Κακοκαιρία Barbara: Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας Barbara, όπως ονομάστηκε από τους μετεωρολόγους, και έχει κύρια χαρακτηριστικά την ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρό παγετό, πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές και βοριάδες έως και 9 μποφόρ.

Η επέλαση της κακοκαιρίας ξεκίνησε. Το χιόνι καλύπτει ήδη πολλές περιοχές της χώρας.

Το χαμηλό βαρομετρικό με τις πολικές θερμοκρασίες και τις πυκνές χιονοπτώσεις χτύπησε τη νύχτα τη Φλώρινα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας στα λευκά ντύθηκαν τα Τρίκαλα, το Καρπενήσι,  η Φθιώτιδα, ακόμα και η Αγιάσος της Λέσβου.

Από τα ξημερώματα της Κυριακής στο μάτι της κακοκαιρίας Barbara μπαίνει και ο νομός Αττικής, με χιονοπτώσεις τόσο στα βόρεια όσο και στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν τη χώρα.

«Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη», αναφέρει το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.

Συναγερμός για τον χιονιά στην Αττική

Η κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει με σφοδρότητα την Αττική, δεν αποκλείεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Γι αυτό και σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του μεγκα Γιάννη Καλλιάνο την Κυριακή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς

Ήδη στα καταστήματα αξεσουάρ αυτοκινήτων δεκάδες οδηγοί σπεύδουν να προμηθευτούν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ο επερχόμενος χιονιάς έχει θέσει από σήμερα σε συναγερμό Πολιτική Προστασία, αστυνομία, δήμους και περιφέρειες προκειμένου να μην υπάρξουν οι περσινές εικόνες χάους από την κακοκαιρία «Ελπίς» και τους εγκλωβισμένους οδηγούς σε Αττική Οδό αλλά και σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

«Ήδη έχουμε 32 εκχιονιστικά έτοιμα να μπουν στους περιφερειακούς δρόμους και πάνω από 3,5 χιλ τόνους αλάτι, τα οποία θα βρίσκονται σε 5 διαφορετικούς σταθμούς», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Πολλοί δήμοι της Αττικής προετοιμάζονται πυρετωδώς για να αντιμετωπίσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Μηχανήματα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα ενώ έχουν συγκεντρωθεί βουνά αλατιού.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι η κακοκαιρία θα έχει διάρκεια και οι χαμηλές θερμοκρασίες θα βάλουν όλη τη χώρα στην κατάψυξη έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα