Έβρος: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση μεταφοράς των 91 μεταναστών – Ανάμεσά τους πολλά παιδιά

Έβρος: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση μεταφοράς των 91 μεταναστών – Ανάμεσά τους πολλά παιδιά

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 91 μεταναστών στον Έβρο.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν η Ελληνική Συνοριοφυλακή μαζί τη Frontex, την ΕΜΑΚ, τον στρατό και τον Ερυθρό Σταυρό. Στο σημείο έφτασαν και λεωφορεία προκειμένου να μεταφέρουν του 91 μετανάστες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, να καταγράφουν και να τους δοθούν τρόφιμα και ρούχα.

Ανάμεσα στους 91 μετανάστες είναι 50 παιδιά ηλικίας από μηνών έως 17 ετών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μετανάστες βρίσκονταν στη νησίδα, στην περιοχή Μαρασιά, για τρεις ημέρες.

Η συγκεκριμένη νησίδα έχει χαρτογραφηθεί ως τουρκική. Ωστόσο λόγω των καιρικών συνθηκών και της αλλαγής της στάθμης του νερού, ένα τμήμα της περνά στο ελληνικό έδαφος.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Εντοπίστηκαν απογευματινές ώρες σήμερα (4-6-2023) από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας,  με τη συνδρομή της Ε.Μ.Α.Κ. και παρουσία αξιωματούχων του Frontex, -91- μη νόμιμοι μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονταν σε νησίδα εντός της κοίτης του ποταμού Έβρου, πλησίον παρέβριας περιοχής των Μαρασίων Ορεστιάδας.

Πρόκειται για 32 άντρες, 25 γυναίκες και 34 ανήλικους, για τον εντοπισμό των οποίων είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση από Μ.Κ.Ο. αναφορικά με την τοποθεσία όπου βρίσκονταν.

Από τις επακόλουθες έρευνες διακριβώθηκε η βασιμότητα των πληροφοριακών στοιχείων και άμεσα πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες ενέργειες για τη διάσωσή τους, ενώ στο σημείο παρίστατο κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προκειμένου παρασχεθεί βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.

Όπως διαπιστώθηκε οι μετανάστες είχαν προωθηθεί στο ελληνικό έδαφος από διακινητή, ο οποίος τους μετέφερε από την απέναντι όχθη με βάρκα και τους εγκατέλειψε στη νησίδα.

Οι ανάγκες ένδυσης, σίτισης και πρώτων βοηθειών των διασωθέντων, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, καλύφθηκαν άμεσα από τις ελληνικές Αρχές, ενώ θα μεταφερθούν στο ΠΡΟΚΕΚΑ Ορεστιάδας για τις περαιτέρω διαδικασίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Ενημερώσαμε την Τουρκία»
Ανακοίνωση για τους μετανάστες εξέδωσε η κυβέρνηση. Σε αυτήν επισημαίνει ότι έχει ενημερωθεί η τουρκική κυβέρνηση για το ζήτημα και για να αποτραπεί η διέλευση των μεταναστών σε ελληνικό έδαφος.

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού:
«Οι ελληνικές αρχές προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες ώστε, με σεβασμό στο εθνικό, ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού στη χώρα.

»Τις τελευταίες ημέρες, η χαμηλή στάθμη των υδάτων του ποταμού Έβρου ευνοεί την παράνομη διέλευση μεταναστών, με χρησιμοποίηση νησίδων που εμπίπτουν και στην ελληνική και την τουρκική επικράτεια. Σε μια τέτοια νησίδα, ογδόντα περίπου μετανάστες κατέληξαν στο ελληνικό τμήμα.

»Η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση, που ορκίστηκε χθες, για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα