Ομάδα 11 γιατρών επανασυγκόλλησε τον ώμο του 11χρονου από την Ζάκυνθο – Το παιδί θα παλέψει για το χέρι του

Ομάδα 11 γιατρών επανασυγκόλλησε τον ώμο του 11χρονου από την Ζάκυνθο – Το παιδί θα παλέψει για το χέρι του

Χρειάστηκαν εννιά ώρες και μία ομάδα από 11 εξειδικευμένους γιατρούς προκειμένου να επανασυγκολλήσουν τον ώμο του 11χρονου από τη Ζάκυνθο, ο οποίος ακρωτηριάστηκε από τρακτέρ.
O 11χρονος μετά από το πολύωρο χειρουργείο νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν όταν ο 11χρονος πλησίασε στο τρακτέρ το οποίο ήταν σε λειτουργία, καθώς ο πατέρας του ράντιζε, και άγνωστο ακόμα πως, το χέρι του μπλέχτηκε στον άξονα, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί από τον ώμο.

Το παιδί διακομίστηκε αρχικά στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, ωστόσο κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παίδων.

Σε ανακοίνωση, η Διοίκηση του Παίδων, επισημαίνει πως ο μικρός ασθενής κατέφθασε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο στις 16:30 την ίδια ημέρα και σε καλή γενική κατάσταση.

Το ακρωτηριασμένο μέλος μεταφέρθηκε ταυτόχρονα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Στις 17:00 ο ασθενής εισήλθε στο Χειρουργείο του ΓΝΠΑ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» όπου και υπεβλήθη σε χειρουργική επανασυγκόλληση (Αρ) άνω άκρου στο ύψος του άνω τριτημορίου του (αρ.) βραχιονίου.

Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 02:00 ξημερώματα της 13.02.22.

Επισημαίνεται ότι αυτή είναι η πρώτη επιτυχής επανασυγκόλληση άκρου στο ύψος του ώμου σε παιδί στην Ελλάδα.

Μάλιστα προκειμένου να γίνει επανασυγκόλληση, συγκροτήθηκε άμεσα χειρουργική ομάδα με συμμετοχή ιατρών από τρία νοσοκομεία της Αττικής.

«Το παιδί θα παλέψει για το χέρι του»
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο κ. Χρήστος Κλωνάρης, καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Λαϊκό Νοσοκομείο και μέλος της ομάδας που χειρούργησε το 11χρονο παιδί.

 
«Απλά κάναμε το χρέος και το καθήκον μας, αυτά για τα οποία έχουμε εκπαιδευτεί. Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Όπως μου είπαν οι συνάδελφοι στο Παίδων ήταν η πρώτη φορά που έγινε συγκόλληση άκρου σε αυτό το επίπεδο, και σε παιδί. Πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στους γιατρούς της Ζακύνθου που έφεραν το παιδί σε άριστη κατάσταση, ενώ το ίδιο ίσχυε και για το ακρωτηριασμένο μέλος του», είπε ο κ. Κλωνάρης.

«Το παιδί είναι σε καλή κατάσταση, είναι στην εντατική. Θα δώσει αγώνα, έχουν συμμετοχή τα νεύρα που έχουν δύσκολη αναγέννηση. Ελπίζουμε να πάει καλά, το παιδί θα παλέψει για το χέρι του. Είχε αποκολληθεί εντελώς το χέρι του. Τα αγγεία του παιδιού είναι πολύ μικρά, δεν είναι εύκολο να τα ενώσεις. Το ίδιο και τα νεύρα», εξήγησε.

«Υπήρξε εξαιρετικός συντονισμός. Το παιδί ήρθε όσο γρηγορότερα μπορούσε να έρθει και ευτυχώς πήγαν όλα καλά. Το χειρουργείο διήρκησε περίπου 8 ώρες, καθαρός χρόνος επέμβασης. Το παιδί θα έχει ένα λειτουργικό χέρι. Αν όλα πάνε καλά ένα μετρίως λειτουργικό χέρι είναι πάντα καλύτερο από ένα τεχνητό μέλος. Για την επέμβαση είχαμε την ομάδα μας από το Λαϊκό, την ομάδα από το ΚΑΤ, και όλους τους γιατρούς του Παίδων. Όλη η ομάδα που δούλεψε ήταν περίπου 30 άτομα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα