Σεισμός στην Αθήνα: Γιατί έγινε έντονα αισθητός - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός στην Αθήνα: Γιατί έγινε έντονα αισθητός - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική  το μεσημέρι της Δευτέρας 25/10, λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση ήταν της τάξης των 2,9 Ρίχτερ.

Ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Αττική επειδή το εστιακό βάθος ήταν στα 9,2 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού ήταν στα 10 χιλιόμετρα βορειανατολικά της Αθήνας.

 Συγκεκριμένα το επίκεντρο ήταν στη βόρεια πλευρά του ΟΑΚΑ στο Μαρούσι γι’ αυτό και έγινε τόσο πολύ αισθητός στην Αθήνα.

 Σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό αυτές οι περιοχές στην Αττική ταρακουνήθηκαν από τον σεισμό που ήταν μικρός αλλά σε χαμηλό εστιακό βάθος.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι
Ο σεισμός έγινε αισθητός λόγω του μικρού του εστιακού βάθους, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι.

Όπως τόνισε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, «Συνηθισμένη η επιφανειακή σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή στην Αθήνα στις 3:52 το μεσημέρι με μέγεθος 2,9 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 3,7 km. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Στο πολύ μικρό εστιακό βάθος του σεισμού απέδωσε το γεγονός ότι έγινε αισθητός σε όλη την Αθήνα και ο Άκης Τσελέντης. «Στιγμιαίο τράνταγμα, κανένα πρόβλημα, σημειώνει.»

«Αποδίδω τη μεγάλη αισθητότητα του σεισμού στην περιοχή των Αθηνών στο ότι (το επίκεντρο) ήταν μέσα στον οικιστικό ιστό, ήταν περίπου στη βόρεια πλευρά του Ολυμπιακού Σταδίου» είπε ο κ. Λέκκας για την αίσθηση που είχαν οι κάτοικοι της Αττικής.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, εξήγησε ότι «στην περιοχή Αμαρουσίου – Κηφισιάς, ουσιαστικά δεν έχουμε ρήγματα στην επιφάνεια. Τα ρήγματα αυτά είναι υποθετικά ρήγματα, τα οποία διέρχονται από τους βαθύτερους γεωλογικούς σχηματισμούς και αποτελούν συνέχεια του ρήγματος της Πάρνηθας και συνέχεια του ρήγματος της Πεντέλης».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα