Καβάλα: Εντοπίστηκε και η 8η σορός του μοιραίου Antonov. Εξηγήσεις από το Βελιγράδι ζητάει η Αθήνα

Καβάλα: Εντοπίστηκε και η 8η σορός του μοιραίου Antonov. Εξηγήσεις από το Βελιγράδι ζητάει η Αθήνα

Εξηγήσεις από το Βελιγράδι ζητάει η Αθήνα για την καθυστερημένη ενημέρωση σχετικά με το επικίνδυνο φορτίο του μοιραίου Antonov, που κατέπεσε το βράδυ του Σαββάτου κοντά στο χωριό Αντιφίλιπποι στην Καβάλα. Αργά το βράδυ της Κυριακής, ανασύρθηκε και η 8η σορός με το συμβάν να παίρνει όλες αυτές τις ημέρες διαστάσεις θρίλερ σχετικά με την επικινδυνότητα του φορτίου.
Εντοπίστηκε και η 8η σορός του μοιραίου Antonov το βράδυ της Κυριακής και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. απαντήσεις για την τραγωδία αναμένεται να δώσει και το μαύρο κουτί του αεροσκάφους.

«Πιθανώς να υπήρξαν καπνοί και αναθυμιάσεις στο cockpit και να δημιουργήθηκαν προβλήματα ορατότητας και λιποθυμίας», δήλωσε ο αντιπτέραρχος ε.α, Κωνσταντίνος Ιατρίδης.

Κόλαση φωτιάς
Το βράδυ του Σαββάτου το αεροσκάφος χάνει συνεχώς ύψος, με κομμένη την ανάσα οι κάτοικοι στο Παλαιοχώρι καβάλας παρακολουθούν την μοιραία πτήση, δευτερόλεπτα μετά ακολουθεί η πρόσκρουση στο έδαφος.

Επικρατεί πανικός. Οι εκρήξεις συνεχίζονται, ενώ ολόκληρη η περιοχή βυθίζεται στο σκοτάδι. Στην περιοχή σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις και ασθενοφόρο, ενώ η αστυνομία αποκλείει τον χώρο.

Κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να προσεγγίσουν την περιοχή για να βοηθήσουν.
Μήνυμα από το 112 καλεί τους κάτοικους να μείνουν στα σπίτια τους, καθώς το αεροσκάφος τύπου Antonov μεταφέρει πολεμικό υλικό.

Εικόνες – σοκ
Με το πρώτο φως τα σωστικά συνεργεία καταφέρνουν και προσεγγίζουν τον χώρο. Εικόνες καταστροφής.

Όπως φαίνεται από ψηλά, το αεροσκάφος έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ είναι εμφανή τα σημάδια στο έδαφος από την πρόσκρουση. Τα σωστικά συνεργεία απομακρύνονται άμεσα, καθώς μια έντονη οσμή δεν τους επιτρέπει να συνεχίσουν το έργο τους.

Στο σημείο φτάνουν πυροτεχνουργοί του στρατού και ειδικοί στα πυρομαχικά.

Η μοιραία πτήση
Το μοιραίο αεροσκάφος ,ουκρανικής εταιρείας, είχε ναυλωθεί από την Σερβία για την μεταφορά πολεμικού υλικού προς το Μπαλάντες. Φορτωμένο με 12 τόνους πυρομαχικών απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Νις στις 10.40. Σχεδόν μια ώρα μετά ο κυβερνήτης επικοινωνεί με τον Πύργο Ελέγχου στην Χρυσούπολη της Καβάλας, δηλώνοντας ότι ο 4ος κινητήρας έχει πάρει φωτιά , ζητά άμεση προσγείωση. Το Antonov πραγματοποιεί μια αριστερή στροφή πάνω από την θάλασσα και κατευθύνεται προς το αεροδρόμιο. Χάνει συνεχώς ύψος. Στις 10.48, ο κυβερνήτης δηλώνει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι η τελευταία φορά που επικοινωνεί με τον Πύργο ελέγχου. Το αεροσκάφος συντρίβεται στο έδαφος.

Στους Αντιφιλίππους, η ανακούφιση επέστρεψε στα πρόσωπα των κατοίκων, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για τοξικές ουσίες από το φορτίο του αεροσκάφους.

«Είχαμε πανικοβληθεί στην αρχή, τώρα ηρεμήσαμε, γύρισε η καρδιά μας στη θέση της. Το αεροσκάφος ήταν φλεγόμενο, έπεσε χαμηλά, σύρθηκε γύρω στα 200 μέτρα και μετά έγινε η μεγάλη έκρηξη. Δεν καταλάβαμε τι έγινε, μας φάνηκε σαν πυρηνική βόμβα», δήλωσε κάτοικος των Αντιφιλίππων.

Στην περιοχή βρίσκεται και ειδικό κλιμάκιο που θα διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος με το σημείο να παραμένει αποκλεισμένο μέχρι να ολοκληρωθεί η περισυλλογή του επικίνδυνου στρατιωτικού υλικού.

Το «μαύρο κουτί» αναμένεται να δώσει απαντήσεις
Την ίδια στιγμή, απαντήσεις για την τραγωδία αναμένεται να δώσει το μαύρο κουτί του αεροσκάφους, το οποίο εντοπίστηκε νωρίτερα.

Γιατί επέλεξε την Καβάλα ο κυβερνήτης
Το Antonov παρουσίασε την αρχική βλάβη ενώ βρισκόταν κοντά στο Άγιο Όρος με τον πιλότο να επιλεγεί να επιστρέψει στην Καβάλα, όμως θα μπορούσε να είχε κατευθυνθεί προς Λήμνο, που βρισκόταν σε πιο κοντινή απόσταση χωρίς να χρειάζεται ταυτόχρονα να κάνει ελιγμούς, που επιβάρυναν το ήδη πληγωμένο αεροσκάφος.

Όπως είχε καταγραφεί στα ερασιτεχνικά πλάνα, φαίνεται πως το Antonov είχε τυλιχτεί στις φλόγες πριν πέσει στο έδαφος.

Άγνωστο παραμένει εάν οι πιλότοι κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τις μάσκες με το οξυγόνο ή εάν είχαν χάσει τις αισθήσεις τους από τις αναθυμιάσεις.

Το αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρεία αερομεταφορών και παραμένει άγνωστο εάν η συντήρησή του ήταν αυτή που προβλέπεται.

Διάβημα της Ελλάδας στη Σερβία για το φορτίο του μοιραίου αεροσκάφους
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι θα πραγματοποιήσει άμεσα διάβημα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από τη σερβική για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους Antonov που κατέπεσε πλησίον της Καβάλας το Σάββατο το βράδυ.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι ελληνικές Αρχές δεν είχαν ενημερωθεί για το φορτίο που μετέφερε το Antonov και αυτό γιατί η Σερβία, από όπου ξεκίνησε το δρομολόγιο αλλά και όπου εδρεύει η εταιρεία που το ναύλωσε, όφειλε να έχει ενημερώσει την πρεσβεία της στην Αθήνα, ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος μετέφερε «ευαίσθητο» φορτίο.

Η σερβική πρεσβεία στην Αθήνα, από την πλευρά της, έπρεπε να έχει ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με τη σειρά του θα ενημέρωνε βάσει της συγκεκριμένης διαδικασίας την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία και θα έδινε τη σχετική άδεια διέλευσης από τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Έτσι, τα στοιχεία δείχνουν πως το Βελιγράδι δεν ακολούθησε την ενδεδειγμένη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα