Χαμόγελο του Παιδιού: Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών

Μία σειρά ελέγχων σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΚΟ φαίνεται να ξεκίνησαν μετά από τις αποκαλύψεις αναφορικά με την Κιβωτό του Κόσμου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής υποστηρίζεται ότι μεταξύ των οργανισμών που ερευνώνται είναι και το Χαμόγελο του Παιδιού.

Πιο συγκεκριμένα, τα οικονομικά δεδομένα του Χαμόγελου του Παιδιού με τα σημαντικά πλεονάσματα ύψους 6 εκατ. ευρώ φαίνεται πώς έρχονται σε αντίθεση με τις κατά καιρούς δηλώσεις, ένας λογαριασμός φέρεται να έχει σε ελβετική τράπεζα με πέντε εκατ. ευρώ και κάποια δείγματα ελλιπούς διαχείρισης των 230 ακινήτων που είχαν δοθεί στον οργανισμό ενεργοποίησαν τις αρχές για να προχωρήσουν στους σχετικούς ελέγχους. Χαρακτηριστικά στην εφημερίδα γίνεται λόγος πως ενώ το 2011 οι αμοιβές του προσωπικού διοίκησης ήταν στα 670.000 ευρώ, το 2014 το ανάλογο ποσό εκτοξεύθηκε στα 1.400.000, χωρίς εκείνη τη χρονιά να σημειώνεται σημαντική αύξηση προσωπικού.

Στο ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου αναφέρεται χαρακτηριστικά πως παρά το γεγονός πως το Χαμόγελο του Παιδιού εισπράττει ετησίως ποσά της τάξεως των 10-14 εκατομμυρίων ευρώ από δωρεές ιδιωτών, από θεσμικούς φορείς και από ενέργειες ανεύρεσης οικονομικών πόρων και πλεονάσματα της τελευταίας χρονιάς ύψους 2.400.000 ευρώ, προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις του ιδρυτή του Κώστα Γιαννόπουλου σε συνέντευξή του στις 11 Μαΐου του 2016 πως «όλοι πρέπει να στηρίξουν το Χαμόγελο και τη δράση του, καθώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα επιβίωσης», στοιχεία που όπως καταγράφει η εφημερίδα δεν επιβεβαιώνονται από τον ισολογισμό του οργανισμού εκείνη τη χρονιά όπου φαίνεται να είχε στα ταμεία του υπόλοιπο 3.125.000 ευρώ και ποτέ δεν υπήρξε ουσιαστικό πρόβλημα.

Επιπλέον, φαίνεται πώς υπήρξαν και σποραδικές καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων, οι οποίες εξετάζονται από τους αρμόδιους φορείς.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, στην περίπτωση του Χαμόγελου του Παιδιού υπάρχει η υποσημείωση ότι η ΜΚΟ δημοσιοποιεί όλα τα δεδομένα από τις δραστηριότητές της και επιδιώκει την πλήρη διαφάνεια.

Μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να γίνουν έλεγχοι και σε άλλες ΜΚΟ, σωματεία, φορείς και ιδρύματα που ασχολούνται με την προστασία των ανηλίκων. Σκοπός τους είναι να αποκατασταθεί σταδιακά η εμπιστοσύνη των πολιτών στους οργανισμούς αυτούς, μετά και από τις αποκαλύψεις των δικαστικών και αστυνομικών αρχών για την Κιβωτό του Κόσμου.

www.newsbeast.gr 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα