Τέμπη: Προφυλακίστηκε ο επιθεωρητής του ΟΣΕ στη Λάρισα – Τι είπε στην απολογία του

Τέμπη: Προφυλακίστηκε ο επιθεωρητής του ΟΣΕ στη Λάρισα – Τι είπε στην απολογία του

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο επιθεωρητής του ΟΣΕ μετά την εννιάωρη απολογία του, στην οποία έδωσε τη δική του εκδοχή για τα όσα έλαβαν χώρα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Αποποιήθηκε όλων των ευθυνών

Στην 9ωρη απολογία του, ο επιθεωρητής κυκλοφορίας του ΟΣΕ, υπεύθυνος για τις βάρδιες των σταθμαρχών στη Λάρισα, αποποιήθηκε όλων των ευθυνών του για την σιδηροδρομική τραγωδία.

Δεν έπεισε και κρίθηκε προφυλακιστέος. Είναι ο δεύτερος από τους κατηγορούμενους για το δυστύχημα στα Τέμπη μετά τον 59χρονο σταθμάρχη Λάρισας, που οδηγείται στη φυλακή.

Σε ποιους έριξε την ευθύνη

Ο 63χρονος επιθεωρητής επέρριψε ευθύνες στον προφυλακισμένο σταθμάρχη της Λάρισας, στους άλλους δύο απογευματινούς σταθμάρχες, που έφυγαν νωρίτερα από το πόστο τους, στους μηχανοδηγούς του Intercity 62, που σκοτώθηκαν ακαριαία, στον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλου Γιώργο Ζήνδρο, στον διευθυντή κυκλοφορίας που είχε, όπως λέει, την ευθύνη για την τελική έγκριση των βαρδιών, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο την περασμένη εβδομάδα.

«Ο χειρισμός του 59χρονου σταθμάρχη, η μη τήρηση του ωραρίου από τους έτερους δύο σταθμάρχες και η παράλειψη του πρώτου μηχανοδηγού, του δεύτερου μηχανοδηγού που ευρισκόταν εκεί αλλά και του προϊστάμενου του τρένου να επικοινωνήσουν με τον σταθμάρχη της Λάρισας άμα την είσοδό τους στην γραμμή καθόδου, ως όφειλαν, σκιαγραφούν το σκηνικό της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών».

Ο προφυλακισμένος πλέον επιθεωρητής είπε ότι εκείνο το βράδυ μετά τις 23.00, δεν ήταν προγραμματισμένο επιβατικό δρομολόγιο. Όταν έφθασε στο σταθμαρχείο της Λάρισας αντίκρυσε τον 59χρονο σε σύγχυση.

«Προϊστάμενε δεν μπορώ να προσδιορίσω από ποια γραμμή έχω διώξει την αμαξοστοιχία».

Καμία αναφορά στην αναρρωτική των 30 ημερών

Ο επιθεωρητής εργασίας, που δεν αναφέρθηκε στην αναρρωτική άδεια των τριάντα ημερών, λίγες  ώρες μετά την τραγωδία κι ενώ ήταν ακόμα σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, ισχυρίστηκε ότι ο σταθμάρχης Λάρισας ήταν επαρκής για να μείνει μόνος του σε βάρδια.

«Ο 59χρονος σταθμάρχης ήταν ο μοναδικός που είχε πραγματοποιήσει πρόσφατη μαθητεία στη νυχτερινή βάρδια τον μήνα Ιανουάριο στη Λάρισα, εκπληρώνοντας επαρκώς τα καθήκοντά του» .

Ο συνήγορός του, Γιάννης Γλύκας, χαρακτήρισε ανεξήγητους τους λόγους που κρίθηκε ο εντολέας του προφυλακιστέος.

«Πρόκειται για μία απόφαση σκοπιμότητας, χωρίς καμία ιδιαίτερη σοβαρή και κυρίως νομική βάση. Αφέθηκαν ελεύθεροι εκείνοι οι οποίοι εγκατέλειψαν τις βάρδιές τους και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος εκείνος ο οποίος απλά πρότεινε προς τη διεύθυνση κυκλοφορίας τις βάρδιες αυτών που εγκατέλειψαν τις βάρδιες. Πρόκειται για μία ευθεία και ξεκάθαρη παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας».

Ο 63χρονος επέρριψε ευθύνες για την τραγωδία και στον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλου.

«Ο 59χρονος με πληροφόρησε ότι ο έμπειρος σταθμάρχης είχε αποχωρήσει νωρίτερα από την εργασία του, ήτοι περί την ώρα 21:45 – 21:50. Μετέπειτα ενημερώθηκα ότι ο Κεντρικός Σταθμάρχης Λάρισας ο οποίος είχε απογευματινή βάρδια στο σταθμό Παλαιοφαρσάλου, έδωσε εντολή στον έμπειρο σταθμάρχη να παραμείνει μέχρι την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας, εξασφαλίζοντας την άφιξη της αμαξοστοιχίας (62) στη Λάρισα, η οποία είχε καθυστέρηση».

Την σκυτάλη των καταθέσεων θα πάρουν και άλλοι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο.

Σημειώνεται ότι ο επιθεωρητής του ΟΣΕ κρατείται στις φυλακές Λάρισας μαζί με τον 59χρονο σταθμάρχη. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα προαυλίζονται μαζί, ενώ και οι δύο κρατούνται σε ειδική πτέρυγα.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα