Ψευδοροφή κατέρρευσε στην Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ - Οργισμένοι οι φοιτητές

Ψευδοροφή κατέρρευσε στην Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ - Οργισμένοι οι φοιτητές

Κατέρρευσε μέρος της ψευδοροφής σε αίθουσα οδοντοφατνιακής κλινικής στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την περασμένη Κυριακή (20/2). Αφορμή στάθηκε μια διαρροή νερού.

Συγκεκριμένα, όλα συνέβησαν όταν σωλήνας φέρεται να αποκολλήθηκε από καλοριφέρ στον 4ο όροφο της σχολής, με αποτέλεσμα να προκληθεί η διαρροή. Τα νερά πλημμύρισαν τον τέταρτο όροφο, αλλά και στον τρίτο, «φουσκώνοντας» έτσι το ταβάνι του δεύτερου ορόφου. Αποτέλεσμα, ήταν να καταρρεύσει μέρος της ψευδοροφής του δευτέρου ορόφου προκαλώντας ελαφριές υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις της κλινικής, ενώ από καθαρή τύχη δεν τραυματίστηκε κανείς, καθώς εκείνη την ημέρα δεν πραγματοποιούνταν μαθήματα.

Πώς έγινε η ζημιά και πού οφείλεται

Το γεγονός έγινε αντιληπτό από μεταπτυχιακή φοιτήτρια που βρίσκονταν στη Σχολή, καθώς «έτρεχε» ένα πείραμα. Η φοιτήτρια ειδοποίησε τον πρόεδρο της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Θεόδωρο Πουλόπουλο, ο οποίος με τη σειρά του ειδοποίησε τον πρύτανη του Πανεπιστήμιου, Νίκο Παπαϊωάννου αλλά και όλους τους αρμόδιους. Όλοι όσοι ενημερώθηκαν για το γεγονός έσπευσαν στο σημείο, με τον κ. Πουλόπουλο να εξηγεί στο GRTimes ότι το εν λόγω γεγονός, ευτυχώς, δεν προκάλεσε οποιονδήποτε τραυματισμό, καθώς συνέβη σε ημέρα που δεν γίνονται μαθήματα και δεν παρέχονται υπηρεσίες υγείας σε ασθενείς.

Ο λόγος αυτός, ωστόσο, στάθηκε και η αιτία που ήταν δύσκολο να αποτραπεί η συγκεκριμένη κατάληξη, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα να εντοπιστεί εγκαίρως η βλάβη.

«Απόρροια της υποχρηματοδότησης της Οδοντιατρικής Σχολής, είναι η κατάρρευση της ψευδοροφής, όπως και το γεγονός ότι τα Σαββατοκύριακα, δεν έχουμε φύλακα στο κτίριο. Αν υπήρχε κάποιος να το φυλά, θα εντόπιζε πιο γρήγορα τη ζημιά και δε θα είχε καταλάβει το νερό και τον τρίτο όροφο», λέει συγκεκριμένα ο κ. Πουλόπουλος.

Σύμφωνα πάντοτε με τον πρόεδρο της Σχολής, παρόμοια συμβάντα έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν στο κτίριο της Οδοντιατρικής.

«Τα κουφώματα είναι 42 ετών, όπως και το κτίριο που ανεγέρθηκε το 1981. Πρέπει λοιπόν συνεχώς να ελέγχουμε τις εγκαταστάσεις».

Εάν τα κουφώματα ήταν πιο σύγχρονα, σύμφωνα με τον κ. Πουλόπουλο, τότε θα δημιουργούνταν φθορές όπως αυτή της Κυριακής.

Οι φθορές αυτές μάλιστα, όπως λέει, θα μπορούσαν να έχουν ακόμη πιο κοστοβόρες συνέπειες, καθώς «εάν το νερό έβρεχε κάποιο μηχάνημα, ή κάποια ηλεκτρική πλακέτα, θα έπρεπε να δαπανηθούν πολύ περισσότερα χρήματα από ότι τώρα, που απλώς αντικαθίστανται οι πλάκες της ψευδοροφής».

Κλειστή για μια ημέρα η κλινική

Η αντικατάσταση των φθαρμένων πλακών πρόκειται να γίνει τις επόμενες ημέρες, καθώς όπως είπε στο GRTimes η διευθύντρια της συγκεκριμένης κλινικής, «περιμένουμε να έρθει η οροφή και να καλυφθούν (σ.σ. τα κενά που άφησε η κατάρρευση των πλακών)».

Σύμφωνα πάντοτε με την ίδια, οι ζημιές δεν ήταν σημαντικές, ωστόσο στάθηκαν η αφορμή για να ανασταλεί κατά μια ημέρα η λειτουργία της Σχολής, καθώς «έπρεπε να καθαριστούν οι ζημιές και να μαζευτούν τα νερά».

Φωνές από τους φοιτητές

Την ίδια ώρα, με ψήφισμά τους, οι εκλεγμένοι φοιτητές της Πανσπουδαστικής ΚΣ στην Οδοντιατρική Σχολή, καταγγέλλουν «το απαράδεκτο περιστατικό που έλαβε χώρα χθες στη σχολή».

Στο ίδιο κείμενο, αναφέρουν ότι διεκδικούν:

Έκτακτο κρατικό κονδύλι για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των κλινικών της σχολής!
Να ληφθούν όλα τα μέτρα για να επιλυθούν άμεσα οι υλικές ζημιές στο χώρο της σχολής και να αναπληρωθούν όλες οι κλινικές που αναβάλλονται εξαιτίας του ταβανιού!

Διαμαρτυρία και στις εστίες για τις εγκαταστάσεις

Παράλληλα, διαμένοντες στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις Α’ φοιτητικές εστίες, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες της διαβίωσης τους και να καταγγείλουν την υποχρηματοδότηση που θεωρούν ότι δυσχεραίνει τη διαμονή τους στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μικές, πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ), μιλώντας για τις κτιριακές εγκαταστάσεις των εστιών και κάνοντας ειδική αναφορά στην ανώνυμη καταγγελία που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας, «έτσι όπως είναι παρατημένες οι φοιτητικές εστίες και δεν παίρνει κανένα απολύτως μέτρο το κράτος, η κυβέρνηση και η πρυτανεία, φαίνεται ότι τέτοια φαινόμενα, μπορούν να υπάρχουν και εδώ».

πηγή: grtimes.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα