Εύβοια: Εκατοντάδες μετασεισμοί μέσα σε ένα 24ωρο μετά τα 4.9 Ρίχτερ. Ανησυχία στους σεισμολόγους

Εύβοια: Εκατοντάδες μετασεισμοί μέσα σε ένα 24ωρο μετά τα 4.9 Ρίχτερ. Ανησυχία στους σεισμολόγους

Με τον τρόμο ενός ακόμη μεγαλύτερου σεισμού ζουν από χθες οι κάτοικοι της Ευβοίας μετά τα 4,9 Ρίχτερ ενώ σε εγρήγορση παραμένουν και οι σεισμολόγοι.

«Ξύπνησε» το ρήγμα των Ψαχνών
Δώδεκα χρόνια απόλυτης σιωπής και ξαφνικά το ρήγμα των Ψαχνών ξύπνησε, σκορπώντας ανησυχία και προβληματισμό στους σεισμολόγους. Η γη στην Εύβοια μετά τον ισχυρό σεισμό των 4,9 Ρίχτερ δεν σταματά να σείεται.

«Το ιστορικό της περιοχής είναι τέτοιο που δε μας αφήνει να εφησυχάσουμε, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με κάποιες ρηξιγενείς δομές οι οποίες στο παρελθόν είχαν δώσει σεισμό της τάξεως των 5.5» , αναφέρει ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών.

Τρεις είναι οι λόγοι που φοβίζουν τους επιστήμονες:

– Το μήκος του ρήγματος

– Μπορεί να δώσει σεισμό έως 6 Ρίχτερ

– Βρίσκεται πολύ κοντά στον αστικό ιστό της Χαλκίδας και της Αθήνας

«Χορός» μετασεισμών στην Εύβοια
Ήδη από το μεσημέρι της Τετάρτης, ολόκληρη η κεντρική Εύβοια ζει στον ρυθμό των μετασεισμών. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 110 μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος 3,5 Ρίχτερ.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκδηλωθούν και ισχυρότεροι μετασεισμοί, οι οποίοι θα γίνουν αισθητοί από τους κατοίκους. Δείτε την ακολουθία πώς εξελίσσεται μετά από έναν μήνα στα Νέα Στύρα», λέει ο Βασίλης Παπαζάχος, σεισμολόγος.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας με ιδιαίτερη προσοχή και επιφυλακτικότητα, καθώς πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 48 ώρες έτσι ώστε να μπορέσουν να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος.

Ανάστατοι οι κάτοικοι
Η ένταση, η βοή και η διάρκεια του σεισμού αναστάτωσε τους κατοίκους ξυπνώντας τους μνήμες από τον σεισμό του 2003 στα Ψαχνά.

«Έχουμε ζήσει σεισμούς και ξέρουμε πως είναι».

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών
Με το πρώτο φως του ήλιου ξεκίνησε και η καταγραφή των ζημιών από κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου Υποδομών.

Μέχρι στιγμής, 70 σπίτια στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων ελέγχθηκαν, εκ των οποίων τα 22 βγήκαν «κίτρινα» καθώς εντοπίστηκαν μικροφθορές και τα 48 «πράσινα», δηλαδή κατοικήσιμα.

Επίσης ζημιές υπέστησαν οκτώ σπίτια στον δήμο Χαλκίδας.

Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα