Υγρός τάφος το Αιγαίο: Διπλή τραγωδία με μετανάστες σε Λέσβο και Κύθηρα - Αγωνία για τους αγνοούμενους

Υγρός τάφος το Αιγαίο: Διπλή τραγωδία με μετανάστες σε Λέσβο και Κύθηρα - Αγωνία για τους αγνοούμενους

Ασύλληπτη διπλή τραγωδία σε Λέσβο και Κύθηρα. Πριν καλά καλά σβήσει η φωνή του Ερντογάν που κατηγορούσε την Ελλάδα ότι πνίγει μετανάστες στο Αιγαίο, δύο σκάφη γεμάτα δυστυχισμένους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη μοίρα τους ναυάγησαν παλεύοντας με άγρια κύματα. Οι κάτοικοι στα δύο νησιά μας πέρασαν όλοι τη νύχτα σώζοντας όσους περισσότερους μπορούσαν, όμως 16 γυναίκες από την Αφρική και ένα 15χρονο αγόρι πνίγηκαν στην ανατολική Λέσβο, πολλοί ακόμα αγνοούνται, ενώ στα Κύθηρα 15 άτομα αγνοούνται και οι προσπάθειες για τη διάσωση αλλά και την περισυλλογή σορών συνεχίζονται μέχρι τώρα υπό αντίξοες συνθήκες.

Σώοι εντοπίστηκαν ακόμα 15 μετανάστες, 11 άνδρες και τέσσερις γυναίκες στη Μυτιλήνη, ενώ όπως έγινε γνωστό ανασύρθηκε νεκρός ακόμα ένας άνδρας, με τους νεκρούς να ανέρχονται συνολικά στους 18 μέχρι στιγμής. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νικόλαος Κοκκάλας, δήλωσε στην ΕΡΤ πως οι σωστικές δυνάμεις έχουν ανασύρει 18 σορούς στη Μυτιλήνη ενώ έχουν διασωθεί 10 γυναίκες. Στη βάρκα φέρεται να επέβαιναν περίπου 40 άτομα. Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, μεταξύ των θυμάτων είναι 17 γυναίκες και ένας έφηβος.

Στο Διακόφτι Κυθήρων όπου ημιβυθίστηκε ιστιοφόρο με 95 πρόσφυγες και μετανάστες, 15 άτομα ακόμη αγνοούνται, με τους φόβους για νεκρούς να αυξάνονται. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 80 άτομα. 

Την ίδια ώρα, οι έρευνες συνεχίζονται υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, με τους ανέμους στην περιοχή της Λέσβου να πνέουν ισχυροί στα 7 μποφόρ, ενώ Λιμενικό, Στρατός, Πυροσβεστική και Αστυνομία συνεχίζουν να επιχειρούν. Μάλιστα συνδράμει κι ένα super puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μίλησε για τεράστιες ευθύνες των τουρκικών Αρχών, σημειώνοντας ότι «όσο η Τουρκία δεν εφαρμόζει τους νόμους, όσο κάνει πλάτες στους διακινητές, όσο δεν τιμά τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, δυστυχώς θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες τραγωδίες».

Παράλληλα, ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, μιλώντας στον Realfm και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, είπε συγκλονισμένος «μπροστά μου πνίγηκαν έξι άνθρωποι». 

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επισκέφθηκε τους μετανάστες στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Δήλωσε συντετριμμένη για το νέο ναυάγιο και είπε ότι το κράτος θα παρέχει κάθε βοήθεια προς αυτές τις γυναίκες. Μάλιστα συνομίλησε μαζί τους και είπε ότι η μία εξ αυτών έχει κακώσεις στο κεφάλι ενώ άλλη μία ήταν σε κατάσταση πανικού και αναζητούσε τις δυο αδερφές της.

Mητσοτάκης: Να εξουδετερώσουμε τα δίκτυα διακινητών που εργαλειοποιούν απελπισμένους ανθρώπους

Tην ίδια ώρα, σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε από την Πράγα ο Κυριάκος Μητσοτάκης  προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι «όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».

Ο πρωθυπουργός, δεν παρέλειψε, δε να αναφερθεί και στο ζήτημα του Μεταναστευτικού στο φόντο μίας ακόμα τραγωδίας, που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο, εξέφρασε την βαθιά του θλίψη για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών, παρά τις ηρωικές, όπως είπε, προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος και κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους να συνεργαστούν πολύ πιο ουσιαστικά, ώστε να αποφευχθούν ανάλογα δυστυχήματα στο μέλλον.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένα νέο φόρουμ που φέρνει κοντά όλες τις χώρες της ηπείρου με στόχο την προώθηση της κοινής μας ασφάλειας και ευημερίας. Είναι αυτονόητο πως μια τέτοια κοινότητα χωρών θα πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες που θα πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη.

Σε ένα διαφορετικό ζήτημα, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για την απώλεια ανθρώπινων ζωών το πρωί και αργά χθες το βράδυ, σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα».

Πλακιωτάκης: Η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα των διακινητών κοστίζει ανθρώπινες ζωές

«Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφορικά με τα δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε Κύθηρα και Μυτιλήνη.

«Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντών, διέσωσαν χθες δεκάδες συνανθρώπους μας, στα Κύθηρα και τη Μυτιλήνη. Δυστυχώς, όχι όλους. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο υπ. Ναυτιλίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα