Κακοκαιρία Daniel: Σε εξέλιξη οι έρευνες στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας για αγνοούμενους

Κακοκαιρία Daniel: Σε εξέλιξη οι έρευνες στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας για αγνοούμενους

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της 80χρονης γυναίκας και του γιου της.
Τα ίχνη της 80χρονης γυναίκας και του του 65χρονου γιου της έχουν χαθεί τα τελευταία 24ωρα στον οικισμό Μεταμόρφωση κοντά στον Παλαμά.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα σκάφη του Λιμενικού δεν έχουν βγει ακόμα αλλά η κινητοποίηση στο σημείο είναι μεγάλη.

Στο σημείο βρίσκομαι ήδη οι συγγενείς των αγνοούμενων.

Κόσμος εγκλωβισμένος, περιουσίες κατεστραμμένες, σπίτια γεμάτα νερό και λάσπη, συνθέτουν ένα σκηνικό που δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους.
Δώδεκα νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel», ενώ η αγωνία μεγαλώνει για 6 αγνοούμενους. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων.

Ο 17χρονος Μάνθος πρόλαβε και ανέβηκε στην οροφή του αυτοκινήτου και σώθηκε .Ο 42χρονος πατέρας του όμως παρασύρθηκε από τον ορμητικό χείμαρρο. Από τη Δεύτερα το βράδυ βρίσκεται στη λίστα των αγνοούμενων.

«Γνωρίζω ότι δεν είναι πλέον εν ζωή, απλά το μόνο που ζητάμε είναι να τον βρούμε να τον αποχαιρετήσουμε. Ζητάμε βοήθεια από μηχανήματα, από οποιονδήποτε που μπορεί να είναι χρήσιμος. Εμείς μόνοι μας με τα χέρια και με φτυάρια δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε από πλευράς μας, το έχουμε κάνει και συνεχίζουμε» δήλωσε ο Μάνθος Καραμανώλας, γιος 42χρονου αγνοούμενου από τον Βόλο.

Συγκλονίζουν οι εικόνες από ανθρώπους εγκλωβισμένους για μέρες σε ταράτσες και ψηλά κτήρια. Ανάμεσα τους αρκετά παιδιά και ηλικιωμένοι. Χωρίς νερό χωρίς τροφή χωρίς φάρμακα.

Η περιγραφή του Νικόλαου Τσιόλα που έμεινε αποκλεισμένος για πέντε ημέρες ολομόναχος στον οικισμό Μηλίτσα στο Μουζάκι αποκαλυπτική για τα όσα βίωσαν οι εγκλωβισμένοι.

Οι απεγκλωβισμοί από τα χωριά της Καρδίτσας και τις περιοχές της Λάρισας συνεχίστηκαν καθόλη την διάρκεια της νύχτας.

Κινδυνέψαν την ώρα της διάσωσης

Στη Γιάννουλη της Λάρισας, κατά την διάρκεια των απεγκλωβισμών ανατράπηκαν δύο σωστικές λέμβοι μέσα στις οποίες εκείνη την ώρα βρίσκονταν τέσσερις πυροσβέστες και τρεις πολίτες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα ορμητικά και επικίνδυνα νερά τους παρέσυραν για εκατοντάδες μέτρα. Στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση από την ΕΜΑΚ, τον Ερυθρό σταυρό και την αστυνομία για τον εντοπισμό τους.

Και τα οκτώ άτομα διασώθηκαν ενώ μία πολίτης μεταφέρθηκε προληπτικά με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο της Λάρισας.

Η εικόνα από το δορυφόρο σοκάρει . Το μεγαλύτερο μέρος των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού.

Η κακοκαιρία Ντάνιελ άλλαξε το χάρτη της Θεσσαλίας. Πηνειός, Καράμπαλης, Καλέντζης, Σοφαδίτης, Ενιπέας. Πέντε ποτάμια φούσκωσαν, ενωθήκαν μετατρέποντας τον κάμπο σε μια απέραντη λίμνη.

Όλος ο θεσσαλικός κάμπος χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις θυμίζουν πλέον έναν απέραντο βάλτο. Στους οικισμούς του Παλαμά, της Μεταμόρφωσης, της Αγίας Τριάδας, του χωριού Κοσκινά και σε μια σειρά από οικισμούς και χωριά στον Νομό Καρδίτσας η καταστροφή ανυπολόγιστη.

Η κακοκαιρία Daniel άφησε πίσω της τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες και επιχειρήσεις.  Αρκετά σπίτια κατέρρευσαν σαν χάρτινα κουτιά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο από την κακοκαιρία Daniel αλλά και για τα αντιπλημμυρικά έργα.

«Το λάθος θα το εκτιμήσουμε στην αυτοψία που θα γίνει αλλά εδώ, δεν υπάρχει θέμα λάθους, τα θέμα είναι ότι υπήρξε μεγάλο έντονο καιρικό φαινόμενο. Τα έργα ήταν σύμφωνα με την χρηματοδότηση που είχαμε και τις δυνατότητες και έγιναν, ελάτε να τα δείτε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το συνολικό μέγεθος της καταστροφής θα αποκαλυφθεί μετά από μέρες όταν απομακρυνθούν όλα τα νερά.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα