Μαγιορκίνης: Πιθανό να δούμε μεγάλη πτώση στα κρούσματα μέσα στον Ιανουάριο

Μαγιορκίνης: Πιθανό να δούμε μεγάλη πτώση στα κρούσματα μέσα στον Ιανουάριο

Για την πορεία της πανδημίας, το ενδεχόμενο νέων μέτρων και την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων παρά τα αυξημένα κρούσματα σε νεαρής ηλικίας άτομα, σχολιάζοντας ότι το ζήτημα της διασποράς του κορωνοϊού απασχόλησε τους ειδικούς.

«Με τα τεστ που έχουν προγραμματιστεί θεωρούμε ότι η μετάδοση θα μειωθεί κατά 70-90% απ’ ότι αν δεν γίνονταν τα τεστ. Οπότε μιλάμε για ένα από τα πιο ασφαλή περιβάλλοντα που θα μπορούσαν να βρίσκονται τα παιδιά αυτή την περίοδο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το κατά πόσο είναι ασφαλή τα αποτελέσματα των τεστ, τόνισε πως υπάρχει ένα φαινόμενο όπου ένα μοριακό τεστ μπορεί να βγει θετικό και το rapid αρνητικό.

«Στις περιπτώσεις που συμβαίνει αυτό τότε η παραλλαγή είναι ελάχιστα μεταδοτική ή και καθόλου, οπότε δεν μας ανησυχεί σε αυτή την περίπτωση» σημείωσε, προσθέτοντας ότι έτσι «η πιθανότητα είναι δηλαδή πως οι άνθρωποι αυτοί είναι από τους λιγότερο μολυσματικούς».

Σε ερώτηση για το αν φαίνεται αμέσως η θετικότητα στο testing, ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε πως χρειάζονται 2-3 μέρες από τη στιγμή που θα μολυνθεί κάποιος, αλλά και σε αυτή τη περίοδο κανείς δεν είναι μεταδοτικός.

Μιλώντας για το χρονικό πλαίσιο της κορύφωσης του κύματος της πανδημίας, ο καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας εμφανίστηκε επιφυλακτικός, ενώ τόνισε πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία επιπέδωση.

Ωστόσο δεν απέκλεισε μία κορύφωση μέσα στην εβδομάδα λόγω των τεστ, συμπληρώνοντας ότι «μέσα στα πιο πιθανά σενάρια είναι να δούμε μία μεγάλη πτώση μέσα στον Ιανουάριο».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης απάντησε και στο αν μπορεί να κολλήσει κάποιος δύο φορές με την παραλλαγή Όμικρον, σημειώνοντας πως «τον πρώτο μήνα είναι πολύ δύσκολο να κολλήσει κάποιος ξανά με Όμικρον. Μετά τον πρώτο μήνα αρχίζει και αυξάνεται η πιθανότητα». «Ωστόσο δεν πρόκειται να φτάσουμε στο σημείο όπου θα υπάρχει αποστειρωτική ανοσία. Θα ζούμε με τον ιό για αρκετά χρόνια» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την πενθήμερη καραντίνα, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως τα στοιχεία που αφορούν κυρίως την παραλλαγή Όμικρον δείχνουν ότι η πιθανότητα κάποιος να κολλήσει μετά τις 5 ημέρες πέφτει δραματικά, υπογραμμίζοντας ότι το άτομο που βγαίνει από την καραντίνα μετά το πενθήμερο θα πρέπει να κυκλοφορεί φορώντας μάσκα υψηλής προστασίας.

Όσον αφορά στα νέα μέτρα, ο καθηγητής τόνισε πως υπάρχει μία συζήτηση, ωστόσο η Επιτροπή έχει επικεντρωθεί στην κινητικότητα της επιδημίας. «Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι η πιο δυναμική συζήτηση αυτή τη στιγμή, αλλά είναι νωρίς για επιπλέον μέτρα» πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Οι ηλικίες μεταξύ 40-65% είναι περίπου το 50% των διασωληνώσεων που γίνονται, ενώ το άλλο 50% είναι πάνω από 65%. Εμείς θέλουμε λοιπόν να στοχεύσουμε σε όσους πιέζουν το σύστημα υγείας αυτή τη στιγμή» κατέληξε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα