Τεράστια καταστροφή στον Έβρο: Έχουν καεί περισσότερα από 935.000 στρέμματα - Μάχη με τις φλόγες για 16η μέρα

Τεράστια καταστροφή στον Έβρο: Έχουν καεί περισσότερα από 935.000 στρέμματα - Μάχη με τις φλόγες για 16η μέρα

Μάχη για ακόμα μία ημέρα, την 16η, δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να περιορίσουν τη φωτιά που μαίνεται στον Έβρο. Ανάμεσα σε Λευκίμμη και Προβατώνα δίνεται η κύρια μάχη των πυροσβεστών ενώ χθες (Σάββατο 2/9), απειλήθηκε και εκκενώθηκε για δεύτερη φορά ο οικισμός της Λευκίμμης με τις φλόγες να πλησιάζουν το χωριό από τρία σημεία. Πολλά τα εναέρια μέσα που επιχειρούν από το πρωί της Κυριακής (3/9) ενώ μέτωπα υπάρχουν ακόμα δυτικά του Σουφλίου και στην περιοχή της Δαδιάς.

Εκκενώθηκε για δεύτερη φορά η Λευκίμμη
Ώρες αγωνίας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες έζησαν το απόγευμα του Σαββάτου οι κάτοικοι στον οικισμό της Λευκίμμης. Οι φλόγες πέρασαν τις αντιπυρικές ζώνες και έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από το χωριό, όπου ανεκόπη η πορεία τους με την επέμβαση επίγειων και εναέριων μέσων. Σε επαγρύπνηση για τυχόν αναζοπύρωση βρίσκονταν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας οι κάτοικοι και οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ από νωρίς οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προβλήματα υγείας είχαν μεταφερθεί σε άλλο ασφαλές σημείο μακριά από τον οικισμό.
 
Για πλήθος συμβάντων τη ίδια μέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στη Δαδιά του Έβρου έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής κ. Γιάννης Αρτοπποιός: «Την 21η Αυγούστου που είχαμε τη φωτιά στη Δαδιά, είχαμε σε 8 ωρες 19 συμβάντα στην ευρύτερη περιοχή».

Στάχτη πάνω από 935.000 στρέμματα, νέα δορυφορική εικόνα 

Το 47% αφορά δασικές εκτάσεις, το 34% θαμνώδεις και 9% αγροτικές

Νεότερα δορυφορικά δεδομένα έγιναν σήμερα διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (έως την 02.09.2023, 11:31 τοπική ώρα).

Από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά έχουμε αυτούς τους τρεις αριθμούς:

  • 440.180 στρ αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).
  • 318.700 στρ αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).
  • 81.140 στρ αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).

Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 «Δεν ξέρουμε αν έχει μείνει τίποτα από το δάσος της Δαδιάς»

Μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» της ΕΡΤ για την οικολογική καταστροφή στον Έβρο και τον Εθνικό Δρυμό Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, ο γενικός διευθυντής της Greenpeace, Νίκος Χαραλμπίδης, εξήγησε πως θα πάρει καιρό η αποκατάσταση του δάσους όπου διαβιούσαν σπάνια αρπακτικά.

 «Δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να κάνει μια ψύχραιμη αποτίμηση αυτή τη στιγμή καθώς και πέρυσι είχε καεί το δάσος της Δαδιάς. Τότε είχαν σωθεί οι φωλιές από τον μαύρογύπα. Τότε δεν είχε πειραχτεί ο μικρός πυρήνας (σ.σ. του δάσους). Είχε καεί ένα μικρό μέρος του δάσους και μάλιστα τότε είχε γίνει μια αναθεώρηση όλων των σχεδίων δασοπυρόσβεσης, είχαν δοθεί σημαντικότερα κονδύλια κλπ. Το αποτέλεσμα παρόλα αυτά είναι είναι τραγικό», δήλωσε.

«Δεν ξέρουμε ακόμα αν έχει μείνει τίποτα από το δάσος της Δαδιάς», πρόσθεσε.

 «Τα αρπακτικά αν δεν βρίσκουν τροφή μπορεί να μετακομίσουν»
«Καταστράφηκαν οι φωλιές του μαυρόγυπα που ήταν ο πιο υγιής πληθυσμός αρπακτικών που ζούσε στην περιοχή», επισήμανε, εξηγώντας πως κάποια από τα σπάνια πουλιά (σ.σ. όπως ο ασπροπάρης) που εμφανίζονται εκεί -σπάνια για ολόκληρη την Ευρώπη και για τον κόσμο- είναι μεταναστευτικά και μπορεί να επανέλθουν ή όχι αν το οικοσύστημα επανέλθει.

 «Μιλάμε για δέντρα τα οποία είναι ηλικίας άνω των 100 ετών και πάνω στην κορυφή τους, η οποία είναι επίπεδη, φωλιάζουν τα αρπακτικά» σημείωσε ο κ. Χαλαμπίδης, εκτιμώντας ότι κάποια από τα σπάνια αρπακτικά που απαντώντας στον ξεχωριστό αυτό τόπο μπορεί να μην τα δούμε ποτέ ξανά. «Για κάποιες γενιές μπορεί να μετακομίσουν αν έχουν γλιτώσει και να τα δούμε κάποια στιγμή αργότερα σε κάποια άλλη περιοχή», πρόσθεσε.

«Η αποτίμηση θα γίνει βασικά από το δασαρχείο και τους ειδικούς για τα δάση και από την ομάδα του WWF η οποία είναι στο πεδίο εκεί για πολλές δεκαετίες και η οποία παρακολουθεί και καταγράφει την αναπαραγωγική δραστηριότητα και τις εμφανίσεις των αρπακτικών», τόνισε ο κ. Χαλαμπίδης.

Μιλώντας για την επόμενη μέρα ο γενικός διευθυντής της Greenpeace επισήμανε ότι το δάσος είναι ένα ζωντανό οικοσύστημα. «Έχει οργανισμούς κάτω από το έδαφος, πάνω στο έδαφος, έντομα, πουλιά. Όλα αυτά θα ξαναέρθουν. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, υπομονή και επιμονή και καταγραφή συστηματική για να δούμε μέσα στο επόμενο διάστημα, το οποίο θα είναι πολύ μήνες», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα