Τέμπη: Αλλοίωση και μόλυνση του σημείου της τραγωδίας – Τα τρία βαγόνια που αγνοούνται

Τέμπη: Αλλοίωση και μόλυνση του σημείου της τραγωδίας – Τα τρία βαγόνια που αγνοούνται

Ολοκλήρωσε την τελική έκθεσή του ο πραγματογνώμονας που όρισαν οι οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών.

Κόλαφος η τελική έκθεση του ειδικού πραγματογνώμονα, Βασίλη Κοκοτσάκη, για την τραγωδία στα Τέμπη:

  • αλλοίωση του χώρου με «μπάζωμα»
  • άτακτη μεταφορά υλικών από το χώρο της τραγωδίας
  • ύπαρξη επικίνδυνων χημικών ουσιών

«Μολύνθηκε και αλλοιώθηκε ο χώρος του δυστυχήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων.

«Ο χώρος ‘’μολύνθηκε’’ γιατί πέραν των απολύτως απαραίτητων εργασιών διευθέτησης για επιχειρησιακούς λόγους που αναγκαστικά έγιναν, αλλοιώθηκε κιόλας αφού ικανή έκταση περίπου 2 στρεμμάτων μπαζώθηκε με φερτά υλικά. Αντικείμενα-πειστήρια που μετακινήθηκαν έπρεπε να προστατευτούν».

«Οποιοδήποτε στοιχείο υπάρχει στο χώρο του δυστυχήματος, αυτό που αποκαλούμε οι ερευνητές σκηνή δεν πρέπει να διαταραχθεί, ή εφόσον αυτό είναι απαραίτητο να γίνει υπάρχουν κανόνες, εδώ δυστυχώς δεν λήφθηκε κανένα μέτρο ότι ήθελε ο καθένας έκανε ότι ήθελε ο καθένας έπαιρνε, μετέφερε, δεν σήμαινε, δεν φωτογράφιζε, δεν κινηματογραφούσε, ότι υλικό έχουμε το έχουμε φωτογραφικά από τα μέσα ενημέρωσης», είπε ο ίδιος.

Ο κ. Κοκοτσάκης στέκεται και στις συνθήκες απομάκρυνσης των βαγονιών, καθώς, όπως διαπίστωσε, δεν ελήφθησαν έγκαιρα δείγματα λαμαρινών.

«Μας στέρησε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε την έρευνα με περισσότερα δείγματα και περισσότερα στοιχεία από το σημείο στο οποίο κατέληξαν τα συντρίμμια».

Στην τεχνική έκθεση γίνεται αναφορά στον τραυματισμό τεσσάρων πυροσβεστών που είχαν χημικά εγκαύματα, κάτι που αποδεικνύει πως μία αμαξοστοιχία μετέφερε επικίνδυνες ουσίες.

«Τα χημικά εγκαύματα δεν συνάδουν σε επαφή με έλαιο σιλικόνης  σε οποιαδήποτε μορφή του ,διότι ούτε αυτή ούτε τα παράγωγά της  έχουν αρνητικές επιδράσεις στο δέρμα των ανθρώπων, αντίθετα τα χημικά αυτά εγκαύματα συνάδουν με την επαφή με ουσίες, όπως οργανικοί διαλύτες που είναι ισχυρά τοξικοί», αναφέρει το πόρισμα.

Αύριο ξεκινούν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση, στις 28 του μηνός, ενός χρόνου από την τραγωδία.

Πηγή: megatv.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα