Δεδομένο είναι ότι η ο φάκελος για την υπόθεση της Μαλένας και της Ιριδας έκλεισε από την ανακρίτρια και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να πάει στον αρμόδιο εισαγγελέα για να αποφασίσει αν θα οδηγηθεί η Ρούλα Πισπιρίγκου σε δίκη. Η μητέρα των τριών νεκρών κοριτσιών που βρίσκεται από πέρυσι στο «μάτι του κυκλώνα» κατηγορείται ήδη για ανθρωποκτονία και δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε δίκη για τη δολοφονία των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας. Αν τα δικαστήρια την κρίνουν ένοχη για τα τρία παιδιά θα πρόκειται για το έγκλημα του αιώνα, όπως έχει ακουστεί, αλλά αν αθωωθεί θα πρόκειται για το... φιάσκο του αιώνα.
Το ρολόι έδειχνε 15:50 της 29ης Ιανουαρίου του 2022 όταν η Τζωρτζίνα Δασκαλάκη καταγράφεται νεκρή στα αρχεία του νοσοκομείου Παίδων της Αθήνας. Η είδηση του θανάτου του 9χρονου τετραπληγικού κοριτσιού δημοσιεύτηκε σε ΜΜΕ της Πάτρας, της πόλης όπου διέμενε η οικογένειά της. Η τραγωδία, όπως καταγραφόταν στην αρχή, αφορούσε μία οικογένεια που σε 3 περίπου χρόνια έχασε και τα τρία παιδιά της, ηλικίας 9 ετών, 3,5 ετών και 6 μηνών. Ακολούθησε... ορυμαγδός θεμάτων και δηλώσεων των γονέων και έναν χρόνο μετά, η μητέρα των παιδιών Ρούλα Πισπιρίγκου, κατηγορείται για ανθρωποκτονία της 9χρονης μέσα στο νοσοκομείο.
Η μητέρα των τριών παιδιών, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2022, τον καιρό δηλαδή που η υπόθεση είχε μονοπωλήσει το κοινωνικό ενδιαφέρον είχε αποδειχτεί... λαλίστατη δίνοντας συνεντεύξεις τόσο σε ΜΜΕ της Πάτρας όσο και στην Αγγελική Νικολούλη. Από κοινού με τον Μάνο Δασκαλάκη, είχε μιλήσει και στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» με τους δυο τους να εξιστορούν τα γεγονότα πριν και μετά τους θανάτους της Τζωρτζίνας, της Μαλένας και της Ιριδας. Η Ρούλα Πισπιρίγκου δήλωνε εμφατικά πως δεν θα πείραζε ποτέ τα παιδιά της, είχε αναφερθεί σε περιστατικά με την υγεία της Τζωρτζίνας τα οποία χαρακτήριζε «επεισόδια» και ζητούσε επιτακτικά να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να χυθεί άπλετο φως διότι «γίναμε παρατράγουδα». Ιδού μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις της:
«Πώς θα πείραζα εγώ τα παιδιά μου; Τα γέννησα, τα μεγάλωσα. Δεν υπάρχει λογική σ’ αυτό» (STAR)
«Κανένας όμως δεν ήρθε ποτέ μα ποτέ να με ρωτήσει σε ένα σπίτι που υπήρχαν τα παιδιά, πώς ζω εγώ τώρα από τις 29 του μήνα. Με τις φωτογραφίες των παιδιών μου. Αυτό μου έμεινε» (STAR)
«Ωχ ένα πανάκι, κάτι έχει πάνω» (σ.σ. Περιγράφοντας τη στιγμή που βρέθηκε το ματωμένο πανάκι στην κούνια της Ιριδας/Αγγελική Νικολούλη)
«Θα μου πει και μένα κάποιος, τι έκανα; Κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι έκανα κακό στα παιδιά μου, θα μου πουν…πώς και πότε; Ποτέ μα ποτέ. Αυτή είναι η αλήθεια. Τι να μου πουν…;» (pelop.gr)
«Θέλω να τονίσω πως κάθε μαμά θα έκανε το ίδιο. Κάθε μαμά θα ήταν δίπλα στο παιδί της. Οπότε όλο αυτό είναι ανόητο» (σ.σ. Απαντώντας σε όσους σχολίαζαν το γεγονός ότι ήταν παρούσα στους θανάτους της Τζωρτζίνας και της Μαλένας στους θαλάμους των νοσοκομείων/STAR)
«Φυσικά. Φυσικά και θα πάω» (σ.σ. Σε ψυχίατρο για το σύνδρομο Μινχάουζεν/pelop.gr)
«Έχετε άδικο. Θα το δείτε στην πορεία ότι έχετε άδικο. Μέχρι τότε θα έχετε πάρει τη ζωή μου στα χέρια σας» (pelop.gr)
«Έχω ήδη το κακό, των τριών θανάτων στο σπίτι μου. Μου έχετε κάνει κι άλλο κακό. Θα μου κάνετε κι άλλο, κι άλλο κακό και μετά…που θ΄απολογηθείτε;» (pelop.gr)
«Λέτε, λέτε, λέτε και κανείς δεν με ζει. Κανένας δεν μ΄έχει ζήσει». (pelop.gr)
«Θα μου πει και μένα κάποιος, τι έκανα; Κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι έκανα κακό στα παιδιά μου, θα μου πουν…πώς και πότε; Ποτέ μα ποτέ. Αυτή είναι η αλήθεια. Τι να μου πουν…;» (pelop.gr)
«Δεν είμαι στα όριά μου. Είμαι ήδη…πολύ εκτός ορίων» (pelop.gr)
«Έχω την εντύπωση ότι στο μυαλό το δικό μου ήμασταν μαζί» (σ.σ. για τη σχέση της με τον Μάνο Δασκαλάκη/STAR)
«Έχεις κάνει κι ένα τρέιλερ "φωτιά", έτσι; Ποιος μαρτυράει πάλι; Μακάρι να έχει καταθέσει για να δούμε και ποιος είναι αυτός που μιλάει για εμάς» (Αγγελική Νικολούλη)
«Μπήκε στο νοσοκομείο να κάνει μια μαγνητική και όταν ήρθε στο σπίτι τότε άρχισαν τα επεισόδια των σπασμών και της πτώσης του οξυγόνου. Μέχρι τότε το παιδί δεν είχε τίποτα» (σ.σ. η Τζωρτζίνα/Αγγελική Νικολούλη)
«Και εγώ σας λέω ότι υπάρχει βίντεο καταγραφής της Τζωρτζίνας, που παθαίνει σπασμούς και θα το δώσω στις αρχές, και τότε θα δουν τα πάντα, πότε χτύπησε το μηνάχημα, ο απινιδωτής, πότε ήρθαν οι γιατροί, τα πάντα» (Αγγελική Νικολούλη)
«Παρακαλώ θερμά να επισπευθεί η όλη διαδικασία, για να δούμε τι ακριβώς έγινε με τα παιδιά» (Αγγελική Νικολούλη)
«Μακάρι να τελειώσει όλο αυτό γιατί γίναμε παρατράγουδα» (Αγγελική Νικολούλη)
«Άρα, κάποιος λέει ψέματα» (Αγγελική Νικολούλη)
«Τώρα έχει γίνει χαμός. Το τηλέφωνο δεν σταματάει. Άντε πάλι να λένε τα δηλητηρίασες. Απλά προκαλείται ένας χαμός τώρα» (σ.σ. Λίγο πριν την συλλάβουν στο best.gr)
Η υπόθεση της Τζωρτζίνας
Το πόρισμα της νεκροψίας της Τζωρτζίνας που βγήκε μια μέρα πριν από την κηδεία της, απέδιδε τα αίτια του θανάτου της σε ανακοπή καρδιάς, χωρίς όμως να διευκρινίζονται οι λόγοι που οδήγησαν στην καρδιακή ανακοπή. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Αθηνών, Σωτήρη Μπουζιάνη, που είχε διενεργήσει τη νεκροψία, τα ακριβή αίτια του θανάτου της Τζωρτζίνας θα γίνονταν γνωστά από τις ιστολογικές εξετάσεις που θα πραγματοποιούνταν. Στις 9 Φεβρουαρίου 2022, η εισαγγελία Πατρών παρήγγειλε να διεξαχθεί προκαταρκτική έρευνα και για τα τρία κορίτσια που έφυγαν από τη ζωή σε ένα διάστημα 3 ετών στην Πάτρα.
Η Πισπιρίγκου που είναι «ικανή να σκοτώσει»...
Στις τοξικολογικές εξετάσεις ανιχνεύτηκε η ψυχοδραστική ουσία κεταμίνη, ένα αναισθητικό, που χρησιμοποιείται κυρίως στην κτηνιατρική και σε μεγάλες δόσεις μπορεί να επιφέρει το θάνατο. Το γεγονός ότι οι θεράποντες γιατροί της Τζωρτζίνας κατέθεσαν στους αστυνομικούς του Ανθρωποκτονιών ότι δεν συνταγογράφησαν και δεν χορήγησαν ποτέ την συγκεκριμένη ουσία οδήγησε στην Ρούλα Πισπιρίγκου. Συνελήφθη στις 30 Μαρτίου 2022 και εις βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση αφού ο εισαγγελέας έκκρινε ότι είναι «ικανή να σκοτώσει και άλλους».
...αλλά είναι η πιο αθώα κατηγορούμενη στην Ελλάδα
Πέρασαν περίπου πέντε μήνες και τον Αύγουστο του 2022 ο Αλέξης Κούγιας ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου. Οπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του για την υπόθεση Πισπιρίγκου, ο ίδιος μελέτησε τη δικογραφία και διαπίστωσε πρωτοφανείς επιλογές από τους ιατροδικαστές, τους αστυνομικούς και τους παθολογοανατόμους ενώ την χαρακτήρισε ως ως την «πιο αθώα κατηγορούμενη στην Ελλάδα». Ακολούθησε τον Σεπτέμβριο η πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργου Νούλη, για παραπομπή της μητέρας σε δίκη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ανθρωποκτονία, που έγινε δεκτή από το δικαστικό συμβούλιο. Η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου ξεκίνησε στις 31 Ιανουαρίου 2023 και αφορά την υπόθεση θανάτου της Τζωρτζίνας.
Πώς στηρίζει την αθωότητά της
Εξαρχής η Ρούλα Πισπιρίγκου αρνείται πως χορήγησε την κεταμίνη στην Τζωρτζίνα και υποστηρίζει πως είναι αθώα. Την αθωότητά της καλούνται να υποστηρίξουν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ειδικοί, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να πείσουν ότι η κεταμίνη χορηγήθηκε από τους γιατρούς και πως η ποσότητα που ανιχνεύτηκε δίνεται για θεραπευτικούς σκοπούς. Μεταξύ των ειδικών που θα καταθέσουν υπέρ της αθωότητας της μητέρας είναι η χαρακτηρισμένη από τον Αλέξη Κούγια «πυρηνικό όπλο», ιατροδικαστής Ουρανία Δημακοπούλου, ο ιατροδικαστής Γιάννης Αϊβατίδης, ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης, ο τοξικολόγος Αριστείδης Τσατσάκης που έχει ζητήσει να ελέγξει εκ νέου τα δείγματα της Τζωρτζίνας αφού είχε αμφισβητήσει τα αποτελέσματα του εργαστηρίου Ράικου. Επίσης έχουν προταθεί ως μάρτυρες υπεράσπισης, εκτός από τα συγγενικά πρόσωπα, οι φυσικοθεραπευτές Φώτης Δούβρης και Σπύρος Τσιρώνης.
Ταυτόχρονα ο Αλέξης Κούγιας έχει υποστηρίξει δημόσια ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση ιατροδικαστές «ξεχρέωναν λογαριασμούς» αφού η πελάτισσά του είναι αθώα και κατέθεσε στο δικαστήριο τα εξής αιτήματα, επιχειρώντας ουσιαστικά η υπόθεση θανάτου της Τζωρτζίνας να ελεγχθεί από την αρχή:
Να καταθέσουν όσοι έκαναν εξέταση στα σπλάχνα του παιδιού
Να γίνει νέα τοξικολογική εξέταση στην Τζωρτζίνα
Να καταθέσει ξανά η ιατροδικαστής Λευκίδου
Να κληθεί ως μάρτυρας η ιατροδικαστής Χαρά Σπηλιοπούλου
Να διαβιβαστούν οι φωτογραφίες από τη νεκροψία της Τζωρτζίνας
Να αναζητηθεί η υπεύθυνη που έλεγξε τον σάκο αναζωογόνησης μετά την ανάνηψη της Τζωρτζίνας
Να κατατεθεί ο αριθμός με τα φάρμακα που χορηγήθηκαν στην Τζωρτζίνα
Να κατατεθούν οι ποσότητες των φαρμάκων που είχαν τα νοσοκομεία
Η εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης
Ποιοι στηρίζουν την κατηγορία
Στον αντίποδα, ένας από τους σημαντικότερους μάρτυρες κατηγορίας είναι ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία - νεκροτομή στην 9χρονη και κατέληξε στο συμπέρασμα πως κατέληξε από θανατηφόρα δόση κεταμίνης. Πρόσφατα είχε απαντήσει και στην Ουρανία Δημακοπούλου για τον ισχυρισμό πως τα 6,5mg κεταμίνης είναι θεραπευτική δόση: «άμα το ξέρει η κυρία Δημακοπούλου... Εγώ το έδωσα θανατηφόρα, τώρα τι να σας πω από εκεί και πέρα» και τόνισε πως με τη βιβλιογραφία που έχει στη διάθεσή του είναι η συγκεκριμένη δόση είναι θανατηφόρα.
Επίσης στη δίκη θα καταθέσει ο προϊστάμενος του εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ που ανίχνευσε την κεταμίνη στο μεταθανάτιο δείγμα αίματος της Τζωρτζίνας. Ο Νίκος Ράικος αναμένεται να εξηγήσει πως επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα. Επίσης ένας από τους σημαντικότερους μάρτυρες κατηγορίας είναι ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Ανδρέας Ηλιάδης. Επίσης τη δική του μαρτυρία θα δώσει στο δικαστήριο ο αναισθησιολόγος Ιωάννης Χασαπόπουλος, που είχε επαναφέρει την Τζωρτζίνα μετά την πρώτη ανακοπή στο Καραμανδάνειο, κάνοντας ΚΑΡΠΑ 55 λεπτά. Μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας είναι και ο διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος παίδων του Ωνασείου, Ιωάννης Παπαγιάννης. Επίσης σημαντική θεωρείται και η μαρτυρία του παιδίατρου - εντατικολόγου που κλήθηκε να κάνει ΚΑΡΠΑ στην Τζωρτζίνα. Αξιο αναφοράς είναι πως στον κατάλογο μαρτύρων προς υποστήριξη της κατηγορίας συμπεριλαμβάνονται ακόμα 46 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία είναι γιατροί και νοσηλευτές.
Τρία ερωτήματα ψάχνουν πειστικές απαντήσεις
Σύμφωνα με το MEGA, το πρώτο ενοχοποιητικό στοιχείο εις βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου είναι το γεγονός πως σε κάθε κρίση, σε κάθε επεισόδιο, σε κάθε θάνατο παιδιού ήταν πάντα εκεί. Η μοναδική αυτόπτης μάρτυρας. «Επειδή έχει τονιστεί ότι πάντα ήμουν εγώ εκεί. Καμία μαμά δε θα άφηνε μόνο το παιδί στο νοσοκομείο», έχει δηλώσει η ίδια. Ωστόσο εντύπωση προκάλεσε η αποκάλυψη του Μάνου Δασκαλάκη στο δικαστήριο, πως όταν η Τζωρτζίνα είχε επιληπτικό επεισόδιο, αντί η Ρούλα Πισπιρίγκου να καλέσει τους γιατρούς, κάλεσε με βιντεοκλήση τον ίδιο.
Μου έκανε εντύπωση αυτό. Με πήρε με βιντεοκλήση την ώρα που είχε ξεκινήσει ένα επεισόδιο.
Ηταν εν εξελίξει;
Εν εξελίξει το επεισόδιο, δεν ήταν από την αρχή.
Και πως έληξε το επεισόδιο;
Της είπα «τι κάνεις; Κλείσε και πάρε τους γιατρούς να μας πουν τι θα κάνουμε».
Αυτό το περιστατικό σημειώθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 2022. Δύο μέρες πριν ο Δασκαλάκης της είχε πει ότι: «Καλύτερα να είμαστε χωριστά, παρά να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας». Και αυτό είναι το δεύτερο ενοχοποιητικό στοιχείο για την κατηγορούμενη. Επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις που στα μάτια του Δασκαλάκη πλέον φαντάζουν ως μια ιδιόμορφη σκυταλοδρομία θανάτου καθώς μετά από κάθε χωρισμό, ένα παιδί «έφευγε».
Το τρίτο ενοχοποιητικό στοιχείο για την ίδια είναι πως κανένας γιατρός δεν είδε από την αρχή του κανένα από τα συνολικά 9 επεισόδια της Τζωρτζίνας. Πάντα τους ειδοποιούσε η μητέρα και εκείνοι με την σειρά τους πάσχιζαν νυχθημερόν να βρουν την αιτία των κρίσεων. «Αυτοί δεν ξέρουν τι ψάχνουν να ξέρεις, έρχονται και με κοιτάνε με ένα βλέμμα της αγελάδας, το ηλίθιο», είχε πει η Ρούλα Πισπιρίγκου για τους γιατρούς που δεν κατάφεραν ποτέ να εξηγήσουν πως η Τζωρτζίνα δεν είχε επεισόδια στη ΜΕΘ αλλά μόνο όταν νοσηλευόταν σε απλή κλίνη.
Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές η Τζωρτζίνα δολοφονήθηκε με κεταμίνη και τα ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσει η Ρούλα Πισπιρίγκου είναι:
Γιατί και σε αυτό το επεισόδιο, όπως και στα προηγούμενα 8, ήταν η μοναδική αυτόπτης μάρτυρας;
Γιατί τρεις μέρες πριν τον θάνατο της Τζωρτζίνας έλαβε στο κινητό της διαφήμιση κεταμίνης μετά από σχετική αναζήτηση;
Είναι τυχαίο το γεγονός πως λίγες μέρες πριν είχε πληροφορηθεί από τον σύζυγό της πως θα ξαναφύγει από το σπίτι;
Η επόμενη δικάσιμος για την Τζωρτζίνα έχει οριστεί στις 7 Φεβρουαρίου 2023 όπου ο Αλέξης Κούγιας θα κάνει ερωτήσεις στον Μάνο Δασκαλάκη. Ο ποινικολόγος είχε δηλώσει πως στις 7 Φεβρουαρίου, «λυπάμαι που θα το πω, κάποιος θα βρεθεί πολύ άσχημα κατηγορούμενος».
Τι συμβαίνει με τη Μαλένα και την Ιριδα;
Το πρώτο παιδί που έχασε η οικογένεια Δασκαλάκη ήταν η 3,5 ετών Μαλένα τον Απρίλιο του 2019. Ο θάνατός της, που είχε συμβεί στο νοσοκομείο, είχε αποδοθεί σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα από την ιατροδικαστή Χριστίνα Τσάκωνα. Τον Μάρτιο του 2021, πέθανε στον ύπνο της η 6 μηνών Ιριδα, η οποία κοιμόταν στο ίδιο δωμάτιο με την Τζωρτζίνα. Ο θάνατος της Iριδας είχε αποδοθεί σε εκ γενετής σπανιότατα παθολογικά αίτια (αγενεσία φλεβόκομβου) στην ιατροδικαστική έκθεση της Αγγελικής Τσιόλα.
Μετά το συμπέρασμα του κ. Μπουζιάνη και την άσκηση ποινικής δίωξης στη Ρούλα Πισπιρίγκου για την Τζωρτζίνα, οι ιατροδικαστές Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλόγρηας ανέλαβαν να «ξεσκονίσουν» τα ευρήματα προκειμένου να καταλήξουν στα αίτια. Στο πόρισμά τους για τα δύο κοριτσάκια, αναφέρεται πως είχαν ασφυκτικό θάνατο. Η Ρούλα Πισπιρίγκου υποστήριξε πως δεν είχε καμία εμπλοκή στις δύο περιπτώσεις αλλά εις βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη την 1η Αυγούστου 2022, λίγες ημέρες πριν την αναλάβει ο Αλέξης Κούγιας. Ο ποινικολόγος υποστήριξε πως ο κ. Καρακούκης «ενδιαφέρεται μόνο για τα χρήματα» και δεν έχει πτυχίο, με τον ιατροδικαστή να προαναγγέλλει πως θα τον οδηγήσει στα δικαστήρια. Στη συνέχεια η μητέρα των τριών κοριτσιών κλήθηκε σε απολογία από την 35η τακτική ανακρίτρια και ξεκίνησε ένα... σίριαλ με τον Αλέξη Κούγια να την κατηγορεί ακόμα και για κουτσομπολιό!
Ενώ το δικαστήριο κρίνει άκρως κομβική τη σχέση του ζευγαριού στην διαλεύκανση της υπόθεσης, η πλευρά Πισπιρίγκου επιχειρεί να αποσυνδέσει τα γεγονότα κατηγορώντας την ανακρίτρια για καφενειακές συζητήσεις. «Αντί να την ρωτήσει ουσιαστικές ερωτήσεις... Εχετε μεταβάλει την απολογία σε συζήτηση για πρωινάδικο! Οταν ρωτάς τι όνειρα βλέπεις και πως τα εξηγείς...», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Κούγιας για τις ερωτήσεις της ανακρίτριας, για την οποία υπέβαλλε και αίτημα εξαίρεσης το οποίο δεν έγινε δεκτό.