξει η ψηφιακή πλατφόρμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), μέσω της οποίας χιλιάδες οικογένειες θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν «κουπόνι» για δωρεάν διακοπές.

Μάλιστα, στη λίστα με τους προορισμούς, όπου η συμμετοχή των δικαιούχων για την διαμονή τους είναι μηδενική, θα προστεθούν και νέες περιοχές. Έκπτωση προβλέπεται και στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

 Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπολογίζεται πως θα ανοίξει τέλη Μαΐου ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου. Η λίστα με τους προορισμούς όπου η συμμετοχή είναι μηδενική θα συμπεριλάβει και την Θεσσαλία, ενώ σε όποιους προορισμούς απαιτείται συμμετοχή του δικαιούχου, αυτή ξεκινά από 1 ευρώ και δεν θα ξεπερνά τα 11,5 ευρώ την βραδιά.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι των «κουπονιών» Κοινωνικού Τουρισμού 
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα που μοιράζει «κουπόνια» κοινωνικού τουρισμού της Δ.ΥΠ.Α. θα είναι πανομοιότυπο με το περυσινό και θα απευθύνεται σε εργαζόμενους και ανέργους. 

Οι ενδιαφερόμενοι λοιπόν που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε γενικές γραμμές θα ισχύσουν τα εξής:

 Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο.

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού απευθύνεται σε όσους:

Πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/-ες 50 ημέρες εργασίας.
Έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
Έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας).

Σε ποιες περιοχές η διαμονή είναι εντελώς δωρεάν 
Όσον αφορά στο θέμα των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα επισημαίνονται τα εξής:

Μπορούν να γίνουν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή σε τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου.
Μπορούν να γίνουν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην λίστα με τους προορισμούς «μηδενικής συμμετοχής» φέτος θα προστεθεί και η Θεσσαλία, δεν αποκλείεται όμως να αφαιρεθούν κάποιοι άλλοι από τους προαναφερόμενους προορισμούς.

Επίσης, σε όσους προορισμούς απαιτείται ιδιωτική συμμετοχή αυτή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 11,5 ευρώ την διανυκτέρευση για 5άστερο ξενοδοχείο, με πρωϊνό.

Το πρόγραμμα επιδοτεί και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: 

Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20% ενώ για ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν
Οι δικαιούχοι προκύπτουν βάσει μοριοδότησης: Κριτήρια μοριοδότησης αποτελούν το δηλωθέν ετήσιο εισόδημα (θα τηρηθούν τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης) και ο αριθμός των ανήλικων τέκνων.

Ποιοι μένουν εκτός προγραμμάτων της ΔΥΠΑ
Εκτός του νέου προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού μένουν οι επιλεγέντες δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου της προηγούμενης χρονιάς, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι.

Ωστόσο εξαιρούνται και μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα δύο συνεχόμενων περιόδων με όλα τα δηλωθέντα στην αίτησή τους όσοι δικαιούχοι ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω. Επίσης, συμμετέχουν όσοι δηλώνουν στην αίτησή τους ωφελούμενο μέλος ή μη ωφελούμενο ανήλικο τέκνο με αναπηρία στο ίδιο ποσοστό.

Να σημειωθεί πως οι δικαιούχοι του περσινού προγράμματος που δεν έχουν ενεργοποιήσει ακόμα τις επιταγές τους θα πρέπει να σπεύσουν να το κάνουν προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με «πέναλτι» δηλαδή δεν θα μπορούν να πάρουν μέρος στα επόμενα δύο προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού των περιόδων 2024-2025 και 2025-2026.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα