Κλιματική Αλλαγή: Τα έντομα έρχονται και στα πιάτα της Ευρώπης

Λαδάκι, κρεμμυδάκι, σκορδάκι και στο τέλος… σκουληκάκι. Η γκουρμέ λιχουδιά είναι έτοιμη, ξεροψημένα και τραγανιστά αλευροσκούληκα γεμάτα πρωτεΐνη που μάλιστα τα μαζέψαμε από τον κήπο.

Τέλος εποχής για τη διατροφική μας αλυσίδα όπως την γνωρίζουμε. Πρώτα ήταν τα μπιφτέκια, οι μπριζόλες και τα λουκάνικα, σύντομα θα ψήνουμε ακρίδες και γρύλους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τρία έντομα που μπορούν να μπουν στη διατροφική αλυσίδα. Είναι ο οικιακός γρύλος, το κίτρινο αλευροσκουλήκι και οι ακρίδες.

Οι επιστήμονες επιμένουν πως τα έντομα μπορούν να αποκτήσουν γεύση που μοιάζει με κρέας και αποτελούν ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον γευστικό υποκατάστατο.

Οι αλευροσκώληκες, μια προνυμφική μορφή του κίτρινου σκαθαριού, αν μαγειρευτούν με ζάχαρη βγάζουν γεύση και μυρωδιά όπως του κρέατος, ένα φαγητό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως γευστική πηγή πρωτεΐνης για ανθρώπους.

«Τα έντομα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Πάνω από το 70% της μάζας τους είναι πρωτεΐνη. Επιπροσθέτως, είναι πλούσια σε υγιή Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως το ψάρι. Όμως το ψάρι έχεις 2% Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και κάποια έντομα, ιδιαιτέρως τα αλευροσκούληκα, έχουν πάνω από 14%. Αυτό είναι επτά φορές περισσότερο».

Όταν τα αλευροκούληκα καραμελωθούν με ζάχαρη προκύπτει ένα αλμυρό αποτέλεσμα που στη γεύση μοιάζει με αυτή του κρέατος.

Σε εκτροφεία εντόμων στην Βρετανία και τη Γερμανία είναι μεγάλη πηγή εσόδων οι παραγγελίες για τηγανητά έντομα που στέλνονται σε εστιατόρια αλλά και σε καταναλωτές.

Υπάρχουν και αρτοποιεία που ψήνουν ψωμί με έντομα, που περιέχει 20% αλεύρι από σκουλήκια.

«Εκπλαγήκαμε θετικά, ιδιαιτέρως με τους μεγαλύτερους σε ηλικία πελάτες μας. Πιστεύαμε πως η νεότερη γενιά θα ήθελε πιο πολύ να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, όμως ήταν η ομάδα πάνω από τα 50 που ενθουσιάστηκε με αυτό. Και πολλοί δοκίμασαν ακόμα και τα ολόκληρα αλευροσκούληκα».

Για τους απανταχού σεφ ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρόν καθώς θα πρέπει να σκεφτούν γευστικά πιάτα με τις νέες υπερτροφές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα