Σαϊντού: Κύμα συμπαράστασης για τον αριστούχο πρόσφυγα που απειλείται με απέλαση

Σαϊντού: Κύμα συμπαράστασης για τον αριστούχο πρόσφυγα που απειλείται με απέλαση

Ο Σαϊντού, το ασυνόδευτο προσφυγόπουλο από τη Γουινέα που σε λίγο θα πρέπει να απελαθεί, ξεχώρισε στη μαθητική παρέλαση για την 25η Μαρτίου που έγινε στον Άγιο Δημήτριο.

Ο Σαϊντού ήρθε στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια, σε ηλικία 14 ετών, ως ασυνόδευτος πρόσφυγας, έπειτα από ένα μεγάλο ταξίδι φυγής από τη πατρίδα του, τη Γουινέα, όπου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα διακρίσεων και ενοδοικογενειακής βίας.

«Πήγε στη Σενεγάλη, την Τουρκία και έφτασε ναυαγός στην Κάλυμνο τον Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών. Μεταφέρθηκε σε προσφυγικές δομές και έφτασε τελικά στον Άγιο Δημήτριο, όπου βρήκε την οικογένειά του. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στην ελληνική κοινωνία» είπε ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου, Νικόλαος Κακλαμάνος για τον νεαρό πρόσφυγα.

Στο πλευρό του Σαϊντού τάχθηκε η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, τονίζοντας ότι τον στηρίζει «όλη η τοπική κοινωνία», ενώ χαρακτήρισε «πισωγύρισμα» την ενδεχόμενη απέλασή του.

«Όλη η τοπική κοινωνία στηρίζει να μείνει ο μικρός στη χώρα. Εντάχθηκε εξαιρετικά πριν από 3 χρόνια. Όλοι τον αγκάλιασαν, δεν έλειψε από καμία δραστηριότητα. Ακόμα και όταν απαιτούνταν χρήματα για τις δραστηριότητες, στηριζόταν από το χαρτζιλίκι των συμμαθητών του. Όταν, λοιπόν, μετά από ένα ταξίδι παραλίγο να χάσει τη ζωή του, φτάνοντας στην Κάλυμνο, είναι τεράστιο πισωγύρισμα – σε ανθρώπινο επίπεδο – η απέλασή του», δήλωσε η κ. Ανδρούτσου στην ΕΡΤ.

«Ο πολίτης τρίτης χώρας έχει λάβει απορριπτική απόφαση α’ βαθμού. Επισημαίνεται ότι επί της απόφασης έχει ασκηθεί προσφυγή, η οποία θα εκδικαστεί από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Προσφυγών στις 30 Μαρτίου» ανέφεραν πηγές του υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην ΕΡΤ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα