Στεγαστική κρίση στη Θεσσαλία - Στατικά προβλήματα σε πάρα πολλές κατοικίες

Στεγαστική κρίση στη Θεσσαλία - Στατικά προβλήματα σε πάρα πολλές κατοικίες

Τριπλός ο εφιάλτης των κατοίκων στη Θεσσαλία: Κατεστραμμένες περιουσίες, μολυσματικές ασθένειες από τα νεκρά ζώα και τα λασπόνερα, αλλά και ελλείψεις σε φάρμακα και προβλήματα με τις συνταγογραφήσεις. Και όλα αυτά, ενώ η λίμνη Κάρλα αναγεννάται, φτάνοντας και ξεπερνώντας και την έκταση της πριν την αποξήρανσή της το 1962.

Το Σαββατοκύριακο, κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας με τη συνδρομή δεκάδων μηχανικών του Στρατού, έκαναν αυτοψίες σε υποδομές σπίτια, συστήνοντας σε αρκετούς κατοίκους ότι δεν είναι ασφαλές να μείνουν στις κατοικίες τους.

Κάποιοι λένε ότι θα νοικιάσουν, άλλοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, καθιστώντας και το στεγαστικό σε ένα από τα πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες στις πλημμυρισμένες περιοχές.

Κατεστραμμένα έπιπλα έχουν γεμίσει τους δρόμους σε διάφορες περιοχές με τους κατοίκους να λένε ότι δεν έχει πάει κανένας να τους βοηθήσει, ενώ το εσωτερικό στις κατοικίες τους είναι κυριολεκτικά πνιγμένο στη λάσπη.

«Ό,τι πολεμάμε, πολεμάμε μόνοι μας».      
 
Η στάθμη των νερών έχει κατέβει στις περισσότερες περιοχές, αλλά όχι τελείως. Οι κάτοικοι φιλοξενήθηκαν σε αντίσκηνα που στήθηκαν από τον στρατό και σε άλλες δομές, όπως επιστρέφοντας στα σπίτια τους, αντικρίζουν την απόλυτη καταστροφή. Ουσιαστικά, δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και καθημερινά ανακύπτουν κι άλλα προβλήματα. Έντονη είναι η δυσοσμία από τα νεκρά ζώα ενώ το νερό είναι ακατάλληλο για πόση αλλά και προσωπική χρήση. Μάλιστα, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο κίνδυνος ανάπτυξης λοιμωδών ασθενειών στη Θεσσαλία περιλαμβάνει και τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Όπως είπε, πριν από αρκετές μέρες, ο καθηγητής γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, όλα τα πλίθινα σπίτια που υπήρχαν στις πληγείσες περιοχές θα πρέπει να τα ξεγράψουμε. Μιλώντας στην ΕΡΤ, την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Λέκκας, είχε επισημάνει ότι πολλά από τα σπίτια, δεν θα μπορούν να ξανακατοικηθούν.

 
Ο κ. Λέκκας είχε εμφανιστεί επίσης απαισιόδοξος για την επόμενη μέρα στον θεσσαλικό κάμπο, τον Βόλο, το Πήλιο και όλες τις πληγείσες περιοχές τονίζοντας ότι τα «προβλήματα που θα προκύψουν από τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel θα είναι τεράστια».

Έλεγε χαρακτηριστικά:

«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τυπολογίας κτηρίων που έχουν υποστεί ζημιές. Στο Πήλιο έχουμε μία άλλη κατηγορία όπου είναι η πιο σημαντική και αφορά στην αφαίρεση της υποστήριξης στα θεμέλια του κτηρίου. Γι’ αυτό βλέπουμε κτήρια τα οποία να έχουν ανατραπεί ή να έχουν πάθει σημαντικές βλάβες».

Πάνω από 100.000 νεκρά ζώα δεν έχουν συλλεχθεί ακόμα
«Υπάρχουν ακόμα περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει περισυλλογή των νεκρών ζώων και αυτό είτε γιατί δεν έχουν ακόμα υποχωρήσει τα νερά είτε γιατί υπάρχουν δρόμοι που είναι απροσπέλαστοι. Οι περιπτώσεις αυτές εντοπίζονται κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας», όπως είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα