Εύβοια: Ανησυχία για σεισμό έως και έξι ρίχτερ

Εύβοια: Ανησυχία για σεισμό έως και έξι ρίχτερ

Δεν έχει μελετηθεί από τους επιστήμονες το ρήγμα που προκάλεσε χθες το βράδυ μετά την νέα ισχυρή δόνηση των 5 Ρίχτερ. Οι επιστήμονες ανησυχούν για έναν ακόμα σεισμό, ίσως της κλίμακας των 6 Ρίχτερ.

Η κάμερα ασφαλείας καταγράφει την ώρα του σεισμού. Ένα δυνατό τράνταγμα που διαρκεί αρκετά λεπτά.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος τρέχει προς την πόρτα. Την ανοίγει έτοιμος να πεταχτεί στο δρόμο. Η δόνηση μετά από λίγο σταματά, όλοι ηρεμούν προσωρινά.

Αναζητώντας τον κύριο σεισμό

Η νέα αυτή δόνηση των 5 Ρίχτερ περιέπλεξε την κατάσταση. Το άγνωστο ρήγμα της περιοχής προβληματίζει τους επιστήμονες, κυρίως γιατί δεν έχει μελετηθεί αρκετά. Γι’ αυτό κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή αν ο κύριος σεισμός έχει ήδη γίνει ή όχι.

«Δεν μπορούμε να διακρίνουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι, γιατί οι σεισμοί και οι δύο είναι παρομοίου μεγέθους, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν έχει δυναμικό η περιοχή να πάμε σε υψηλότερα μεγέθη» σημείωσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Ζημίες σε σπίτια και καταστήματα
Κλιμάκιο του Yπουργείου Yποδομών ελέγχει, πόρτα πόρτα, όλα τα σπίτια στο χωριό Ζάρακες, καθώς σε πολλά έχουν εμφανιστεί ρωγμές, ενώ έχουν πέσει σοβάδες και μάντρες.

Κόντρα των σεισμολόγων για τις Αλκυονίδες

Τα ρίχτερ της Εύβοιας, όμως, προκάλεσαν νέο ρήγμα στις σχέσεις των σεισμολόγων. Όλα ξεκίνησαν με την αναφορά του καθηγητή Άκη Τσελέντη, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ότι έχει χάσει τον ύπνο του περιμένοντας σεισμό στις Αλκυονίδες.

«Δεν νομίζω πως όταν βρίσκεται μια περιοχή σε σεισμική διέγερση, είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουμε, ορισμένοι από εμάς, να λέμε ότι δεν κοιμόμαστε το βράδυ γιατί μπορεί να περιμένουμε σεισμό σε άλλη περιοχή της χώρας» ανέφερε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο Άκης Τσελέντης σήκωσε το γάντι, σηκώνοντας παράλληλα και τους τόνους της αντιπαράθεσης μεταξύ των επιστημόνων.

Στη σκιά της κόντρας των σεισμολόγων ωστόσο, οι κάτοικοι των χωριών που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού στην Εύβοια παραμένουν ανήσυχοι, ενώ οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη σημάνει τη λήξη του συναγερμού και εφιστούν προσοχή για λίγα ακόμη εικοσιτετράωρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διπλανά χωριά από τους Ζάρακες δεν έχουν σημειωθεί ζημιές ούτε σε σπίτια ούτε σε καταστήματα.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα