Πυρκαγιά στη Βοιωτία: Νεκρός βοσκός που προσπάθησε να σώσει τα ζώα του

Πυρκαγιά στη Βοιωτία: Νεκρός βοσκός που προσπάθησε να σώσει τα ζώα του

Οι πυρκαγιές συνεχίζουν ανεξέλεγκτες στη Βοιωτία, όπου ένας κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του και στη Καβάλα, όπου δύο πυροσβέστες μεταφέρθηκαν με εγκαύματα στο νοσοκομείο όταν το πυροσβεστικό τους όχημα περικυκλώθηκε από τις φλόγες.
Πύρινη λαίλαπα στην Βοιωτία τα πάντα έχουν παραδοθεί στις φλόγες, το πέρασμα του πύρινου εφιάλτη ήταν φονικό.

Ένας κτηνοτρόφος, 80 ετών δεν τα κατάφερε. Εγκλωβίστηκε στο μαντρί του, καθώς προσπαθούσε να σώσει τα ζώα του και έχασε τη ζωή του.

Ξάδελφος του κτηνοτρόφου στο MEGA: «Φώναζα Γιώργο καιγόμαστε»
Ο ξάδελφός του, που ήταν μαζί του κατάφερε να σωθεί. Περιγράφει τις δραματικές στιγμές που έζησε στο MEGA και τον Μάριο Κωνσταντίδη.

«Με μπούκωσε ο καπνός δεν έβλεπα καθόλου. Φώναζα Γιώργο καιγόμαστε, τον παρακαλούσα, ήξερα το μέρος και γλίτωσα».

Το ποιμνιοστάσιο του 80χρονου βρίσκεται στην περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Πρόδρομος και Σαράντη και η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε από την γυναίκα του να σπεύσει στο σημείο και να σβήσει τη φωτιά στο κτίσμα, ωστόσο εκεί οι πυροσβέστες εντόπισαν τον κτηνοτρόφο χωρίς τις αισθήσεις του.

«Πέθανε από τις αναθυμιάσεις, από τον καπνό, δεν μπορούσε να φύγει, ο μπαμπάς μου πρόλαβε και έφυγε, περπάτησε και έφυγε, και άφησε όλα πίσω και καήκανε, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορούσε να φύγει, έσκασε από τον καπνό, πήγε τσάμπα δηλαδή», περιέγραψε η ανιψιά του κτηνοτρόφου.

Ενώ, ο ξάδελφος του  νεκρού κτηνοτρόφου λέει «όλα κάρβουνο ποιος θα μου τα πληρώσει αυτά;».

Άνεμοι… εχθροί
Ο πατήρ Κυριάκος, εφημέριος στον οικισμό Πρόδρομος στην Βοιωτία χτυπάει την καμπάνα για να προειδοποιήσει τους κατοίκους για τη φωτιά που καίει ανεξέλεγκτη και απειλεί το χωριό. Ο πατήρ Κυριάκος με την εικόνα του Αγίου Προδρόμου στα χέρια κάνει λιτανεία για να μην υπάρξουν άλλα θύματα και να προστατευτεί η περιοχή.

Από νωρίς το πρωί, σε μία έκταση περίπου τριών χιλιομέτρων, μεταξύ των οικισμών Πρόδρομος και της παραλίας, Σαράντη οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη συνδρομή κατοίκων και εθελοντών, δίνουν «μάχη» για να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα που καίει ανεξέλεγκτη

Η φωτιά ξέσπασε στις οκτώ το πρωί στην περιοχή Πρόδρομος και επεκτάθηκε ταχύτατα λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και έφταναν τα 70 χιλιόμετρα την ώρα.

Κάηκε κάμπινγκ – Απομακρύνθηκαν 60 άτομα δια θαλάσσης
Εντολή εκκένωσης δόθηκε και για την παραλία Σαράντη, όπου οικογένειες με μικρά παιδιά έχουν βρει καταφύγιο στην παραλία.

Σε ετοιμότητα βρίσκονταν στην περιοχή 2 πλωτά σκάφη του λιμενικού, 3 αλιευτικά και ιδιωτικά σκάφη και απομάκρυναν από την περιοχή περίπου 60 άτομα.

Άμεσα εκκενώθηκε και ένα κάμπινγκ το οποίο στη συνέχεια παραδόθηκε στις φλόγες.

Στην περιοχή επιχειρούσαν από νωρίς το πρωί :

74 πυροσβέστες

6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων

19 οχήματα

2 ελικόπτερα

Κατάσταση συναγερμού
Η φωτιά κατέκαψε ότι βρήκε στο πέρασμα της. Η κάμερα του MEGA καταγράφει καρέ-καρέ τον τραγικό απολογισμό της φωτιάς. Καμένα αυτοκίνητα, δέντρα και τους καπνούς να ξεπηδούν μέσα από τα κτίσματα.

Στις 15.00 η ώρα το μεσημέρι οι πυροσβεστικές δυνάμεις καλούνται να αντιμετωπίσουν δύο ενεργά μέτωπα σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, το πρώτο δίπλα από την παραλία Σαράντη και το δεύτερο κοντά στον οικισμό Πρόδρομου.

Καβάλα: Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν
Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε και στην περιοχή Διαλεκτό στην Καβάλα. Δόθηκε εντολή για εκκένωση οικισμών.

Η μάχη με τις φλόγες για άλλη μια φορά ήταν άνιση. Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να κατασβήσουν την πυρκαγιά.

Ο ένας υπέστη εγκαύματα στο πρόσωπο και ο άλλος στα χέρια και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ φθορές υπέστη και πυροσβεστικό όχημα.

Η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση και άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα