Εύβοια: Ανησυχία για τον σεισμό των 5 Ρίχτερ. Πάνω από 80 μετασεισμοί. Κόντρα σεισμολόγων

Εύβοια: Ανησυχία για τον σεισμό των 5 Ρίχτερ. Πάνω από 80 μετασεισμοί. Κόντρα σεισμολόγων

Μεγάλο προβληματισμό προκάλεσε στους επιστήμονες ο χθεσινός σεισμός έντασης 5 Ρίχτερ, που έγινε στην ίδια περιοχή με τους άλλους τρεις σεισμούς στην Εύβοια. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική και στην Εύβοια, ενώ αρκετοί κάτοικοι στους Ζάρακες, ξενύχτησαν από το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο που έδωσε το «άγνωστο» ρήγμα της περιοχής, με ιδιαίτερη προσοχή, ενώ όλη τη νύχτα οι μετασεισμοί που έγιναν ήταν περισσότεροι από 80.
H γη στην Εύβοια συνεχίζει να «τρέμει»….

Νέα ισχυρή δόνηση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε έξι λεπτά μετά τις 10 το βράδυ,  με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 6 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας.

Ο νέος σεισμός ταρακούνησε και την Αττική, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η διάρκεια του.

Στο πόδι πέρασαν όλη τη νύχτα οι κάτοικοι στη Νότια Εύβοια ανήσυχοι από το μπαράζ των σεισμικών δονήσεων

Οι συστάσεις των ειδικών προς τους κατοίκους να αποφεύγουν την διαμονή σε πετρόκτιστα παλιά κτίσματα, αλλά και εκείνα που έχουν κάποιες ρωγμές, έκαναν πολλούς είτε να περάσουν τη νύχτα στα αυτοκίνητα είτε να φιλοξενηθούν σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Την εξέλιξη του φαινομένου στην Εύβοια παρακολουθούν με προβληματισμό οι σεισμολόγοι.. καθώς δεν έχουν καταλήξει εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.

«Με τις νέες εξελίξεις πρέπει να περιμένουμε 2-3 ημέρες για να ξέρουμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Οι μετασεισμοί ωστόσο δείχνουν πως το ρήγμα είναι μικρό», ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

«Κόντρα» σεισμολόγων
Κόντρα πολλών… Ρίχτερ ξέσπασε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», μεταξύ των σεισμολόγων Γεράσιμου Παπαδόπουλου και Άκη Τσελέντη.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για ασυνεννοησία μεταξύ των σεισμολόγων στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μίλησε για ανευθυνότητα, φωτογραφίζοντας τον κ.Τσελέντη.

«Δεν νομίζω πως όταν μια περιοχή βρίσκεται σε διέγερση είναι η κατάλληλη στιγμή για αν αρχίσουμε, ορισμένοι από εμάς, να λέμε ότι δεν κοιμόμαστε το βράδυ, ή ότι μπορεί να περιμένουμε σεισμούς σε άλλη περιοχή της χώρας, κι αυτό να λέγεται από επίσημα χείλη. Δεν νομίζω ότι αυτό συνιστά υπευθυνότητα. Δεν νομίζω ότι είναι υπεύθυνη αυτή η στάση», τόνισε ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Αιχμηρή ήταν η απάντηση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκη Τσελέντη.

«Πριν από λίγο ο κ. Παπαδόπουλος μου επετέθη δημόσια. Τι να κάνουμε, αυτή η καρέκλα έχει καρφιά, αλλά για να την πάρεις πρέπει να σε εξετάσει μια διεθνής επιτροπή. Τι να κάνουμε, εγώ την πήρα. Δεν υπάρχει λόγος για εμπάθειες. Οι εκτιμήσεις του δεν είναι καθόλου επιπόλαιες”. Είπα στον κόσμο να μην μπαίνει στα πέτρινα σπίτια», απάντησε ο κ. Τσελέντης.

Με αποφάσεις των δημάρχων Καρύστου και Κύμης – Αλιβερίου, τα σχολεία παραμένουν και σήμερα κλειστά για προληπτικούς λόγους και κυρίως για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους μηχανικούς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα