Σεισμός 4,8 Ρίχτερ ταρακούνησε την Εύβοια. Προβληματισμένοι οι σεισμολόγοι

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ ταρακούνησε την Εύβοια. Προβληματισμένοι οι  σεισμολόγοι

Στον ρυθμό των ρίχτερ «χορεύει» από τα ξημερώματα της Τρίτης η Εύβοια.
Η αρχή έγινε με σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που καταγράφηκε στις 06:32 στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες της Εύβοιας.

Ο ισχυρός σεισμός ταρακούνησε και την Αττική.

«Στο σημείο εκείνο δεν έχουμε κάποιο εμφανές ρήγμα. Το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε εκεί ήταν μία έκπληξη. Δεν το περιμέναμε, γιατί δεν είναι μία περιοχή που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς», δήλωσε ο Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.

Μέσα σε λιγότερο από μία ώρα ο εφιάλτης για τους κατοίκους της περιοχής επιστρέφει, καθώς ακολούθησαν ακόμη δύο ισχυρές δονήσεις 4,1 και 4,2 Ρίχτερ με διαφορά μόλις ενός λεπτού, στις 7:23 και 7:24.

Και αυτή τη φορά σείεται η Αττική…

Ο κ. Λέκκας σχολίασε στο MEGA αυτή την σεισμική ακολουθία: «Αυτό είναι καλό, καθώς αποφορτίζεται η ενέργεια και είναι προς τη θετική πλευρά. Δεν πρόκειται για νέο ρήγμα, είναι ένα άγνωστο ρήγμα που δεν έχει στην επιφάνεια κάποια εμφάνιση και να προκαλεί το ενδιαφέρον μας, δεν είναι εμφανές ρήγμα που θα μπορούσε ένα χαρτογραφηθεί».

Λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφηκε αποφασίστηκε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά στον Δήμο Καρύστου και στον Δήμο Κύμης.

«Είχαμε κάποιους μετασεισμούς 06:30 μέχρι τις 8:00 περίπου. Τώρα τα πράγματα κυλούν ομαλά για προληπτικούς λόγους έχουμε κλείσει τα σχολεία μας εντός του Δήμου Καρύστου. Δεν μας έχουν επισημανθεί ζημιές ή κάτι άλλο. Δεν χρειάζεται πανικός!», δήλωσε ο δήμαρχος Καρύστου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Ζάρακες, Χρήστος Τρανός, έκανε λόγο για μικρές ρωγμές σε σπίτια, χωρίς βέβαια η κατάσταση να εμπνέει μεγάλη ανησυχία.

«Αυτή τη στιγμή μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία στον κόσμο. Όμως κάποιες ζημιές μου έχουν αναφερθεί σε ρωγμές σπιτιών μικρές σε έκτασης, αλλά δεν παύουν να υπάρχουν. Έχουμε μιλήσει με τον Δήμο και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, θα κατέβει κάποια στιγμή να καταγράψει τις ζημιές που έχουν αναφερθεί».

Αισιόδοξοι ότι ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίς το πρωί είναι ο κύριος σεισμός εμφανίζονται οι σεισμολόγοι, ωστόσο παρακολουθούν την μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή της Εύβοιας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα