Μητσοτάκης στην παράδοση πυραυλάκατου στο ναυτικό: Όποιος παραβιάζει τα σύνορα τιμωρείται

Μητσοτάκης στην παράδοση πυραυλάκατου στο ναυτικό: Όποιος παραβιάζει τα σύνορα τιμωρείται

Ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, πως δεν υπάρχουν γκρίζα σύνορα στο Αιγαίο, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη τελετή παράδοσης στο Πολεμικό Ναυτικό της πυραυλάκατου «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος».


«Όποιος παραβιάζει τελικά τα σύνορα τιμωρείται. Και ότι στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα άλλων εποχών. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν θέση κάθε λογής επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή στα σύνορα της χώρας, ενώ στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας εξετάζονται όλα τα σενάρια.

«Αυτή λοιπόν την ώρα που η απειλή εναντίον της χώρας είναι κάτι παραπάνω από ορατή, οφείλουμε όλοι, ο καθένας όπως μπορεί και στο μέτρο της ευθύνης που του αναλογεί, να συνδράμουμε τη Στρατιωτική Ηγεσία ώστε να επιτελεί απερίσπαστη το έργο της, δηλαδή να θωρακίζει τη χώρα», δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Αμετανόητος και προκλητικός
Ο Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τα ελληνικά νησιά έχει βάλει στο στόχαστρό του και την Ουάσινγκτον, την οποία κατηγορεί για μεροληπτική συμπεριφορά.

«Η αποστολή τόσων στρατιωτών πυρομαχικών και τεθωρακισμένων στην Σάμο και την Λέσβο είναι απαράδεκτη. Τελικά τα αμερικανικά όπλα που βρίσκονται εκεί χρησιμοποιούνται ως απειλή για μας. Οι ΗΠΑ πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα βρουν σύμμαχο όπως την Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Τούρκος πρόεδρος μαζί με τους στρατηγούς του με την ολοκλήρωση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας ανακοίνωσαν και επίσημα τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας στο Αιγαίο.

«Αντιλαμβάνομαι την αναφορά στις «νόμιμες μεθόδους» ως μια αναγνώριση ,ακόμα και ακουσία, από την Τουρκιά ότι πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο. Φυσικά αυτό περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον , και την απόσυρση της απειλής πολέμου προς την Ελλάδα, το γνωστό Casus Belli», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου προκάλεσαν και την αντίδραση του State Department: «Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται, αλλά καλούμε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων μας, να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 6 και 7 Οκτωβρίου στην Πράγα, όπου και αναμένεται να παραστεί ο Τούρκος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα