Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Οι αιτήσεις και οι δικαιούχοι

Ξεκίνησε να μετρά και φέτος αντίστροφα ο χρόνος για να ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων του Κοινωνικού Τουρισμού 2023. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, οι αιτήσεις αναμένεται να ανοίξουν εντός του Μαΐου, ενώ η ΔΥΠΑ-ΟΑΕΔ έχει ήδη βγάλει έκτακτη ανακοίνωση για την προθεσμία που ισχύει στα περσινά voucher που δεν έχουν ακόμα εξαργυρωθεί.

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία, θα πρόκειται για μια ημερομηνία που είναι πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά. Ενδεικτικά, το 2021, ο κοινωνικός τουρισμός είχε ξεκινήσει τη Δευτέρα 24 Μαΐου, ενώ το 2022, οι αιτήσεις των δικαιούχων του προγράμματος ξεκίνησαν τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

Όπως ισχύει πάντοτε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δωρεάν διακοπών, οι δικαιούχοι του voucher θα μπορούν να κάνουν την αίτησή τους, υπό έναν βασικό όρο: Να μην έχουν πάρει επιταγή την προηγούμενη χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι οι ωφελούμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση μία φορά κάθε δύο χρόνια.

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού απευθύνεται σε όσους:

Πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/-ες 50 ημέρες εργασίας.
Έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
Έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας).

Ποιοι δεν είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Τουρισμού
Δεν θεωρούνται δικαιούχοι – ωφελούμενοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2023-2024:

1. Οι επιλεγέντες δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2022-2023, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι.

Αντιθέτως, εξαιρούνται και μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα δύο συνεχόμενων περιόδων με όλα τα δηλωθέντα στην αίτησή τουςόσοι δικαιούχοι ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω.

Επίσης, συμμετέχουν όσοι δηλώνουν στην αίτησή τους ωφελούμενο μέλος ή μη ωφελούμενο ανήλικο τέκνο με αναπηρία στο ίδιο ποσοστό.

2. Οι δικαιούχοι – ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος, ως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 3 της παρούσας.

Κοινωνικός Τουρισμός: Έκτακτη υπενθύμιση στους δικαιούχους των voucher
Νέα ανακοίνωση έβγαλε η ΔΥΠΑ για τον κοινωνικό τουρισμό 2022-2023 και τους δικαιούχους των περσινών voucher που είναι ακόμα σε ισχύ και δεν έχουν εξαργυρωθεί. Εν αναμονή του νέου προγράμματος, η ΔΥΠΑ ενημερώνει ότι θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023, οπότε και θα ξεκινήσουν να ισχύουν οι νέες επιταγές που θα μοιραστούν.

Οι δικαιούχοι επιταγών που δεν θα ενεργοποιήσουν την επιταγή τους έως τις 31 Ιουλίου 2023 δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα επόμενα δύο προγράμματα κοινωνικού τουρισμού των περιόδων 2023-2024 και 2024-2025.

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο.

Ειδικά, σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν, ενώ στους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα