Αναλύτρια λόγου αποκωδικοποιεί όσα είπε ο Μάνος Δασκαλάκης, καθώς και τη γλώσσα του σώματος του

Αναλύτρια λόγου αποκωδικοποιεί όσα είπε ο Μάνος Δασκαλάκης, καθώς και τη γλώσσα του σώματος του

Ο λόγος του δεν είναι ποτέ ευθύς, είναι υπαινικτικός. Υπάρχει επίγνωση ότι υπάρχει ένα ακροατήριο που τον παρακολουθεί. Χρησιμοποιεί εκφράσεις κοφτές, που δίνουν χρόνο να σκεφτεί τι θα πει. Οι σύντομες προτάσεις προέρχονται κυρίως από τη λογική μας, δεν είναι ενδεικτικές συναισθήματος. Όταν βλέπουμε σύντομες προτάσεις σημαίνει ότι αυτός που μιλάει σκέφτεται πολύ καλά τα λόγια του. Ενδεχομένως να έχει προβάρει τα λόγια του

Από το κόσκινο της αναλύτριας λόγου Ευγενίας Σαρρή, περνούν τα όσα δήλωσε ο Μάνος Δασκαλάκης για την Ρούλα Πισπιρίγκου και τον θάνατο των τριών παιδιών του, στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος από τα γραφείο της ανακρίτριας που ερευνά την υπόθεση του θανάτου της Ίριδας, της Μαλένας και της Τζωρτζίνας.

Η κ. Σαρρή παρατήρησε πως ο Μάνος Δασκαλάκης χτίζει το αφήγημά του, ιδιαίτερα όταν ο 30χρονος δήλωσε στην Αγγελική Νικολούλη πως θα ήθελε να μπει έστω για μισή ώρα στο κελί της Ρούλας Πισπιρίγκου για να την σκοτώσει, κι ας μπει μετά φυλακή.

«Είναι μία κίνηση εντυπωσιασμού. Δεν με έπεισε, αυτό εννοώ όταν λέω ότι συμπληρώνει το αφήγημά του. Τα παιδιά χάνουν το όνομα, γίνονται το παιδί», δήλωσε.

«Ο Μάνος Δασκαλάκης δεν ζήτησε συγγνώμη. Τον πίεσε η Αγγελική Νικολούλη και τη λέξη συγγνώμη την λέει εκείνη, όχι αυτός. Είναι απροσδόκητο για έναν πατέρα να μη νιώθει τύψεις. Δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων και των λόγων του. Είναι πολύ έντονη η αποφυγή της ευθύνης και των τύψεων», είπε.

Η κ. Σαρρή, αναλύει τα λόγια του, φράση φράση στο pelop.gr.

«…η γυναίκα που υποστήριζα έχει διαπράξει κάτι τέτοιο»
Μ.Δ.: «Είναι πολύ δύσκολη στιγμή, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να πούμε πολλά, δεν μπορώ να πιστέψω ότι μέχρι πρότινος η γυναίκα που υποστήριζα έχει διαπράξει κάτι τέτοιο… Δεν μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε ακόμα και περιμένουμε να λάμψει η αλήθεια και για τα άλλα δύο παιδιά. Κι είμαστε απόλυτα συνεργάσιμοι με τις αρχές γι’ αυτό».

Η φράση «κάτι τέτοιο», όσον αφορά μια τόσο ειδεχθή κατηγορία είναι υποτίμηση της σπουδαιότητάς της και ενδεικτικό συναισθηματικής απόστασης του ομιλητή από το γεγονός. Δεν μπορεί να αναφέρει την κατηγορία.

Μιλά σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο. Ποιοι είμαστε «εμείς»;
Το προσδοκώμενο είναι το πρώτο ενικό από τον πατέρα, που εξακολουθεί να βιώνει κάτι τόσο τραγικό και τραυματικό.

Μ.Δ.: Καλό είναι να περιμένουμε τις Αρχές, να δούμε τι θα ακολουθήσει. Μέχρι τώρα, είχαμε δύο ιατροδικαστικές αποφάσεις που δεν μας είχανε δώσει την παραμικρή υποψία ότι είναι εγκληματική ενέργεια ή ο,τιδήποτε άλλο.

Ήταν παθολογικά τα αίτια. Κι αυτό κυνηγάγαμε τόσα χρόνια για την Μαλένα κυρίως, να πάρουμε μια απάντηση.

Αν στο προηγούμενο τμήμα των δηλώσεων θα μπορούσε να υποθέσει κανείς πως το πρώτο πληθυντικό αναφέρεται σε αυτόν και μέλη της οικογένειάς του, εδώ δεν συμβαίνει το ίδιο. Με ποιον νιώθει ενότητα σε αυτό το τμήμα;

«Ευχαριστημένοι» με την… σπιτονοικοκυρά
Μ.Δ: Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, το ερευνούν οι Αρχές, θα αποδειχθεί κι αυτό.

Είναι απροσδόκητο να είναι κάποιος πολύ ευχαριστημένος, όταν τον υποψιάζονται και ενδεχομένως θα τον ερευνήσουν για δολοφονία.

Το άτομο φαίνεται να έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και πως οι αποδείξεις σε όλες τις περιπτώσεις θα είναι υπέρ του.

Μ.Δ.: Δεν μας ενδιαφέρει το αίτημα διαζυγίου αυτή την στιγμή, μας ενδιαφέρει η αλήθεια για τα παιδιά.

Σε ακόμα μια προσωπική ερώτηση, επιλέγει να απαντήσει σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο.

Το συμπέρασμα δείχνει αποποίηση ευθυνών
Η κ. Σαρρή καταλήγει στα εξής:

Ο Μάνος Δασκαλάκης δεν μπορεί να σταθεί μόνος του σε καμία δήλωσή του, εκτός από αυτήν στην οποία αναφέρει πως είναι σοκαρισμένος.

Αφήνει να εννοηθεί μια απροσδιόριστη ενότητα με κάποιους, χωρίς να αναφέρει ποιοι είναι αυτοί. Κρύβεται στο πλήθος.

Ο λόγος του παρουσιάζει πλήρη έλλειψη υπευθυνότητας και ανάληψης ευθυνών για ό,τι έχει συμβεί. Αποδίδει τις ευθύνες αλλού, τονίζοντας διαρκώς πως η Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν υπόδειγμα μητέρας όταν ήμασταν μπροστά.

Αυτό εξυπηρετεί την αποποίηση των δικών του ευθυνών, και είναι ενδεικτικό της παρουσίασής του ως θύμα της συζύγου του.

Όταν μιλά ελεύθερα, η γλωσσική του προδιάθεση ως προς τα παιδιά του είναι ουδέτερη. Σε αυτές τις δηλώσεις δεν είναι τα παιδιά του.

Είναι συναισθηματικά αποστασιοποιημένος και επικεντρωμένος στις δικές του ανάγκες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα